Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag morgen ble det gjennomført en missiltest fra en neddykket russisk atomubåt i Delta IV-klassen rett ved Norges grense.

En russisk atomubåt i Delta IV-klassen. FOTO: ARKIV / FORSVARETS OPERATIVE HOVEDKVARTER
En russisk atomubåt i Delta IV-klassen. FOTO: ARKIV / FORSVARETS OPERATIVE HOVEDKVARTER

Den vellykkede testskytingen av det interkontinentale Sineva-missilet skjedde nord for Fiskerhalvøya, ved grensen til norsk sektor i Barentshavet.

Se video øverst!

Russlands strategiske baser i nord er av stor betydning for landets stormaktsambisjoner, og landets eneste hangarskip «Admiral Kuznetsov» øver for tiden i Barentshavet, muligens for oppdrag i farvannene utenfor Syria.

– Det ser ut som at Kola i større grad er en «ressurspool» for operasjoner andre steder. De har marineenheter med betydelig rekkevidde og ildkraft, spesielt kryssermissiler, sier seniorforsker Kristian Åtland ved FFI til The Independent Barents Observer.

I forrige uke ble bilder fra en utskyting av kryssermissiler fra en russisk ubåt i Middelhavet mot IS-mål i Syria offentliggjort. Denne ubåten kom rett fra tester i Barentshavet. 

I oktober sa kommandør Mark Ferguson i den amerikanske flåten i Europa at russisk ubåtaktivitet har økt med 50 prosent det siste året. Ferguson satte dette i sammenheng med Russlands satsing i Arktis og bygging av nye ubåter til Svartehavsflåten. 

Ruster opp militært i Arktis

Den storstilte ubåtbyggingen startet allerede før den russiske forsvarsreformen i 2008. Innen 2020 skal 24 atomdrevne og konvensjonelle ubåter være ferdig, ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Shojgu.

Samtidig som Russland har advart mot et militært kappløp, viser landet klare ambisjoner med å ruste opp militært i Arktis. Den nye militærdoktrinen som ble publisert for ett år siden, vektlegger nettopp forsvaret av russiske interesser i nord.

For Russland vil Arktis være en bærebjelke for den russiske økonomien i mange tiår fremover; 80 prosent av russisk gass og 90 prosent av landets oljereserver finnes på den arktiske sokkelen, ble det fremholdt under lanseringen av boken «Norge og Russland – sikkerhetspolitiske utfordringer i nordområdene».

 

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK