INNRØMMELSER: President Putin kom med innrømmelser under sin årlige pressekonferanse i Kreml torsdag. FOTO: REUTERS/Maxim Zmeyev
INNRØMMELSER: President Putin kom med innrømmelser under sin årlige pressekonferanse i Kreml torsdag. FOTO: REUTERS/Maxim Zmeyev

Putin innrømmer russisk militært nærvær i Ukraina

For første gang bekrefter Putin at russiske militære styrker har utført operasjoner i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På sin årlige presseseanse i Kreml torsdag formiddag kom den russiske presidenten med oppsiktsvekkende innrømmelser.

For første gang bekrefter han russiske militæres tilstedeværelse i Øst-Ukraina.

– Vi har hatt militære etterretningsoffiserer som har operert inne i Ukraina, men det er ikke det samme som vanlige russiske militære tropper, sa Putin under seansen.

Russland har gjentatte ganger benektet en militær tilstedeværelse i konflikten, til tross for sterke bevis for det motsatte.

Det var på direkte spørsmål fra en ukrainsk journalist at Putin lettet på sløret.

Spørsmålet dreide seg om to russiske etterretningsoffiserer som ble tatt og siden er holdt fanget av myndighetene i Ukraina, og en eventuell utveksling av disse.

– Vi har aldri sagt at vi ikke hadde folk der som utførte visse oppgaver innenfor den militære sfære, sa Putin som insisterte på at dette ikke var det samme som vanlige russiske tropper.

Det ble ikke gitt mulighet for oppfølgingsspørsmål om eventuelt hvor mange militære spesialister Putin mener var i Ukraina og de eksakte oppgavene de utførte.

Isfront mot Tyrkia

Putin varslet også at det nærmest er umulig for Russland å bli venn med Tyrkia da han torsdag forsvarte Kremls politikk overfor hundrevis av journalister.

– Det er vanskelig for oss å bli enige med den nåværende tyrkiske ledelsen, ja, muligens umulig, sa Putin og kalte Tyrkias nedskyting av et russisk fly for en «fiendtlig handling».

– Hva har de oppnådd? Kanskje trodde de at vi ville rømme derfra (Syria). Men Russland er ikke et slikt land, framholdt han.

Krisen mellom Tyrkia og Russland ble utløst etter at Tyrkia i slutten av november skjøt ned et russisk fly som var på tokt i Syria, og som en kort stund skal ha vært inne i tyrkisk luftrom.

På spørsmål om det russiske jagerflyet ble skutt ned av Tyrkia ved et uhell svarte Putin at det var bare for Tyrkias myndigheter å ta opp telefonen og forklare, men at de istedet gjemte seg bak skjørtene til USA og Nato.

– Jeg ser ingen utsikter for å gjenopplive forholdet mellom oss og Tyrkia, sa Putin.

Forholdet til Tyrkia var bare ett av mange temaer som Putin snakket om under den årlige seansen, der 1.400 pressefolk fra inn- og utland kunne høre presidenten oppsummere året som har gått og stake ut Kremls videre politiske kurs.

– Syria er god trening

Disse fikk høre at Putin varslet at han aldri vil godta at utenlandske krefter bestemmer hvem som skal styre i Syria.

Han beskriver den russiske krigsinnsatsen i Syria som god trening.

– Dette er den desidert beste militære treningen for vårt luftforsvar, vi kan trene der i lang tid og vårt nærvær i Syria kan også være for lang tid fremover, sier Putin.