Eventyrlig drama da Norge nedkjempet Romania i ekstraomgangene

Håndballjentene klar for finale mot Nederland.

Se reaksjoner fra seieren mot Romania direkte i videovinduet øverst!

Håndballjentenes seiersmarsj i håndball-VM fortsetter.

Det norske kvinnelandslaget har en svært god semifinalestatistikk. Siden årtusenskiftet har Norge vært i fjorten semifinaler og bare tapt to. Selv om det måtte ekstraomganger til kunne Thórir Hergeirssons utvalgte til slutt juble for nok en semifinaleseier da Romania ble slått 35-33 i håndball-VM i Herning fredag kveld.

– I finale etter finale. De fornekter seg ikke!,utbrøt TV 2s håndballkommentator Harald Bredeli idet kampuret slo for full tid.

– Det er nytelse i lidelsen. Vi møtte et meget bra lag. De har vokst enormt og er meget rutinerte. De har fått troen på kollektivet og er ikke noe enkelt lag å slå, oppsummerte landslagssjef Thòrir Hergeirsson overfor TV 2 etter kampslutt.

– Du må huske at vi stiller med en tropp på litt over 24 år i snitt. Det er ikke mange av disse her som har stått i slike roller i så viktige kamper før. Jeg må si at de som stod der stod med glans i dag, fortsatte han.

Kampen åpnet som forventet tett og jevnt, og lagene fulgte hverandre som skygger i første halvdel av førsteomgang.

Veronica Kristiansen markerte seg tidlig med flere flotte scoringer, men Romania var ikke noe dårligere og lagene byttet omtrent på å score annenhver gang.

Ledelse til pause

Anført av en strålende Nora Mørk tok de norske jentene mer og mer over, og med hele seks scoringer av den ferske Györ-backen kunne Norge gå i garderoben med 17-14-ledelse til pause. 

– Det er strålende norsk angrepsspill. 17 mål på en omgang er veldig bra, sa Gro Hammerseng-Edin i TV 2s studio i pausen.

– Vi er for snille og slipper de litt for mye til. Vi må bli mer aggressive. Nå skal vi ha fokus på forsvarsspillet i andreomgang, sa landslagsassistent Mia H. Högdahl til TV 2.

Og fokus på forsvarsspill ble det - i hvert fall for Romanias del.

Romania scoret to kjappe uten at Norge klarte å få ballen i mål, og hadde de norske jentene midt i siktet da Heidi Løke vekket lagvenninnene med en en etterlengtet norsk scoring.

– Vi blir litt preget av at vi ikke får ordentlig tak på de i bakover. Det drar vi med oss inn i andre omgang. Vi klarer ikke å rydde opp i det, og du ser det på spillet. Når vi stoler på spillet vårt og spiller slik vi skal så fungerer det. Det håper jeg at vi får med oss inn i finalen, sier Hergeirsson.

Romanias stjerne i bakken

Også de norske jentene skrudde til i forsvarsspillet, og hele Romania holdt pusten da Romanias største stjerne Cristina Neagu ble liggende etter å ha blitt stoppet kontant av forsvarskjempe Mari Molid.

Med litt is-spray og en pust i bakken var Neagu tilbake på beina.

Men der forsvarsspillet ble bedre, forsvant samtidig det offensive storspillet. Og halvveis i omgangen var rollene byttet om da Romania ledet 21-20 uten at Norge hadde scoret ett eneste mål på åtte minutter.

Etter ytterligere to scoringer fra Romania og tre fra Norge var lagene igjen like langt.

Rødt kort for Molid

Det tøffe forsvarspillet kostet, og da Mari Molid pådro seg sin tredje tominutter mistet Norge sin viktigste forsvarsbrikke da kampen skulle avgjøres.

Med forsvarskjempen ute måtte noen andre stå frem, og det kunne ikke passet bedre for den norske keeperduoen å stå frem med flere gode redninger.

Det ble noen intense sluttminutter, men ingen av lagene maktet å drepe kampen. Etter angrepsrot bare sekunder før full tid, fikk Romanias Neli Valentina Ardean-Elisei kampens siste mulighet. 

– Jeg så henne bare ikke, men det skal ikke skje. Hadde vi tapt på det hadde jeg ikke sovet på noen døgn. Det var godt at vi vant. Nå går det bra. Så lenge vi vant er det greit, men det skal ikke skje, sier landslagskaptein Stine Bredal Oftedal til TV 2.

Også Camilla Herrem innrømmer at hun ble bekymret da Stine Bredal-Oftedal rotet vekk ballen og ble utvist.

– Jeg tenkte helsikken, dette kan gå gale. Men på et mirakuløst vis klarte vi oss også der. Det er fantastisk at vi står her nå og er i en finale, sier Herrem.

Ardean-Elisei fikk gå opp, men til hele Norges lettelse var Kari Aalvik Grimsbø der hun skulle være og stoppet skuddet som kunne sendt Norge ut av VM i sorg.

– Det er fantastisk. Jeg elsker at vi ikke gir oss. Vi fighter og fighter hele veien. Det er en ufattelig lang kamp, men vi greier det til slutt, sier Aalvik Grimsbø.

– Selv om jeg ble satt på benken tenkte jeg at jeg skulle være klar hvis jeg får komme inn igjen, og det gjorde jeg så det er utrolig deilig, forteller hun.

Ekstraomganger

Dermed gikk det til ekstraomganger. 

– For noen kontrastfylte omganger. I første spilte Norge så godt, mens den andre omgangen var preget av alt for mange tekniske feil og rot, oppsummerte TV 2s håndballekspert Randi Gustad kort før lagene skulle ut i de to ganger fem minutter lange ekstraomgangene.

Ekstraomgangene fulgte samme mønster som resten av kampen, men da Ida Alstad sendte Norge opp til 30-28-ledelse med sin første straffescoring for kampen holdt håndballjentene unna og ledet 31-29 til kampens andre pause.

Den siste ekstraomgangen viste de norske jentene virkelig hva som bor i dem, og da Stine Skogrand sendte Norge opp i 32-29-ledelse trodde alle at seieren var i boks.

Rumenerne nektet likevel å gi opp, og scoret to kjappe. Da var det tid for Nora Mørk-show da hun rev seg løs fra Ardean-Eliseis frimerke og banket inn 33-31-ledelse.

Romania fortsatte å jakte de norske jentene, men kom aldri á jour, og da Camilla Herrem satte inn 35-33 i kampens siste sekunder kunne hele Norge slippe jubelen løs.

– Det blir en ellevill finale

– Overtallspillet i dag var veldig dårlig. Vi taper to ganger 0-1 og spiller 1-1 tre ganger. Men jeg synes vi bør gi honnør til Romania for slik de spiller håndball, sier TV 2s håndballekspert Frode Scheie etter kampslutt.

– Jeg synes det ble litt bedre da vi fikk inn Ida Alstad. De setter trykk med Neagu på vår høyreside i forsvar, og så henger vi ikke med. Når Alstad kommer inn så synes jeg vi treffer taklingene bedre, sier han.

– Angrepsmessig blir vi for lite oppfinnsomme i spillet vårt. Vi faller litt ut av konseptet. Det synes jeg blir bedre i ekstraomgangene, for da kommer vi tilbake igjen til midtkryssene hvor Stine Bredal Oftedal setter opp sidebackene. Samtidig er Løke et mareritt for alle lag å spille mot, sier han.

Søndag står altså Nederland på andre banehalvdel i finalen.

– Det blir en ellevill finale. Stemningen i dag var vanvittig god, så jeg gleder meg veldig til søndag, smiler Edin-Hammerseng.