MINNES DEN DØDE: Blomster og lys er satt ned ved Bispekaia der Galina ble funnet drept. Politiet setter store ressurser inn i etterforskningen og er svært interessert i informasjon om Galinas bevegelser onsdag kveld. FOTO: PRIVAT/OLA HARAM / TV 2
MINNES DEN DØDE: Blomster og lys er satt ned ved Bispekaia der Galina ble funnet drept. Politiet setter store ressurser inn i etterforskningen og er svært interessert i informasjon om Galinas bevegelser onsdag kveld. FOTO: PRIVAT/OLA HARAM / TV 2

– Vi har fryktet et drap lenge

Situasjonen har blitt verre for prostituerte etter at sexkjøpsloven kom, ifølge de som kjenner miljøet godt. Torsdag ble Galina (28) funnet drept i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Godt over 30 etterforskere jobber fredag kveld med å finne ut av hvem som drepte 28 år gamle Galina Sandeva. Sexarbeideren fra Bulgaria ble torsdag funnet død i en grå Ford Fiesta på Bispekaia rett ved Operaen i Oslo. Prostitusjonsmiljøet i Oslo preges av redsel etter drapet.

Politiet har fått inn rundt 40 tips i saken. Etterforskningen fortsetter med stor intensitet, sier politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikts seksjon for volds- og seksualforbrytelser til TV 2.

– Kanskje ligger også løsningen i tips og opplysninger fra publikum i denne saken, sier Metlid.

– Det er en gjerningsmann der ute som er på frifot. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det er viktig så raskt som mulig å identifisere den eller de som sto bak dette drapet, og jeg håper selvfølgelig at hvis noen sitter med kunnskap om hvem dette er, at de tar kontakt med oss her ved Oslo politidistrikt.

Mangler viktig informasjon

Politiet er spesielt interessert i opplysninger om Galinas bevegelser om kvelden onsdag 16. desember. Hun ble sist observert ved kaia til Stena Line klokken 20.30.

– Etter det har vi ingen opplysninger. Vi håper det skal komme noe mer informasjon inn til politiet, og vi vet at de som til slutt fant avdøde, de begynte å bekymre seg allerede denne kvelden, sier Metlid.

– Har fryktet dette lenge

Torsdag ble den internasjonale dagen for å bekjempe vold mot sexarbeidere markert i Oslo. Prostituertes interesseorganisasjon i Norge (PION) sto bak arrangementet.

FINKJEMMER BILEN: Galina ble funnet i denne bilen, en grå Ford Fiesta med bulgarske skilter. Hun skal ha brukt bilen til å selge sex. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK / TV 2
FINKJEMMER BILEN: Galina ble funnet i denne bilen, en grå Ford Fiesta med bulgarske skilter. Hun skal ha brukt bilen til å selge sex. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK / TV 2

Styremedlem Monica Clef i PION sa i sitt innlegg at hun fryktet at vi ville se et nytt drap i Norge. Da visste hun ikke at Galina var funnet død på Bispekaia.

– Det er helt forferdelig å tenke på at et drap nettopp hadde skjedd. Vi har fryktet dette lenge. Sexarbeidere er en veldig utsatt gruppe, og det har blitt mye verre etter sexkjøpsloven. Markedet har ikke forandret seg, det har bare blitt mye farligere, sier Monica Clef til TV 2.

Frykter politiet

Loven, som trådte i kraft 1. januar 2009, gjør det forbudt å kjøpe sex. Dette har ført til at mer prostitusjon skjer i det skjulte.

Mange sexarbeidere forteller at de er redde for å kontakte politiet. I en rapport som Pro senteret la fram denne uken, kommer det fram at sexarbeidere ber de som jobber på Pro senteret om å ringe politiet på deres vegne. De er selv redde for å få problemer med politiet.

Det samme forteller sexarbeidere PION har kontakt med.

– Voldsmenn, ranere og overgripere ser seg ut sexarbeidere som en målgruppe fordi de ikke tør å melde fra. Det er store mørketall. I PION er det vår erfaring at veldig mange ikke tør å anmelde. Det fører til at overgripere går fri, sier Monica Clef, og legger til:

– I den forbindelse nevner jeg at politiet ikke ble informert da Galina Sandeva onsdag kveld var savnet, men først ble kontaktet da hun var funnet død. 

Kastes på gaten

Hun sier at politiet bruker hallikparagrafen til å kaste sexarbeidere ut av leiligheter. Ifølge PION risikerer de også å bli kastet ut av landet.

– Sexarbeidere opplever på en måte et dobbelt overgrep, både fra kunder og fra myndighetene, mener Clef.

I løpet av helgen vil politiet blant annet gå gjennom elektroniske spor, overvåkingsvideoer og tips.

Ingen er pågrepet i saken. Politiet vet ikke om det er snakk om én eller flere gjerningspersoner.