Sprintsensasjon (16) blir proff etter tiårsavtale med utstyrsgigant

– Hun er en sportens Halleys komet!

16-åringen Candace Hill har signert en avtale med skofabrikanten Asics, og blir med det tidenes yngste profesjonelle friidrettsutøver i USA.

Ifølge New York Times er det en avtale som forplikter. Den varer nemlig frem til 2027.

Den ti år lang avtalen mellom Hill og utstyrsleverandøren er konstruert litt etter samme lest som et stipend ved et amerikansk universitet.

En profesjonell avtale gjør at hun ikke vil kunne konkurrere for et college-lag, ettersom det ikke er lovlig å gjøre det mens man tjener penger på idretten, men avtalen gjør det mulig for henne å studere ved et universitet samtidig.

Hun kan heller ikke løpe for Rockdale County High School High School-laget sitt.

– Å bli profesjonell nå var en vanskelig avgjørelse fordi jeg ikke kan fortsette å løpe med mitt high school-lag eller løpe på college. Men jeg ønsker å bli raskere, og det det virker å være rett tid for å ta det neste steget, sier Hill selv.

Stort potensial

Det fjerner også en økonomisk bekymring for jenten fra Conyers, Georgia. Da hun skulle delta i ungdoms-VM tidligere i år måtte hun starte en kronerulling for å ha råd til det. 

Der vant hun både 100 og 200 meter, og satte verdensrekord på 200-meteren med 22,43.

RASK VINNER: Candace Hill feirer VM-gullet på 200-meter i ungdoms-VM i Colombia. FOTO: PATRICK SMITH /
RASK VINNER: Candace Hill feirer VM-gullet på 200-meter i ungdoms-VM i Colombia. FOTO: PATRICK SMITH /

En ti år lang avtale forteller en historie om en løper med et helt usannsynlig potensial.

Tidligere i år skrev TV 2 om Hills utrolige verdensrekord for 16-åringer på 100-meter. Hun løp 100-meteren på 10,98.

Løpet som fikk kommentatorene til å gni seg i øynene kan du se øverst i denne saken.

– Hun har et råtalent og et fantastisk utgangspunkt. Når man har en så vanvittig grunnfart uten at man har rukket å trene veldig spisset så er det ekstremt, sa den tidligere norske toppsprinteren John Ertzgaard om prestasjonen.

Og den nye sponsoren har også stor tro på den unge jenta.

– For oss er hun en Halleys komet innen sport. En tenåring som er ekstremt talentfull både i hodet og kroppen. Med et slikt talent og driv, så satser vi på at hun kan bli den raskeste kvinnen i verden en gang, sier Gene McCarthy, administrerende direktør i Asics om avtalen.

I Felix' fotspor

Og 16-åringen er noen å se opp for allerede nå, også i seniorsammenheng.

10,98 hadde holdt til delt sølvmedalje under OL i London, og Hill er en brennhet kandidat til å representere USA i Rio neste år.

Og klarer hun å kvalifisere seg der, er den da 17 år gamle sprinteren en medaljekandidat.

Da vil hun følge i fotsporene til Allyson Felix, som også droppet å løpe for college-lag og isteden ble profesjonell tidlig. Felix har vunnet seks OL-medaljer, og 14 VM-medaljer.