Eksperter frikjenner Mourinho på overgangsmarkedet

– Han tenker nok at det var riktig å kvitte seg med de spillerne.

Følg Chelsea-Sunderland og de andre kampene i PL-runden lørdag fra 15.50 på TV 2 Sport Premium 3

Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne, Ryan Bertrand, Petr Cech, Juan Manuel Mata, André Schürrle, Mohamed Salah, David Luiz. For å nevne noen. 

José Mourinho har de siste årene solgt mange spillere som siden har gjort stor suksess i andre klubber. De fem første i oppramsingen over gjør det for øyeblikket svært så bra for Premier League-rivaler.

Etter en historisk svak sesong er Mourinho nå ferdig i Chelsea.

Salgene nevnt over ga mange kritikere vann på mølla før portugiseren ble sparket, men norske Premier League-eksperter kjøper ikke argumentene om at Mourinho skal ha tabbet seg ut på overgangsmarkedet.

– Ingen managere ville gjort noe annerledes
– Tror du han angrer på at han solgte folk som De Bruyne, Lukaku, Cech etc.?

– Jeg tror ikke han er typen som angrer på noe han gjør. Jeg tror han er typen som gjør virkeligheten om til slik han vil se den. Han tenker nok at det var riktig å kvitte seg med de spillerne da han gjorde det. At de gjør det bra nå, det tviler jeg på at han bryr seg noe om. Og det viste jo også seriegullet i fjor, sier Petter Myhre.

Simen Stamsø Møller er av samme oppfatning.

– Jeg kan forstå at han solgte de. Det var ingen som snakket om de guttene da de vant ligaen i mai. Jeg tror egentlig ikke at noen andre managere ville gjort noe annerledes. Om man ikke følger instinktet og sin egen oppfatning, er man ingen god manager. Men han angrer kanskje på Lukaku. Han burde kanskje fått mer tid i og med at han var såpass ung. Så unge spillere trenger også ofte litt tid. De Bruyne virket på meg litt utålmodig, og Cech angrer han nok ikke på. Det hadde han gjort på nytt, mener Stamsø Møller.

– Overrasket over Lukaku-salget
De Bruyne har allerede denne sesongen scoret ni mål og tidvis storspilt for Manchester City, mens Romelu Lukaku står med hele 12 seriemål. 

– Han ville selvsagt hatt nytte av dem denne sesongen, men overganger er ekstremt vanskelig. Noen lykkes i noen klubber, noen lykkes med enkelte trenere og så videre, så det vil være veldig lettvint å sitte her i ettertid å si at det og det var feil. Men når det er sagt, er jeg veldig overrasket over spiss-sammensetningen de hadde da de kvittet seg med Lukaku. Og jeg synes De Bruyne gjorde det bra i begynnelsen i Chelsea. Han skjøt selvsagt litt mye og gjorde ikke alt bra, men han hadde en entusiasme og glød i spillet. Jeg ble fascinert av ham, men jeg vet jo selvsagt ikke noe om hvordan han fungerte innad i laget, sier Myhre.

Chelsea har, i tillegg til å ha solgt en hel del gode spillere, også 33 mann ute på lån (se faktaboks).

Hvor mange av de 33 som passet Mourinhos «filter» er uvisst, men veldig mange var det neppe. Da er det kanskje ikke bare negativt for de at Mourinho nå er arbeidsløs.

– Han hadde sin grunnfilosofi, sin type spillere. Han kvittet seg jo med Juan Manuel Mata, han var kritisk til Eden Hazard... Den trakten av spillere han liker blir etter hver ganske smal, og da vil det være mange gode spillere som ikke passer inn i den trakten. Sånn er det. Da han tok de avgjørelsene, tenkte han nok at de spillerne ikke kunne lykkes i den typen fotball han vil ha og at det var bedre å selge de og få penger, sier Myhre.