LEVER LENGE: Under kan du lese hva forskerne mener må til for at du skal få et langt og godt liv. Foto: Colourbox
LEVER LENGE: Under kan du lese hva forskerne mener må til for at du skal få et langt og godt liv. Foto: Colourbox

Fem tegn på at du blir over 100 år

Forskere: Gjør du disse fem tingene riktig, er du godt på vei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved Boston Medical Center mener at de kan ha funnet svaret på hva som er fellesneverne for mennesker som blir over 100 år gamle.

LEDET STUDIEN: Medisinprofessor Thomas Perls ved Boston Medical CEnter.
LEDET STUDIEN: Medisinprofessor Thomas Perls ved Boston Medical CEnter.

I en studie som har pågått siden 1995, New England Centenarian Study, har forskerne forsøkt å finne ut hva som skal til for å leve så lenge.

Studien er ledet av medisinprofessor Thomas Perls, og deltakerne i studien har alle vært over 100 år, skriver The Washington Post.

Deltakerne har hatt forskjellig utdannelse, sosioøkonomisk status, religion, etnisitet og kostvaner – men de har også mange ting til felles.

Utfordrende forskning

Gener er naturligvis en viktig faktor når det kommer til hvor gammel man blir.

– Aldring er ikke enkelt. Det er mange forskjellige biologiske mekanismer som er involvert i aldring, så det er logisk at det er forskjellige gener involvert. 
Vi er fortsatt i den spede begynnelse med å finne ut dette, sier Perls til nettstedet. 

Han sier at mennesker som blir over 100 år gamle likevel har fem ting til felles: 

1. De tåler stress

Langvarig stress øker risikoen for hjerteinfarkt, og kan være like skadelig som å røyke.

Stress gjør også at vi eldes raskere, mye takket være at det svekker immunforsvaret vårt.

Forskere ved Københavns Universitet har undersøkt hvordan bekymringer og konflikter kan påvirke middelaldrendes dødelighet.

Forskerne fulgte 10.000 dansker i alderen 36 til 52 år, og én gang i året i 11 år ble deltakerne intervjuet om sine sosiale relasjoner. 

Lektor Rikke Lund ved Senter for Sunn Aldring og Institutt for Folkehelsevitenskap på Københavns Universitet sa i fjor dette til Politiken.

– De som uttalte at de hadde mange konflikter, alvorlige bekymringer og høye krav i sine nære relasjoner. De hadde en forhøyet dødelighet i forhold til de som ikke rapporterte om dette

2. De er som regel ikke overvektige

Inaktivitet er dobbelt så dødelig som fedme, og en undersøkelse som ble publisert i 2003 viste at fedme faktisk er like farlig som røyking. 

Fedme utsetter kroppen for en rekke problemer, som høyt blodtrykk, åreforkalkningssykdommer som hjerteinfarkt og slag, diabetes, visse krefformer, gallestein og åndenød. 

3. De røyker svært sjeldent, eller aldri

I BMC Medicine kunne man i fjor lese at australske forskere har funnet ut at hele to av tre røykere vil dø av røyking.

– Vi visste at røyking var ille, men nå har vi uavhengig dokumentasjon som bekrefter de dystre funnene som har kommet frem internasjonalt, sa hovedforfatter av studien, professor Emily Banks.

I en studie som ble publisert i prestisjetunge JAMA Internal Medicine i september, kom det frem at halvparten av alle dødsfall ved tolv ulike krefttyper skyldes røyking.

Krefttypene som hovedsaklig er forårsaket av røyking, er kreft i lunge- og luftveiene.

Dette er de tolv kreftypene som blir forårsaket av røyking:

Kreft i lunger, endetarmen, tykktarmen, halsen og munnhulen, magen, spiserøret, stemmebåndet, bukspyttkjertelen, nyrer, blæren og livmoren. Også blodkreft blir knyttet til røyking.

4. De har god psykisk helse

En svensk studie viser at personer med psykiske lidelser lever mellom 15 og 20 år kortere enn resten av befolkningen.

Rådet for psykisk helse skriver at konklusjonen er at kvinner med psykiske lidelser dør 15 år tidligere enn den generelle befolkningen, og menn hele 20 år tidligere.

– Personer med alvorlige psykiske lidelser er generelt mindre fysisk aktive, røyker mer og har et dårligere kosthold enn andre. Vi vet også at dårligere økonomi bidrar til å svekke helsen. I tillegg går denne gruppen ofte på legemidler som har store fysiske konsekvenser, som for eksempel vektøkning, sier Olav Elvemo, spesialrådgiver i Rådet for psykisk Helse. 

5. De føder barn etter fylte 35

Kvinner som får barn når de er over 35 år gamle, har fire ganger større sjanse til å leve til de er over 100.

Forskerne ved Boston Medical Center mener at årsaken er at kvinner som får barn senere i livet vitner om at kroppen eldres sakte.

I studien kom det frem at barna til de over 100 år ser ut til å følge i foreldrenes fotspor. De hadde mindre hjerteproblemer, mindre diabetes og det professor Perls kaller «mindre generell dødelighet».

Barna, som alle er mellom 65 til 82, scoret også lavt på universitetets nevrotiske skala, og høyt på en ekstrovert-skala.