Mørk, Herrem og Keeper-Solberg reddet Norge:
– Det var helt sirkus!

Vant med ett mål etter høydramatisk batalje mot Montenegro. Nå venter Romania i semifinalen.

Norge-Montenegro 26-25

Se videosammendrag av den heftige kampen øverst!

SJEKK SPILLERBØRSEN HER!

Nora Mørk og Norge er klare for semifinalen i VM etter en høydramatisk kamp mot Montenegro. Etter to ganger 30 minutt var det delt ut et tosifret antall tominuttere og ett rødt kort, men resultattavlen viste 26-25 favør Norge, og dermed fikk både Mørk og Camilla Herrem en etterlengtet «revansje» mot (i hvert fall) et østeuropeisk lag etter at de tapte kvartfinalen mot Serbia i 2013, et tap som gikk svært hardt inn på de to.

Ironisk nok, hvis man kan si det, var Mørk og Herrem begge svært sentrale da Norge for alvor tok kommandoen midtveis i 2. omgang mot Montenegro.

Norge møter Romania i semifinalen. Rumenerne slo ut Danmark i kvartfinalen etter ekstraomganger. Kampen ser du på TV 2 kl. 20.45 fredag.

Mørk: – Stolt av å være norsk

Nora Mørk var elendig i førsteomgangen, men herjet i angrep etter hvilen.

– Jeg sa følgende til jentene i pausen; «Sorry. Nå kommer jeg i andre omgang». Jeg var jo ikke god i den første. Men vi skulle til den semifinalen, og da måtte jeg ta litt igjen i andre omgang for den dårlige førsteomgangen, sier Nora Mørk, som i likhet med resten av Håndball-Norge reagerte på flere av dommeravgjørelsene.

– Mot slutten virket det som om dommerne mistet litt kontroll. Det var tominuttere hele tiden, og det var hektisk. Men vi var bedre enn Montenegro i dag og dommerne klarte heller ikke å ødelegge for oss. Jeg er stolt av jentene i dag, og jeg stolt over å være norsk, fortsetter høyrebacken.

– Det hadde vært for dårlig å ryke nå. Jeg skal love deg det at de vi møter i semifinalen. De skal få det tøft. Det var så deilig å sende de montenegrinerne hjem. Og være norsk og stå der å si farvel.

– Nå har vi tatt det første steget
– Det var helt sirkus i 2. omgang. Jeg forstår ikke alt som skjer, sier trener Thorir Hergeirsson til TV 2 like etter kampen.

Islendingen sikter til de mange tominutterne Norge pådro seg i løpet av kampens siste 30 minutter, men er mest opptatt av at nå er en viktig del av jobben unnagjort.

– Jeg er glad på lagets og norsk håndballs vegne. Semifinale er bra. Nå skal vi spille om det gjeveste. Og det er det som er målet for norsk kvinnehåndball, det har det vært i årevis. Vi skal kjempe i toppen, og man kan ikke kjempe i toppen uten å komme til semifinalen. Nå har vi tatt det første steget, legger han til.

Herrem: – Trodde det var komedie
Også Camilla Herrem reagerte på de mange mer eller mindre rare avgjørelsene fra dommerne i den siste omgangen.

– Dette var litt av et drama?

– Drama?! Jeg trodde jo det var en komedie her en periode. Hvor mange tominuttere ble det i kampen? Jeg synes vi spilte med en mann mindre i to ganger 30 minutter. Det var merkelig...

– Det var tøft i dag, men heldigvis klarte vi å vinne. Og det er en utrolig deilig følelse, sier Herrem.

Timeout etter åtte minutter
Veronica Kristiansen ga Norge en god start da hun banket inn 1-0 før halvminuttet var spilt. Men Montenegro og stjernespiller Katarina Bulatovic svarte umiddelbart – ikke bare én gang, men tre ganger – og etter like mange minutter ledet montenegrinerne 3-1 i Kolding.

Fem minutter seinere, på stillingen 5-3 til Montenegro, la Thorir Hergeirsson timeout-kortet i sekretariatet. Like etter satte Camilla Herrem inn Norges fjerde mål, men Montenegro nektet å gi opp tomålsledelsen.

På stillingen 5-7, etter først å ha scoret på to sjumeterkast, brente Linn Jørum Sulland den tredje straffen, men i angrepet etter sørget kaptein Stine Bredal Oftedal for at Norge igjen bare var ett mål bak.

Plutselig ledet Norge med fire
I det kampuret i passerte 18 minutter tricket Amande Kurtovic inn 7-7, og da Veronica Kristiansen banket inn 8-7 et lite minutt seinere gikk det et lettelsens sukk gjennom de mange nordmennene på tribunen i SYDBANK Arena.

Etter en utfordrende start med mange tekniske feil så det omsider ut til at de norske jentene hadde våknet – for alvor. Fem minutter etter Kristiansens scoring ledet nemlig Norge plutselig 12-9, og da Nora Mørk banket inn 12-8 fra sjumeteren så det virkelig lyst ut med tanke på videre avansement.

Østeuropeerne hadde dog ingen planer om å gi opp, og da lagene gikk til pause viste måltavlen 13-11 favør Norge.

Nora Mørk våknet
2. omgang åpnet rotete for begge lag, og tominutterne haglet. Etter et par minutter pådro også råtassen Suzana Lazović seg direkte rødt kort etter å ha slått Stine Skogrand i ansiktet. På ett tidspunkt var det fire mot fire ute på banen, og da lagene etter hvert ble fulltallige igjen, var de også like langt på resultattavlen.

Like langt var lagene også da kampen gikk inn i de 20 siste minuttene. Nora Mørk hadde omsider våknet og prikket inn et par praktmål, mens keeperinnbytter SIlje Solberg, som hadde erstattet en svimmel Kari Aalvik Grimsbø (fikk ball i hodet i 1. omgang), stod som en vegg helt bakerst.

De norske jentene skaffet seg etter hvert et forsprang på to mål, 20-18. Men Montenegro nektet å gi opp, og da det gjenstod ti minutter av kvartfinalen var stillingen 22-21. Med én spiller mindre på banen kontret Herrem dog inn 23-21.

Etter en helt vanvittig avslutning, kunne Norge juble for seier 26-25 og plass i semifinalen.

Slik startet Norge:
Målvakt: Kari Aalvik Grimsbø
Venstrekant: Camilla Herrem
Venstreback: Veronica Kristiansen
Midtback: Stine Bredal Oftedal
Høyreback: Nora Mørk (Mari Molid i forsvar)
Høyrekant: Amanda Kurtovic
Strek: Heidi Løke