LANDING: Bildet viser et fly som kommer inn for landing på den internasjonale flyplassen i Los Angeles.  FOTO: ROBYN BECK / AFP
LANDING: Bildet viser et fly som kommer inn for landing på den internasjonale flyplassen i Los Angeles.  FOTO: ROBYN BECK / AFP

– Klart for kommersielle flygninger mellom USA og Cuba

USA og Cuba er kommet til enighet om å tillate kommersiell flytrafikk mellom landene, opplyser tjenestemenn fra begge sider.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyheten kommer på dagen ett år etter at de gamle erkefiendene ble enige om en politisk avspenning. Siden den gang er en rekke avtaler kommet på plass, blant annet om gjenåpning av ambassader i Havanna og Washington, kommersiell fergetrafikk og direkte postfly mellom landene.

Trolig blir det nå også åpnet for at amerikanske flyselskaper kan starte med reiser til Cuba i løpet av måneder, opplyser tjenestemenn. De sier at man har kommet til enighet om luftfarten, men at ingen formell avtale er signert. Det kan skje i løpet av timer eller dager.

Med dagens situasjon må reisende mellom USA og Cuba dra med charterfly som sjelden kan bestilles via internett og som krever at man sender dokumenter og betalingsinformasjon fram og tilbake via en agent. I tillegg må de reisende ofte møte opp på flyplassen mange timer i forkant av turen og gjennomgå en streng bagasjekontroll.

Ifølge kilder i amerikansk luftfart er det mulig at Cuba vil tillate over et dusin fly fra USA hver dag dersom en avtale kommer i stand. Avgjørelsen om postruter mellom landene ble tatt i forrige uke, etter 52 år uten direkte forbindelse. (©NTB)