Er kebab virkelig farlig å spise? Svaret vil nok overraske deg

Åtte steder i Oslo ble testet for blant annet E-Coli.

Etter en tur ut på byen er kebab en sikker vinner for mange.

Men vi hører stadig om kebabsjapper som blir stengt grunnet helsefare, dårlig renhold og andre mangelfulle rutiner.

FÅ BAKTERIER: Kebabsjappene som ble testet hadde få bakterier, og ingen farlige. FOTO: TV 2 HJELPER DEG  / TV 2
FÅ BAKTERIER: Kebabsjappene som ble testet hadde få bakterier, og ingen farlige. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2

Matkontrollen samlet inn kebab fra åtte kebabsjapper i Oslo. Blant kebabsjappene er populære Bislett kebab og andre som har vunnet smakstester.

Resultatet vil muligens komme som en overraskelse for enkelte. Kebaben blir nemlig «friskmeldt».

Testet for E-Coli

Veterinærinstituttet undersøkte innholdet i hele kebaben og i kebabkjøttet fra åtte kebabsjapper i Oslo. Det ble spesielt lett etter blant annet E-Coli (Escherichia coli), som er en av våre vanligste tarmbakterier, og som forekommer naturlig i tarmen hos dyr og mennesker.

Bakterien er vanligvis ufarlig, men noen varianter av E-coli har egenskaper som gjør at de kan forårsake sykdom.

– Disse bakteriene kan for eksempel komme fra kjøkkenpersonale. Det kan være personer som dårlig håndhygiene, de har kanskje ikke vasket hendene godt nok. Eller at man har krysset rene og urene områder inne på kjøkkenet slik at man for eksempel har brukt utstyr, kniv på noe som er urent, som ustekt kjøtt, og skåret salat rett etterpå, sier Marianne Økland, senioringeniør i Veterinærinstituttet.

Fant ingen farlige bakterier

Resultatet er altså at positivt. 

– Etter at analysen var ferdig så fant vi bare en prikk på én av prøvene. På de andre var det blankt, det var ingen vekst, og dette indikerer at det er veldig lite sannsynlig for at det er farlige bakterier tilstede i de prøvene.

Blant 16 prøver fant Veterinærinstituttet bare én bakteriekoloni, og det var ikke farlige bakterier.

– Vi kan aldri si helt konkret at det ikke finnes farlige bakterier i kebab, men vi kan si at forholdene har vært gunstige for at det ikke skal vokse farlige bakterier. Hvis du skal være hundre prosent sikker så må du faktisk sjekke for diverse typer og bruke helt andre metoder. Men dette gir hvert fall et bilde på at det etter stor sannsynlighet ikke er farlige bakterier i prøvene vi har sett på, sier Økland.

– Ville spist kebab med god samvittighet

– Jeg tror ikke man skal være skeptiske til å spise kebab, jeg ville hvert fall gjort det med god samvittighet, og dette viser bare at det er en god kvalitet på kebaben som serveres, sier hun.

Hos Kebab Hot i Trondheimsveien i Oslo er Mian Khan klar over skepsisen folk har om kebab. Men sier at hygiene er første prioritet, hvert fall hos dem.

– Jeg liker kebab. Det smaker veldig godt, og jeg kan spise det nesten hver dag, men jeg må passe litt på litt vekten, sier Khan og tar på magen sin.

Kebab er Khans favorittmåltid, og derfor liker han jobben sin veldig godt.

– Det er bare sausen som er usunn. Hvis man dropper sausen og pitabrød, så kan man spise kebab hver dag, sier Khan som har jobbet med kebab i ti år.

Han sier at utstyret som brukes på kjøkkenet blir vasket hver dag.

– Temperatur på kjøtt og grønnsaker er veldig viktig for oss. Vi har også en renholdsplan og vi er veldig nøye med det, sier Khan til Matkontrollen.

  • Se Matkontrollen torsdager klokken 20.00 på TV 2.