Sofie (3) fikk allergisjokk av lefse og julepølse
Tre år gamle Sofie er svært allergisk og tåler ikke vanlig melk. Selv bittesmå rester av melkeprodukter kan være direkte livstruende. Det fikk familien på Fjellhamar utenfor Oslo erfare da de skulle kose seg med julepølse og lefse for noen dager siden.
Ble svært syk
– Mot slutten av måltidet begynte hun å hoste og ble litt tungpustet, forteller pappa Daniel Sannum Lauten. Etterhvert ble Sofie svært dårlig, kastet opp og fikk pustebesvær.

– Hun ble tettere og tettere i brystet, så jeg ringte 113.
Ambulansen var raskt på plass, og Sofie fikk oksygen på veg til Ahus. Etter en kveld på sykehuset kom den vesle jenta heldigvis til hektene igjen, men foreldrene opplevde det hele som dramatisk
Var ikke deklarert
Verken pølsene eller lefsene hadde melk oppgitt på innholdsdeklarasjonen,
men begge produsentene har i ettertid funnet ut at det var spor av melk i matvarene.
— Det vi fant etter hvert var at det var produsert ostepølse på den samme produksjonslinjen som ble brukt til røkt julepølse, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen i Nortura.
Hun mener det er årsaken til at det kan ha vært spor av melk i julepølsa fra Gilde, som nå har trukket disse pølsene tilbake fra butikkene. Når de kommer i salg igjen er pakkene merket med «spor av melk» på etiketten.
Også Buer innrømmer at deres julelefse ved en feil inneholdt spor av melk, nærmere bestemt i form av mysepulver. Lefseprodusenten skriver på sin Facebookside at dette nå er rettet slik at produktet er helt melkefritt.
– Rent slurv
Astma- og allergiforbundet får ofte høre om slike hendelser.
– Dette er dessverre ikke en ukjent problemstilling, forteller assisterende generalsekretær Bo Gleditch.
Han mener dette er svært alvorlig, og karakteriserer feilene som rent slurv. I følge Astma- og allergiforbundet kan produsentene med enkle tiltak forbedre rutinene sine for å være helt sikre på at maten inneholder kun det som er oppgitt på pakningen.
Også pappa Daniel mener produsentene må få bedre kontroll med hva de putter i matvarene, slik at forbrukerne kan stole på det som står på etiketten.
Vi gjør oppmerksom på at Sofies far, Daniel Sannum Lauten, jobber i TV 2 Sporten.

Er kebab virkelig farlig å spise? Svaret vil nok overraske deg

Au, da! Full tannkrise under God morgen Norge-sendingen
