Så langt foran skjema ligger Özil til å slå Henrys 12 år gamle rekord

Se alle tyskerens 13 målgivende så langt denne sesongen, og se den utrolige statistikken til Arsenal-stjernen, sesong for sesong, siden 2006.

Se Arsenal-Manchester City mandag fra 21.00 på TV 2 Sport Premium og Sumo

For noen uker siden slo Jamie Vardy en 12 år gammel Premier League-rekord ved å score i 11 kamper i strekk.

Grafene gir et godt inntrykk av Özils klare «ledelse». Grafikk: Jørgen Herland, TV 2.
Grafene gir et godt inntrykk av Özils klare «ledelse». Grafikk: Jørgen Herland, TV 2.

Utrolig nok kan fort enda en 12 år gammel Premier League-rekord ryke i løpet av inneværende sesong. Mesut Özil ligger i alle fall langt foran skjema.

Se alle hans 13. målgivende i videoen over!

0,87 målgivende per kamp
I 2002-2003-sesong noterte Thierry Henry seg for 20 målgivende pasninger.

Flere har ingen klart verken før eller siden.

Etter nok en målgivende mot Aston Villa i forrige runde, står Özil allerede med 13. Og det etter 16 kamper. Etter 16 kamper, som grafen over viser, stod Henry med seks målgivende...

I 15 av de 16 rundene i Premier League så langt, har Özil spilt i 15. Det gir han et snitt på 0,87 målgivende pasning per kamp. Fortsetter han i samme stilen vil han ha slått rekorden til Henry etter bare 24 kamper.

– Jeg tror han kommer til å slå rekorden, så lenge han ikke pådrar seg en veldig alvorlig skade. Jeg tipper han får ti målgivende pasninger til, sier Archie Rhind-Tutt, ekspert på tysk fotball for BT Sports, til TV 2.

– I Tyskland blir han ikke sett på som den beste
Som faktaboksen over Özils karriere viser med all tydelighet, er ikke det å finne de avgjørende pasningene noe nytt for ham. 

I en alder av 27 står han med 110 målgivende pasninger i seriesammenheng, og flest fikk han med Real Madrid i 2010/2011 - og 2011-2012-sesongene med henholdsvis 18 og 17 målgivende.

Antallet avgjørende pasninger, såkalte «key passes», er han også blant de beste i bransjen på, og ingen i Europas fem største ligaer er i nærheten av 13 målgivende allerede nå. 

Se faktabokser

«Verdens beste nummer 10», kaller enkelte eksperter ham nå, men i Tyskland sliter han stadig med å få den samme anerkjennelsen.

– Hjemme blir han sett på som en glimrende teknisk spiller, men han blir ikke sett på som den beste i verden i sin posisjon. Spillestilen og kroppsspråket hans er et problem. Det gir et inntrykk av at han ikke jobber, noe som ikke er sant. Supporterne foretrekker en spiller som er teknisk briljant og som jobber veldig hardt, sier Rhind-Tutt.

– Ikke like godt ansett som Schweinsteiger
110 målgivende har det altså blitt i seriesammenheng, og på landslaget har det også blitt suksess.

Sommeren 2014 var han en del av laget som ble kåret til verdensmestere, og på 66 kamper har det blitt 38 målgivende. 

Likevel forteller Rhind-Tutt om en spiller som ikke engang blir vurdert til å være på samme nivå som Bastian Scweinsteiger.

– Han har sannsynligvis ikke vært like god på landslaget som på klubblaget, men han har likevel hatt suksess. Han var med på å vinne VM, men han er likevel ikke like godt ansett som Schweinsteiger, for eksempel. Igjen så kommer det nok av spillestilen hans.