PÅGREPET: Fem norske hackere er pågrepet, siktet blant annet for å ha brukt såkalt Remote Access Trojan-software. FOTO: COLOURBOX
PÅGREPET: Fem norske hackere er pågrepet, siktet blant annet for å ha brukt såkalt Remote Access Trojan-software. FOTO: COLOURBOX

Fem norske hackere siktet i stor europeisk politiaksjon 

De fem er i alderen 16 til 24 år, og er pågrepet i Trøndelag, Romerike, Telemark og Hordaland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har den siste uken aksjonert mot personer som besitter, bruker eller selger skadelig programvare i Norge.

Fem menn fra 16 til 24 år er pågrepet, og det er beslaglagt større mengder datautstyr som nå må gjennomgås. Det er også tatt beslag i en rekke kontoer på Internett.

– De vi har gått til aksjon mot er brukere, eller folk som har tilrettelagt eller solgt skadevare, som kan brukes til å hacke seg inn på andres maskiner. Denne skadevaren kan brukes til å ta over andres datamaskiner, stjele informasjon, ta over andres webkamera, og loggføre andres inntastinger på tastaturet, sier Håvard Aalmo, leder ved seksjon for datakriminalitet i Kripos til TV 2.

Slik kan for eksempel brukernavn og passord komme på avveie. 

Dette er en av PCene som er beslaglagt av Kripos. FOTO: KRIPOS
Dette er en av PCene som er beslaglagt av Kripos. FOTO: KRIPOS

Pågripelsene i Norge har skjedd i Romerike politidistrikt, Sør-Trøndelag politidistrikt, Nord-Trøndelag politidistrikt, Telemark politidistrikt og Hordaland politidistrikt.

Flere av de siktede erkjenner å ha brukt skadelig programvare mot andre i flere år. En av de siktede erkjenner å ha drevet en nettbutikk som selger skadevare.

– Dette er unge personer som vi håper vil slutte med sin aktivitet ved at politiet nå aksjonerer. Vi har dessverre sett eksempler på at unge hackere som starter i det små, etter hvert begår større og mer alvorlig datakriminalitet. Denne internasjonalt koordinerte aksjonen er derfor et viktig tiltak for å forebygge denne type lovbrudd, sier Aalmo.

Tar kontroll over andres PC

Programvaren som er funnet hos flere av de siktede er en type skadevare som kalles for Remote Access Trojan, forkortet RAT. Denne skadevaren er designet for å overta kontrollen over andres datamaskiner.

Dermed kan man for eksempel stjele dokumenter, bilder og videoer og se andres webkamera i sanntid.

Nettbutikken solgte pakkeløsning for kunder som ønsket å infisere og kontrollere et nettverk av datamaskiner ved bruk av datavirus eller trojanske hester.

De norske aksjonene er en del av den Europol-initierte aksjonen OP Falling STAR som retter seg mot datakriminelle i europeiske land. Etterforskingen har foregått i trekvart år.

Fra politiets beslag i saken. FOTO: KRIPOS
Fra politiets beslag i saken. FOTO: KRIPOS

Løslatt fra varetekt

I minst en av sakene er den siktede løslatt.

– Vi pågrep en mann i begynnelsen av 20-årene forrige søndag. Han er siktet for å ha hacket andre maskiner og tilskaffet seg brukernavn og passord. Det er ikke noe som tyder på at han har misbrukt denne informasjonen, men han har trolig videresolgt den ulovlige programvaren. Han ble løslatt fra varetekt fredag, etter at vi hadde gjennomgått datautstyret hans, sier Leif Gundersen, politioverbetjent ved Nord-Trøndelag politidistrikt til TV 2.

Ved Romerike politidistrikt får TV 2 opplyst at de har én sak mot en 16-åring som skal ha hacket seg inn på noen online-spill for å få gratis credits.

– Hva sier det om saken at det er såpass unge mennesker som er tatt?

– Ungdom i dag har god teknisk kompetanse. Det er viktig at vi i forebyggende øyemed er på denne arenaen og aksjonere der hvor vi synes dette er viktig, sier Aalmo.

Han sier det er relativt tilfeldig at akkurat disse fem personene ble pågrepet. Det er flere andre saker Kripos har jobbet med, som ikke førte til pågripelser i denne omgangen. 

– Det er viktig at unge mennesker ser at vi følger med på aktiviteten og at politiet er på banen slik at de ikke går videre til mer alvorlige lovbrudd, sier Aalmo.

Romania og Frankrike

Denne uka er det gjort pågripelser i Romania og Frankrike, i tillegg til i Norge. Kripos har koordinert den norske siden av aksjonen.

De norske sakene ble først gjennomgått hos Kripos som gjorde en innledende etterforskning og identifisering av de mistenkte, før sakene ble oversendt til distriktene for videre oppfølging.

Europols satsing mot datakriminalitet har som mål å ta kriminelle som driver med datakriminalitet på alle nivåer, fra organiserte bakmenn og utviklere til unge personer som bruker og besitter skadevare.

Kampen mot datakriminalitet krever et tett internasjonalt samarbeid og informasjon fra de norske sakene vil videreformidles til Europol.