Frykter de vil bli kastet ut av Norge – ber Erna revurdere femårsregelen

Familien Mamo Al Amro fra Syria har begynt å planlegge for et langt liv i Norge. De ber regjeringen revurdere planen om å sende dem ut hvis det er fred i Syria innen fem år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– For barna mine tror jeg det vil være veldig fortvilende å bo her i fem år, og så få beskjed om å dra tilbake til Syria, forteller fembarnsfar Mustafa Mamo Al Amro. 

Etter to år i Tyrkia, flyktet familien videre gjennom Europa til Norge. Nå ser de for seg at det er her barna skal vokse opp. 

– Bare Allah vet, men vi er optimistiske, sier faren. 

De eldste barna har drømmer om framtiden. Mohammad vil bli lærer, søsteren Salma skal bli lege og storebror Muslim vil bli fotballspiller. 

De vil trolig få oppholdstillatelse i Norge, men kanskje ikke like lenge som de ser for seg. 

Ingen åpen dør

Regjeringen har fått gjennomslag for at grensen for permanent opphold flyttes fra tre år til fem år. Det vil si at hvis forholdene i hjemlandet bedrer seg i løpet av fem år, slik at det ikke er grunnlag for beskyttelse lenger, vil regjeringen sende dem ut.

Statsminister Erna Solberg gjorde det i dag klart at asylsøkerne ikke kan belage seg på permanent opphold her i landet, selv om de er fra Syria. 

– Det er ikke sånn at vi skal gi varig opphold for alle selv om det krise akkurat nå, sier hun til TV 2.

Hun har stort fokus på retur av asylsøkere.

– Det som er viktigst av alt er at vi får til returene som nå er nødvendig slik at vi gir signalene tilbake til områder om at det er ikke slik at det er en åpen dør til Europa nå. Du vil bli returnert, sier hun.

Hun må revurdere

– Fem år er god tid til å bli en del av samfunnet. Hvis barna får bli her i fem år og lære seg språket og blir integrert, så vil det være vanskelig å dra tilbake. Vi kom hit for barnas skyld. 

Han ber regjeringen revurdere den strenge linjen, særlig overfor småbarnsfamilier.

– Når man ser på situasjonen til sånne som oss, bør det utvises sympati, ber mamma Sherin. 

– Jeg mener hun bør se på saken på nytt. Å dra hjem etter fem år, når vi akkurat har begynt å etablere oss, så ber de oss dra tilbake? Det er ingen god løsning, sier Mustafa.