USIKKERT: Forskerne har ikke klart å finne en klar årsak til hvorfor noen blir venstrehendte. Men studier viser at det er større forekomst av venstrehendte barn som er utsatt for ultralyd i svangerskapet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
USIKKERT: Forskerne har ikke klart å finne en klar årsak til hvorfor noen blir venstrehendte. Men studier viser at det er større forekomst av venstrehendte barn som er utsatt for ultralyd i svangerskapet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Ultralyd kan være årsak til at gutter blir venstrehendte 

– Ultralyd bør ikke tas for moro skyld, sier professor Kjell Åsmund Salvesen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Fem forskjellige studier har vist det er høyere forekomst av venstrehendte gutter blant de som hatt en eller flere ultralyder i svangerskapet, sier professor i fødselshjelp og fagdirektør i Helse Midt-Norge, Kjell Åsmund Salvesen, til TV 2. 

Professor Kjell Åsmund Salvelsen har lenge forsket på hvorfor noen blir venstrehendte. Det er fortsatt mye vi ikke vet.  FOTO: KENNET RUONA /
Professor Kjell Åsmund Salvelsen har lenge forsket på hvorfor noen blir venstrehendte. Det er fortsatt mye vi ikke vet. FOTO: KENNET RUONA /

Flest venstrehendte menn 

Ifølge hans funn, publisert i 2011, er det 15 prosent større sjanse for at barn, uansett kjønn, kan bli venstrehendt etter ultralyd før uke 20 i svangerskapet. For gutter alene er det en 30 prosents økning av sjansene. 

Salvesen påpeker imidlertid at det er vanskelig å forske videre på dette, fordi så å si alle gravide tar minst én ultralyd nå. 

– Men det er ikke til å komme unna at det er statistisk signifikant funn i flere studier, det vil si 95 prosent sikkert at det eksisterer en sammenheng mellom bruk av ultralyd og venstrehendte guttebarn, sier Salvesen. 

– Hvorfor gjelder dette mest gutter?

– Det vet vi ikke. Men en teori er at guttehjernen er mer følsom og utsatt fordi de lever «farlig» blant kvinnehormoner i livmoren. Men det blir rett og slett bare spekulasjoner. 

Det er generelt flere menn enn kvinner som er venstrehendte. 

Forsøk gjort ved fra det amerikanske universitetet Yale viser at hjernene på musefostere ble påvirket ultralyd. Nerveceller flytter seg fra et sted i hjernen til et annet. Forskerne utførte forsøkene i dag 16 av svangerskapet hos musene. Dette tilsvarer uke 17-19 hos mennesker. Det er i denne perioden alle norske gravide får tilbud om ultralyd. 

Ikke for moro skyld 

Salvesen sier at moderne ultralydapparater avgir mer energi enn de som var i bruk for 25 år siden. Samtidig ser vi at det er flere venstrehendte i befolkningen nå enn før.

På begynnelsen av 1900 tallet var kun 2 prosent venstrehendte mot ca 10 prosent i dag, ifølge Salvesen. 

Men samtidig understreker han at man må ta med i  beregningen at det tidligere ble ansett som negativt å være venstrehendt, og mange ble tvunget til å bruke høyre hånd i stedet. Det er derfor vanskelig å slå fast om det er en reell økning av venstrehendte i befolkningen. 

Uansett mener Salvesen at gravide ikke bør ta ultralyd for moro skyld.  

– Nå tar foreldre 3D og 4D gjerne flere ganger for å få fine bilder av fosteret. Det fraråder jeg. Ultralyd er en medisinsk undersøkelse, og bør begrenses til det.

Han sier at om det stemmer at enkelte guttebarn blir venstrehendte etter ultralyd er det teoretisk mulig at ultralyd kan påvirke andre ting som ikke har blitt oppdaget ennå.

– Men i studier har vi sjekket barn for dysleksi, hørsel og syn. Der fant vi ingen forskjeller på barn som hadde eller ikke hadde blitt utsatt for ultralyd. 

Det er fortsatt usikkerhet om hvorfor noen blir venstrehendte. En del forskere mener det skyldes genetikk og arv, men det er også tilfeller hvor man i tidlig alder får en hjerneskade i den hjernehalvdelen finmonorikken styres - og da kan funksjonene flyttes til den andre halvdelen. 

Et lite handikap 

Professor i biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen, Kenneth Hugdahl, har tidligere uttalt til tidsskriftet Bedre Helse at enkelte studier også har vist at gravide kvinner som opplever traumatiske opplevelser i svangerskapet har større sjanse for å få barn som er venstrehendte. 

Han understreker imidlertid at det verken er en skade eller sykdom, men det kan oppfattes som et lite handikap fordi alt er tilrettelagt høyrehendte. 

– Undersøkelser viser at et utvalg amerikanske universitetsutdannede venstrehendte menn tjente 10-15 prosent bedre enn de høyrehendte. Og sju av de ni siste amerikanske presidentene, inkludert Obama, skriver med venstre hånd.