VOND HØYTID: Mange barn opplever overgrep i julen. Illustrasjonsbilde. FOTO: DEYAN GEORGIEV / COLOURBOX
VOND HØYTID: Mange barn opplever overgrep i julen. Illustrasjonsbilde. FOTO: DEYAN GEORGIEV / COLOURBOX

Julen er høysesong for overgrep mot barn

Juleferien er en høytid de fleste nordmenn gleder seg stort til. Men julen er også en tid for hyppige overgrep i nære relasjoner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julefeiringen er for de fleste synonymt med forventninger, glede og hygge. Det er en minnerik høytid med gode tradisjoner og samhold – men slik er det ikke for alle. 

For mange barn er julen forbundet med uro, frykt, lidelser og traumer. 

– Vi vet at det foregår mer overgrep mot barn i julen og i høytider generelt. Da er familien samlet, stressnivået høyere og i noen tilfeller er det mye alkohol. Alt dette bidrar til at voksne begår overgrep, både vold og seksuelle overgrep, mot egne barn. Tilgangen er jo større på barnet når alle har fri og er innendørs sammen, sier Ada Sofie Austegard, leder i Stine Sofie Stiftelsen, som jobber med forebygging og avdekking av vold og overgrep mot barn. 

Én av ti barn opplever vold i familien

Ifølge Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), så opplever én av ti barn vold i hjemmet. I julen øker omfanget. 

– Forskningstallene viser at mange barn ikke har det trygt hjemme til vanlig, og vi vet at det er en generell økning av vold i julen, sier Lena Reif, leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, til TV 2.

Hun syntes det vondt å tenke på alle barna som går en usikker jul i vente. 

– Å oppleve vold mellom foreldre eller å selv å bli slått eller misbrukt, er svært traumatisk for barn. Hjemmet skal være det tryggeste stedet og julen skal være den fineste tiden, sier Reif. 

I høst lanserte Kripos en kampanjen «Hvor lite skal du finne deg i?». Den skal gi økt kunnskap om vold i nære relasjoner, slik at flere varsler politiet.

– Ingenting er vondere enn overgrep i julen

Også Austegard kjenner at sannheten om hvordan mange barn opplever julen er vond. 

– Det er så fryktelig trist å tenke på at mange barn vil oppleve en vond jul. Julen er jo barnas høytid, og det er ingenting som er vondere enn at barn opplever en julehøytid med vold og overgrep fra mennesker som skal være omsorgspersoner, sier hun.

– Det handler om å være tøff

Ada Sofie Austegard ber alle voksne om å være ekstra oppmerksomme i juleferien. 

– Man må være opptatt av naboen. Bor man vegg i vegg med noen må man tørre å høre etter. Det handler om å være tøff og melde ifra én gang for mye enn én gang for lite, sier hun.

Ofte er det vanskelig å tro det verste om folk, men det mener Austegard at er nøkkelen til å avdekke overgrep. 

– Man må våge å tro det. Har du en magefølelse, så ikke bagatelliser den. Og ikke minst; snakk med barnet. Våg å spørre om vanskelige ting. Vær et medmenneske, spesielt mot de mest sårbare, sier hun. 

Har du erfaringer i tilknytning til denne saken som du ønsker å dele, åpent eller anonymt? Kontakt vår journalist her.