I januar 2015 publiserte IS-magasinet Dabiq et «intervju» med Abdelhamid Abaaoud. FOTO: UNCREDITED / AP / NTB SCANPIX
I januar 2015 publiserte IS-magasinet Dabiq et «intervju» med Abdelhamid Abaaoud. FOTO: UNCREDITED / AP / NTB SCANPIX

Avslører nye detaljer om mannen bak Paris-terroren

Vitneforklaring tyder på at Abdelhamid Abaaoud (28) ga direkte ordre og instruksjoner til terroristene som drepte 90 i konserthallen Bataclan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Abdelhamid Abaaoud (28), den antatte hovedmannen bak Paris-terroren, ble ifølge den franske terroreksperten Jean-Charles Brisard utpekt av minst ett vitne i nærheten av Bataclan, der 90 mennesker ble drept.

Jean-Charles Brisard. FOTO: LAURENT REBOURS / AP / NTB SCANPIX
Jean-Charles Brisard. FOTO: LAURENT REBOURS / AP / NTB SCANPIX

I en artikkel i siste nummer av CTC Sentinel, som gis ut av det amerikanske militærakademiet West Point, gjengir Brisard en forklaring fra et vitne som oppholdt seg bare kvartaler unna konserthallen før skytingen startet:

– Vitnet beskrev ham som oppskaket, han ropte inn i mobilen og hadde øretelefon. Vitnet kom og gikk til bilen flere ganger, og hver gang var Abaaoud fortsatt der. Etter angrepet kom vitnet tilbake en siste gang, så Abaaoud i fullt lys i enden av gaten og ble slått av hans karakteristiske ansikt med en lang nese.

– Vitnet la senere til at Abaaouds hode var barbert, og at han hadde flere lag med uvanlig stor og løstsittende klesdrakt. Vitnet gjenkjente øyeblikkelig igjen Abaaoud da bilder av terroristen dukket opp i pressen. Nærværet av Abaaoud gir en pekepinn på delaktigheten, og antyder at han ga direkte ordre og instruksjoner til teamet inne på Bataclan under skytingen, skriver Brisard, som blant annet har jobbet som etterforskningsdommer i terrorsaker.

Planla flere angrep

Den belgiske statsborgeren med marokkanske røtter hadde planer om å slå til mot jødiske mål og å ramme skoler og transportsystemet i Frankrike. Han ble drept 18. november i en skuddveksling med politiet i en leilighet nord for Paris.

28-åringen, som kjempet med terrorgruppen IS i Syria, ble allerede i mars 2014 omtalt av TV 2. I reportasjen ser vi videoopptak av Abaaoud i Syria, der han kjører en bil med en haug lik på slep. Tidligere i år ble han mistenkt av belgisk politi for å ha ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt i januar. 

Europeiske sikkerhetstjenester knytter ham til fire terrorforsøk i Frankrike bare i 2015, og så sent som i august fortalte en pågrepet fransk fremmedkriger til etterforskerne at Abaaoud hadde gitt ham instrukser for et terrorangrep i Frankrike mot en konserthall.  

130 mennesker ble drept og 351 såret da terroristene slo til i seks koordinerte angrep i Paris 13. november. Syv av angriperne ble drept eller sprengte seg selv. En åttende antatt gjerningsmann, Salah Abdeslam, har siden angrepene vært etterlyst av politiet.

Tirsdag ble en mann med tilknytning til terrorangrepene i Paris pågrepet i Frankrike.