Dette er de nye statsrådene

Statsminister Erna Solberg presenterte sin nye regjeringskabal onsdag morgen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette blir første gang i løpet av hennes to år som statsminister år Erna Solberg gjør endringer i den blåblå- regjeringen.

Solberg kunngjorde endringene i regjeringen i et ekstraordinært statsråd på Slottet klokken 9.30 onsdag.

– Vi har jobbet med endringer i regjeringen en stund. Fornyelse er viktig, og det å slippe nye og yngre krefter er viktig fremover, sier statsminister Erna Solberg.

NYE MEDLEMMER: Statsminister Erna Solberg presenterte onsdag sine fire nye statsråder på slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd. Linda Hofstad Helleland (H) blir ny kulturminister, Per Sandberg (FrP) blir ny fiskeriminister, Anniken Hauglie (H) blir arbeids og sosialminister og Jon Georg Dale (FrP) blir landbruksminister.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NYE MEDLEMMER: Statsminister Erna Solberg presenterte onsdag sine fire nye statsråder på slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd. Linda Hofstad Helleland (H) blir ny kulturminister, Per Sandberg (FrP) blir ny fiskeriminister, Anniken Hauglie (H) blir arbeids og sosialminister og Jon Georg Dale (FrP) blir landbruksminister. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

SE DIREKTE FRA I VIDEOVINDUET ØVERST.

– Fornyelse er viktig 

Tre statsråder forlater regjeringen: kulturminister Thorhild Widvey (H), arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) og klimaminister Tine Sundtoft (H).

Inn kommer Per Sandberg (Frp) som fiskeriminister, og Sylvi Listhaug (Frp) som innvandrings- og inkluderingsminister. Dette er en helt ny post.

Vidar Helgesen (H) blir ny klimaminister og Elisabeth Aspaker blir ny EU-minister. 

Statsminister Erna Solberg møtte like etterpå pressen i statsministerboligen. Hun sier det er mange store oppgaver fremover. 

LANDKRABBE: Per Sandberg (Frp) på sitt nye kontor i Fiskeridepartementet. Foto: NTB Scanpix.
LANDKRABBE: Per Sandberg (Frp) på sitt nye kontor i Fiskeridepartementet. Foto: NTB Scanpix.

– Vi har sittet sammen i to år uten endringer. Tiden var inne for endring. Det er viktig for oss å si at dette ikke er fremprovosert av noe annet enn ønsket om personutskiftning, sier Solberg. 

Asylstrømmen, klimaavtalen og utfordringer i norsk arbeidsliv trekkes frem av statsministeren som spesielt utfordrende politiske områder i fremtiden. 

– Vi har mange viktige og store oppgaver foran oss. Vi skal bære Norge gjennom den omstillingen den må gjennom, sier Solberg. 

– Klokt valgt 

Erna Solbergs valg om å opprette en egen ministerpost for innvandring og integrering er et klokt grep, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Dette vil sikre en mer enhetlig ledelse på dette området, som jo er blitt større og mer krevende, sier Hareide til NTB.

Listhaugs jobb vil nå først og fremst bli å få til en god dialog med alle berørte parter, sier KrF-lederen. Men sleivspark som «godhetstyranni» om folk som stiller opp for flyktninger, bør hun holde seg for god til framover.

– Det var en litt uheldig kommentar, konstaterer han.

Bred politisk erfaring 

Onsdag ble Robert Eriksson byttet ut med Høyres Anniken Hauglie.

– Jeg er veldig glad for at Anniken takket ja til jobben som ny arbeids- og sosialminister. Hun har bred politisk erfaring, har vært tidligere sosialbyråd i Oslo og skolebyråd, sa Solberg. 

Med Sylvi Listhaug (Frp) som innvandrings- og inkluderingsminister får vi en sterk duo i Justisdepartementet, slo statsminister Erna Solberg.

– Justisdepartementet er blitt for stort for en minister. Trykket på utlendingsfeltet er for stort, så det skygger over det man må gjøre på andre områder, sier Erna Solberg til TV 2. 

– Kommer til å gjøre en kjempejobb 

Per Sandberg er landets nye fiskeriminister. 

– Som statsråd har man en annen rolle og ansvar for å få gjennom politikken på Stortinget. Jeg har ingen grunn til å tvile på at Sandberg forstår den rollen, sier Solberg. 

Partikollega Siv Jensen gratulerer Sandberg med ny ministerpost. 

– Han jobber svært grundig og kommer til å være en viktig statsråd for en viktig næring i Norge. Per kommer til å klare utmerket godt å kombinerer rollen som statsråd og nestleder, sier finansminister Siv Jensen (Frp). 

Linda Hofstad Helleland (H) vil ta over for Thorhild Widvey (H) som kulturminister.

– Helleland kjenner feltet godt. Vi som kjenner Linda godt vet at vi har fått en energibombe inn i regjeringen. Hun er engasjert, energisk og har lang erfaring fra det politiske arbeidet. Hun kommer til å sette merker i den norske kulturen i fremtiden, sa Solberg om den nye kulturministeren.

Ba om avløsning 

Vidar Helgesen (H) tar over Klima- og miljødepartementet (KLD) etter at Tine Sundtoft (H), selv ønsket å tre tilbake.

Solberg takket Sundtoft for jobben hun har gjort i sin tid som klimaminister, og sa at Sundtofts viktigste oppgave har vært å bidra til en god avtale i Paris.

– Tine Sundtoft har selv bedt om avløsing etter Paris, fordi det har vært så dominerende og krevende. Hun har vært med på å utvikle en god klimaavtale. Hun har bidratt på vegne av Norge, og resultatene høstet vi på lørdag med enigheten i Paris. Jeg vil takke henne, hun kommer til å stå som en som tok Norge og verden videre i klimaarbeidet sa Solberg om byttet av Tine Sundtoft som klimaminister på pressekonferansen onsdag formiddag.

Solberg beskrev den nye klimaministeren som en kunnskapsrik mann med et stort engasjement for grønn vekst.

– Helgesen får ansvaret for å følge opp jobben Sundtoft har gjort, sa Solberg.