USAs utenriksminister John Kerry ledet møtet i FNs sikkerhetsråd hvor Syria-resolusjonen ble vedtatt fredag kveld. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
USAs utenriksminister John Kerry ledet møtet i FNs sikkerhetsråd hvor Syria-resolusjonen ble vedtatt fredag kveld. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY

Syria-resolusjon vedtatt i Sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon til støtte for et veikart for fred i Syria. Resolusjonen tar til orde for formelle fredsforhandlinger og en våpenhvile allerede i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Resolusjonen i Sikkerhetsrådet markerer en sjelden enighet blant stormaktene om konflikten som har pågått i fem år og krevd over 250.000 menneskeliv.

USAs utenriksminister John Kerry ledet møtet i Sikkerhetsrådet fredag kveld.

– Resolusjonen sender en klar melding til alle berørte om at tiden er inne for å stoppe drapene i Syria, sa Kerry.

Veien fram til fred er likevel lang, og Kerry påpekte at fortsatt er «sterk uenighet» om hva som skal skje med Syrias president Bashar al-Assad.

– For at dette skal virke, må prosessen ledes og formes av Syrias menn og kvinner, sa han.

Krav fra Frankrike

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius krever at fredssamtaler om Syria må omfatte en garanti om at president Bashar al-Assad fjernes fra makten.

– Det må være garantier om en exit for Bashar al-Assad, sa Fabius til FNs sikkerhetsråd.

Resolusjonen tar til orde for formelle fredsforhandlinger og en våpenhvile allerede i januar, men den nevner ikke spesifikt Assads framtid.

– Umulig med Assad

Frankrike og andre vestlige stormakter holder Assad ansvarlig for mange av de sivile livene som er gått tapt under borgerkrigen i Syria.

– Hvordan kan han samle et helt folk når han har massakrert så mange, spurte Fabius.

Han la til at en forsoning mellom staten og folket i Syria er umulig så lenge Assad styrer landet.

(©NTB)