Ble nektet jobb i håndball-VM fordi hun er homofil

Kvinnelige delegater hevder de ikke får jobbe under årets håndball-VM på grunn av sin seksuelle legning. 

I VM-byen Herning har håndballen vist seg fra sin beste side med gnistrende prestasjoner, tette og jevne oppgjør og feststemte supportere. Tidligere toppdommer- og delegat, Jutta Ehrmann-Wolf hadde gledet seg til å ta del i mesterskapet og fikk tidligere i år forespeilet at hun skulle jobbe under VM som delegat, men i høst kom kontrabeskjeden. 

– Jeg spurte dem. Hva er grunnen? Har jeg gjort noe feil eller hva har skjedd? Nei, vi har noen tradisjonelle personer i IHF. Spesielt lederen er veldig tradisjonell, og de har et problem med din livsstil, sier Ehrmann-Wolf. 

Ehrmann-Wolf har jobbet som toppdommer i 25 år og var sammen med sin dommerkollega i Tyskland den første kvinnen til å dømme Bundesliga for herrer. I en årrekke har hun også dekket ulike håndballmesterskap som delegat. Merittlisten var det ingenting å utsette på. Sjokket var derfor stort da hun fikk beskjed om at hennes seksuelle legning var et problem for det internasjonale håndballforbundet. 

– Det er svaret jeg fikk. Jeg er ikke her på grunn av min seksuelle legning, sier hun.

52-åringen er gift med Renate Wolf, som jobber som hovedtrener for håndballaget Bayer Leverkusen. Gro Hammerseng-Edin kjenner godt til Ehrmann-Wolf og er sjokkert over begrunnelsen hun skal ha fått fra IHF.

– Det er en skandale. Jeg er ekstremt provosert. Jeg synes det er viktig at dette blir et tema og debatteres, sier Hammerseng-Edin. 

TV 2 har i flere dager forsøkt å få en kommentar fra IHF. Først fikk vi beskjed om at de ikke ønsket å kommentere saken, men under semifinalen mellom Norge og Romania fikk vi en kommentar fra visepresident Miguel Roca Mas. Han benekter at IHF har en slik policy. 

– Jeg tror ikke det er sant. Dersom de har har dokumentasjon på dette, må de publisere det. Hvis de har det, men det tviler jeg sterkt på, sier Roca Mas

IHF hevder kriteriene de legger mest vekt på i en utvelgelsesprosess går på nasjonalitet, alder og meritter.

Men underveis i arbeidet med denne saken kom TV 2 i kontakt med Carmen Manchado. Hun jobbet som delegat under VM i Serbia i 2013 og hevder å ha fått samme beskjed som Ehrmann-Wolf. Hun ønsker at vi bruker hennes navn i denne saken for å belyse problemet. 

– Det er ikke rett at vi ikke får være her på grunn av vår livsstil, sier Ehrmann-Wolf. 

Gro Hammerseng mener håndballedere i ulike forbund og klubber nå må stå frem og gi uttrykk for at de ikke aksepterer denne praksisen. 

– Jeg håper det skjer en endring og at lederne rundt omkring tar et ansvar, sier Hammerseng-Edin.