BESYNDERLIG: Camille Ayglon (venstre) med armene i været etter seieren mot Spania tidligere i mesterskapet. Grunn til å juble kan hun også få om Frankrike taper i dag. Foto: AFP PHOTO-
BESYNDERLIG: Camille Ayglon (venstre) med armene i været etter seieren mot Spania tidligere i mesterskapet. Grunn til å juble kan hun også få om Frankrike taper i dag. Foto: AFP PHOTO-

VM-farsen: Frankrike og Montenegro har alt å vinne på å tape

I Frankrike-Russland har ett lag alt å vinne på å tape, mens det andre bør vinne. Det samme er tilfellet i Montenegro-Danmark.
– Skrekkelig at man havner i slike situasjoner, sier Harald Bredeli.

Se Montenegro-Danmark på Sumo fra 15.30

Før Norge skal ut i semifinale mot Romania senere i kveld, spilles det to plasseringskamper i VM.

Frankrike mot Russland, og Montenegro mot Danmark. 

Det kan bli to meget spesielle kamper - men av helt feil grunn.

Nå er det nemlig klart, etter nøye gjennomgang av Det internasjonale håndballforbundets (IHF) regler, at Frankrike og Montenegro helst bør tape sine kamper. Motstanderne deres bør vinne.

Det fordi Frankrike og Montenegro sannsynligvis vil få en lettere vei til OL med tap. Motstanderne deres bør vinne for ikke å risikere å gå glipp av OL.

Kampen mellom Frankrike og Russland er nå ferdigspilt. Og, ja, Frankrike tapte.

Kampen om syvendeplassen i VM
Grunnen er IHFs kompliserte reglement for hvordan man kvalifiserer deg til OL i Rio neste sommer.

Saken er: Montenegro og Frankrike er, gjennom sine fjerde - og femteplasser i EM i fjor, allerede klare for kvalifiseringsspillet til OL. Det er ikke Russland og Danmark. 

Nøkkelen er at de 12 lagene som skal spille om kvalifisering til OL blir delt inn i fire grupper à fire lag. De to beste fra hver gruppe går til OL. Saken er bare at den ene gruppen er betydelig enklere å kvalifisere seg fra enn de to andre.

Se gruppene i faktaboksen til høyre

Det er gruppe 1. Der skal nummer to og nummer syv i det pågående verdensmesterskapet møte Japan og Tunisia. Det vil nesten være å regne som «walkover» og derfor OL-plass. Vel å merke om Norge skulle vinne VM.

Det vil derfor være en fordel å bli nummer syv i VM. Taperne av dagens kamper skal spille om den kampen. Der har Frankrike og Montenegro, som allerede er klare for OL-kvalifisering, alt å tjene på å havne. Vinner de kampen om syvendeplassen får den en relativt enkel vei til OL. Taper de, havner de en annen OL-kvalifiseringsgruppe og har uansett muligheten til å kvalifisere seg.

– Skrekkelig at man havner i slike situasjoner
Russland og Danmark, på den andre siden, er ikke klare for kvalifiseringsspillet til OL og bør ikke ta sjansen på å tape dagens kamp og derfor risikere å tape kampen om syvendeplassen. Da kan OL fort gå uten de.

– Det er skrekkelig at man kan havne i en slik situasjon, men systemet er ekstremt komplisert. Det er vanskelig å forutse alle eventualiteter, sier TV 2-kommentator Harald Bredeli.