SEREMONI: Her er forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under seremonien da Norges første F-35 kampfly ble rullet ut av Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth i høst.
Foto: Laura Buckman / Laura Buckman
SEREMONI: Her er forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under seremonien da Norges første F-35 kampfly ble rullet ut av Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth i høst. Foto: Laura Buckman / Laura Buckman

Norsk pilot testet F-35 for aller første gang

Jagerflypiloten Morten Hanche ble den første nordmannen til å teste et av de nye F35-flyene som Forsvaret har bestilt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hanche trener nå til å bli Norges første F-35-pilot og -instruktør, og testflygningen skjedde på flybasen Luke i Arizona, skriver nettstedet Sputnik News.

– Flygningen gikk glatt, og det var et vellykket tokt, forteller Hanche i en rapport fra det amerikanske luftforsvarets presseavdeling.

– Vi testet et scenario med tett samarbeid og integrering mellom flygere og bakkemannskapene, og flyet oppførte seg svært bra, legger han til.

Testingen i Arizona skjer som en del av utviklingen av den globale F-35-flåten, som Norge, Israel, Storbritannia, Australia og Italia har investert i.

I september ble det første norske F-35-kampflyet rullet ut av Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth, Texas. Det første norske flyet var på vingene tidlig i oktober. (©NTB)