AUKSJON: En ansatt viser frem en av gjenstandene som ble auksjonert bort. FOTO: FRANK AUGSTEIN / AP
AUKSJON: En ansatt viser frem en av gjenstandene som ble auksjonert bort. FOTO: FRANK AUGSTEIN / AP

Thatchers eiendeler solgt for sjokkpriser

Tidligere statsminister Maggie Thatchers klær, vesker og brev gjorde stor suksess på auksjon i London. Flere av eiendelene gikk for langt over prisvurderingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thatcher, som fikk tilnavnet «jernladyen» på grunn av sin kompromissløse stil som britisk statsminister, døde i 2013, 87 år gammel. Tirsdag gikk flere objekter fra hennes liv og karriere under hammeren hos auksjonshuset Christie's.

Vesker, håndskrevne notater, gaver fra verdensledere samt regnjakken hun bar da hun i 1986 overraskende speider ut fra en tanks var blant effektene som samlet inn mye penger. Men det mest overraskende salget var en rød koffert som Thatcher brukte til å oppbevare hemmeligstemplede dokumenter. Kofferten var vurdert til mellom 3.000 og 5.000 britiske pund, men gikk for hele 242.500 pund – over 3 millioner kroner.

Den blå fløyelskjolen som Thatcher giftet seg i ble solgt til en kjøper i Oman for 25.000 pund. Mens kjøperen av en rekke brev hun fikk fra en annen tidligere statsminister, Winston Churchill, måtte ut med 32.000 pund.

Den dyreste gjenstanden på auksjonen var en havørn i porselen som Thatcher fikk av daværende president i USA, Ronald Reagan. Prislapp: 266.500 pund.

Christie's har tidligere solgt klær som tilhørte Thatcher og fikk oppdraget også denne gangen. (©NTB)