NY JOBB: Sylvi Listhaug (FrP) blir innvandrings- og integreringsminister og overtar ansvarsområder fra justisminister Anders Anundsen og likestillingsminister Solveig Horne. Her under den symbolske nøkkeloverrekkelsen i Justisdepartementet i Nydalen i Oslo onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY JOBB: Sylvi Listhaug (FrP) blir innvandrings- og integreringsminister og overtar ansvarsområder fra justisminister Anders Anundsen og likestillingsminister Solveig Horne. Her under den symbolske nøkkeloverrekkelsen i Justisdepartementet i Nydalen i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Listhaug: Skal stramme inn i flyktningpolitikken

– Vi skal intensivere arbeidet med å sende ut alle de som ikke får opphold, sier den ferske innvandringsministeren, Sylvi Listhaug (Frp). 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble Sylvi Listhaug (Frp) presentert som ny innvandring- og integreringsminister. 

Listhaug overtar dermed en del av ansvarområdet Justisdepartementet hittil har hatt ansvar for. 

– Sendes raskest mulig ut

Den tidligere landbruksministeren er klar for å ta fatt på den omfattende oppgaven. Hun lover at det vil bli innstramminger. 

– Jeg er glad jeg nå har et bredt politisk flertall bak meg for å stramme inn. Jeg gleder meg til å gjennomføre denne politikken. Jeg skal gjøre mitt ytterste for å holde tilstrømningen nede og sørge for at de som skal ut sendes raskest mulig ut, sa Listhaug.

Hun sier hun er glad for at flere partier, som Arbeiderpartiet, er med på at det må strammes inn. 

– Vi skal videreføre og intensivere arbeidet med å sende ut alle de som ikke får opphold, sier Listhaug. 

Den nye innvandrings- og integreringsministeren varslet også innstramminger når det gjelder å stille krav til dem som skal integreres.

– Det er viktig at nye borgere bidrar og ikke bare blir passive mottakere av ytelser. Det er helt avgjørende for å opprettholde det velferdssamfunnet generasjoner har bygget opp, sa Listhaug. 

Human

Venstres leder, Trine Skei Grande, sier det er positivt at det nå er en egen innvandrings-og integreringsminister. 

– Listhaug må lykkes med å få til den beste og mest humane integreringspolitikken i Europa. Dersom integreringen skal gå bra må voksne flyktninger raskt i arbeid og aktivitet og flyktningebarna bør få tilbud barnehagen eller skolegang, uttaler Skei Grande. 

Hun mener Listhaug sin hovedoppgave kommer til å bli klart definert i Stortinget.

– Hun vil få ansvar å sørge for at flyktninger som kommer hit, raskt skal integreres i det norske samfunnet. Nøkkelen til god integrering er bedre språkopplæring, arbeid og utdanning, sier Skei Grande

Tre statssekretærer 

Høyres Marit Berger Røsland er en av tre statssekretærer som skal jobbe for Listhaug.

At en av Listhaugs statssekretærer kommer fra Høyre er et signal om at feltet også er svært viktig for regjeringens største parti. Marit Berger Røsland er gift med tidligere byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland.

Jøran Kallmyr (Frp) og Hanne Iversen (Frp) er Listhaugs to øvrige statssekretærer. Kallmyr har i praksis samme jobb i dag, mens Iversen er ny i regjeringsapparatet.

NTB/TV 2