Nina og Bente dro til utlandet for å få barn – nå feirer de sin første jul som mødre

Endelig kan tvillingsøstrene Nina og Bente Jensen (43) få feire jul med barn. Nå håper de bioteknologiloven endres slik at flere kan få oppleve det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det går ikke en dag uten at jeg tenker på hvor utrolig heldig jeg er. Lykken er rett og slett komplett, sier Nina Jensen (43) mens hun pynter juletreet sammen med datteren Noelle (8 måneder).

Datteren er blitt til etter at Nina fikk egg og sæd donert fra unge spanjoler i Barcelona i fjor vinter.

Samtidig fikk hennes eneggede søster Bente Jensen (43) befruktet sitt egg med sæd fra en ukjent spansk sædgiver. Også hun ble gravid på første forsøk med sønnen Elias (8,5 måneder).

– Tenk at vi skal feire vår første jul sammen med barn, sier Bente Jensen.

– Det var jo ikke akkurat den familien vi så for oss, nå er det deg og meg og barna, sier Nina.

Positive reaksjoner

De to eneggede tvillingene har tidligere stått fram på TV 2 og fortalt om at de som enslige kvinner over 40 år måtte dra til en fertilitetsklinikk i utlandet for å for å få barna de alltid har ønsket seg. 

– Vi har fått masse positive reaksjoner. Men jeg har også fått noen negative. Mange skjønner ikke hvordan jeg kan få barn som ikke vil ha en far, sier Bente.

– De tenker at det er å tukle med naturen å få barn på denne måten.

Vil bryte ned tabu

Sammen med tvillingsøsteren håper hun at deres unike åpenhet kan gjøre tabuet om assistert befruktning mindre.

– Vi stod fram for å gi andre håp om at det faktisk går an å bli foreldre selv om årene har gått og man ikke har funnet en partner eller det er for sent biologisk sett. Derfor har vi også nå startet en egen donorgruppe og en blogg, sier Nina.

På bloggen, kalt Tvillinglykken, gir søstrene tips og råd til andre.

– Flere av de vi har vært i kontakt med har nå reist til utlandet for å bli foreldre. Bare det å vite at vi kan ha bidratt til et liv gjør at det hele er verdt det, sier Nina.

Ny lov i 2016

Den norske bioteknologiloven tillater ikke at enslige får sæddonasjon i Norge, eller at kvinner som ikke kan bruke egne egg skal få eggdonasjon her til lands.

Neste år skal loven revideres.

– Loven må endres. Det er så mange nordmenn som benytter seg av dette i utlandet, men få tør stå fram. Hvorfor skal enslige og par måtte dra til utlandet i skjul for å bli foreldre? Norske par får sæddonasjon i Norge, hvorfor skal ikke enslige?, spør en rørt Bente mens hun viser sønnen en glassengel på juletreet. 

– Skal virkelig noen få bestemme hvem av oss som skal få lov til å få barn eller ikke? 

– Det blir nok mange gledestårer på både deg og meg søss, når julen ringes inn på julaften, avslutter hun.