STOLEKEN? Guardiola kan overta Manchester United eller Manchester City, Joachim Löw Bayern München, og Diego Simeone Chelsea neste sommer. FOTO: SCANPIX / MONTASJE
STOLEKEN? Guardiola kan overta Manchester United eller Manchester City, Joachim Löw Bayern München, og Diego Simeone Chelsea neste sommer. FOTO: SCANPIX / MONTASJE

Trenerkaoset som kan ryste Europa

Flere av verdens mest meritterte fotballtrenere kan skifte klubb etter sesongen.

Etter årets fotball-sesong vil det mest sannsynlig være duket for en rekke utskiftninger på trenersiden i Europas største klubber.

Bayern München-trener Pep Guardiola vil i begynnelsen av neste uke trolig avsløre at han forlater Bundesliga-klubben sommeren 2016.

– Tror Guardiola ender opp i Premier League
Den meritterte spanjolen ønsker seg ifølge flere internasjonale aviser til Premier League – og plasseres enten i Manchester United, som en erstatter for Louis van Gaal, eller i Manchester City, hvor Manuel Pellegrini har vært manager de siste årene.

– Det er klart at Pep Guardiola nok drømmer om å sette sitt preg på de største klubbene i Europa. Uansett om han kommer til å forlenge med Bayern München eller ikke, så tror jeg at han drømmer om å trene en klubb i Premier League i løpet av karrieren. På et eller annet tidspunkt tror jeg at han ender i England. Og der vil han bli mottatt med åpne armer. Han har fantastiske meritter både i Barcelona og Bayern München, forteller fotballekspert og tidligere Odd- og Start-trener Arne Sandstø til TV 2 Sporten.

Den mulige trenerkabalen i Europa blir ikke avsluttet om Guardiola går til Premier League.

Misliker trenerskiftene i Premier League
Anerkjente Telegraph og The Times hevder at José Mourinho i løpet av kort tid kan komme til å forlate et Chelsea i sportslig krise. Guus Hiddink utpekes som midlertidig erstatter frem til sommeren, før Roman Abramovitsj ser for seg Diego Simeone i Atlético Madrid som en mer langsiktig løsning.

Arne Sandstø innrømmer at han ikke liker de hyppige managerskiftene i Premier League.

– Jeg håper på generelt grunnlag at trenere skal få god tid på å bygge idéene han jobber etter. Samtidig skjønner jeg jo at det er et kjempetrøkk og enorme krav i de største klubbene i Europa, sier Sandstø, før han fortsetter:

– Ofte er det slik at dersom en storklubb ikke får til rulleringen på spillersiden som trengs i løpet av to eller tre år, så skjer det ofte at manageren skiftet ut istedenfor, poengterer han.

– Hjelpeløse klubbeiere
Den tidligere topptreneren mener imidlertid klubbeierne må ha større tålmodighet til trenerne.

– Jeg har på en måte fått nok av de hjelpeløse engelske klubbene som i tur og orden nærmest skifter trener annenhvert år. En ny trener kommer inn, og må begynne på nytt igjen. Det gjør selvfølgelig jobben for enhver manager som kommer inn å skape en ny kultur og bygge et lag vanskelig. Han overtar en tropp som kanskje ikke passer inn i filosofien som den nye manageren har, og spillere på kortere og lengre kontrakter hindrer kanskje den nye managerens ideér i å slå ut i full blomst, sier Sandstø.

Roser Barcelona
Rafael Benitez ble ikke en gang invitert på julemiddagen sammen med Real Madrid-stjernene, og mye tyder på at den tidligere Liverpool-sjefen vil miste jobben etter kun én sesong på Bernabeu.

Både AS, L'Equipe og Marca hevder at Castilla-trener Zinédine Zidane angivelig vil ta over som ny trener for Real Madrids A-lag ved neste feilsteg fra nåværende trener Rafael Benitez.

En av klubbene hvor det foreløpig ikke spekuleres i et trenerskifte, er i den spanske gigantklubben Barcelona. Sandstø liker måten det drives på i Barcelona.

– Jeg har sansen for det Barcelona driver med, og hvordan de hentet inn sin nåværende trener Luis Enrique. De hentet inn en trener som kjenner kulturen siden han har vært der tidligere. Han vet hva klubben forventer av sine spillere og hvordan de skal fremstå. Jeg tror måten Barcelona rekrutterer trenere på er en av årsakene til klubbens suksess, sier han.

Comeback for Capello?
I Italia er det Romas Rudi Garcia som sitter utrygt. Ifølge Corriere dello Sport er alternativene nå Fabio Capello, Marcello Lippi, Walter Mazzarri eller Luciano Spalletti som mulig erstattere.

Og hvem skal egentlig ta over etter Pep Guardiola i Bayern München?

Lokalavisen Münchner Merkur nevner både Carlo Ancelotti og Jogi Löw som potensielle etterfølgere for den spanske trenerstjernen.

Den tyske landslagssjefen skal være førstevalget, men problemet er at Löw har en kontrakt med Det tyske fotballforbundet som strekker seg ut 2018.

Ancelotti må på klubbjakt
Dersom jobben går til Löw, vil Carlo Ancelotti trolig finne seg en klubb i Premier League.

Italieneren ønsker seg tilbake i trenerstolen – og har hintet om at managerjobben i Manchester United frister.

– Selvsagt. Som alle andre managere tenker jeg på å kunne trene Manchester United, sa Carlo Ancelotti i et lengre intervju med den britiske avisen The Independent forrige uke.

Og hvor ender Louis van Gaal opp ved sesongslutt om han får fyken på Old Trafford? Tyske aviser hevder van Gaal enten legger opp – eller erstatter Löw som landslagssjef for Tyskland.

Uansett, dette blir en spennende sommer.