KRITISK: Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård Hansen mener aldersgrensen må ned, ikke opp. FOTO: TV 2 /
KRITISK: Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård Hansen mener aldersgrensen må ned, ikke opp. FOTO: TV 2 /

Mener SoMe-nekt for barn er «som å forby internett»

Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård Hansen mener det er bakstreversk å nekte de yngste digitale kommunikasjonsformer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag omtalte TV 2 forslaget som er til behandling hos EUs lovgivere, om å begrense bruk av sosiale medier for barn under 16 år

Dersom forslaget blir vedtatt, blir det ulovlig for barn under 16 å bruke for eksempel Snapchat, med mindre de har lov av foreldrene. 

– Fra et personvernperspektiv for de unge, kan jeg forstå forslaget. Men husk at det ikke bare er snakk om sosiale medier. Man snakker om å forby unge under 16 år tilgang til e-post, meldingstjenester som What’sApp og SMS. Man foreslår nærmest å kutte barn under under 16 år bort fra det sosiale livet, sier Hansen til TV 2.

– Det er nesten som å forby internett, sier han.

Vanskelig å håndheve

Hansen er kommunikasjonsrådgiver i byrået Kommfrem, med spesielt fokus på sosiale medier. Han mener forslaget har langt igjen fra å bli en realitet. 

– Siste ord er ikke sagt selv om forslaget skulle gå gjennom. Jeg tror heller ikke forslaget umiddelbart vil tre i kraft. Det vil jo påføre ganske mange aktører nye retningslinjer og masse arbeid for å gjennomføre det, sier han.

Flere kritiske røster har påpekt at det vil være vanskelig å håndheve et slikt forbud, ettersom det er vanskelig å gjøre en faktisk kontroll av alderen til den som åpner konto i et nettforum. 

– I dag er det flere barn på Facebook i alderen 13-16 år enn det som er registrert hos Statistisk Sentralbyrå. Det er allerede mange som lyver på alderen, sier han.

– Fra 8-9-årsalderen får barn tilgang på en e-postadresse - fra skolen – nettopp for at de skal begynne å bruke disse kommunikasjonsmidlene. Plutselig skal det bli forbudt. Det er bakstreversk, sier han.

– Sett ned aldersgrensen

Han foreslår derimot å gå stikk motsatt vei.

– Jeg syes at man kan vurdere å sette ned aldersgrensen, fra 13 til ned mot tiårsalderen. Så kan man heller heve bevisstgjøring blant foreldre, og ikke minst på skolen. Ta det i bruk mer profesjonelt i skoletidlig alder, sier han. 

Hilser debatten velkommen

Juridisk rådgiver i Datatilsynet, Dana Jaedicke, sier forslaget til aldersgrense har vært med også i tidligere lovforslag. 

– Men det som er nytt, er at land kan sette 13-årsgrense hvis det er innenfor landets lover. Det er positivt, sier hun til TV 2.

– Det må være en debatt rundt dette. Kan vi først må se til hvilke andre aldersgrenser vi har i norsk lovgivning, for eksempel innenfor avtaleinngåelse og samtykke fra foreldre, sier hun.

– Er det en for stor inngripen i barnas privatliv?

– Jeg vet ikke. Å publisere bilder av barna på stranden mens de er nakne eller dekket av iskrem, kan være en større inngripen i privatlivet enn en aldersgrense, sier Jaedicke.

Ikke i tråd med moderne mediebruk

Rådgiver Kjellaug Tønnesen i organisasjonen Barnevakten mener forslaget kan bli vanskelig å realisere. 

– Vi er positive til EU-reformer som setter barn og unges personvern i fokus, men dette virker som et forslag som ikke helt er i samspill med ungdoms og det moderne samfunns mediehverdag. Samtidig er det vanskelig å se for seg hvordan dette skal kunne håndheves i praksis, skriver Tønnesen i en e-post til TV 2.

– Hvordan skal man kunne lage en ordning for verifisering som ikke er enkel å lure? spør hun. 

Kilde til konflikt

Hun sier en slik aldersgrense kan bli en kilde til unødvendige konflikter mellom mange barn og familier.

– Det vil også kunne bli større skiller mellom de tenåringene som får lov til å bruke sosiale medier, og de som har foreldre som kanskje med en slik ordning kommer til å bli mer restriktive enn de er i dag, sier Tønnesen.

– Vi skulle gjerne utfordre EU på andre løsninger for å ivareta barns personvern, sier hun.

Tydeligere aldersmerking

Derimot ønsker hun seg tydeligere aldersmerking i sosiale medier.

– For foreldre og barn er det vanskelig å vite hva man skal forholde seg til når tilbyder sier en ting i vilkår, Apple-butikken har merket appen med en annen aldersgrense og Google-play kanskje har en tredje merking.