HÅP:  Tinas største ønske er å bli mor. Foreløpig er det bare blitt med drømmen, men hun har ikke gitt opp.  FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN / TV 2
HÅP:  Tinas største ønske er å bli mor. Foreløpig er det bare blitt med drømmen, men hun har ikke gitt opp. FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN / TV 2

Tina kjemper for å bli mamma:

– Jula er den aller verste tiden på året  

 – I desember er det ekstra tydelig at jeg står utenfor mammafellesskapet, sier Tina (42). 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kalenderpakker, første søndag i advent, lussekatter, nissefest, peppekakebaking. Jula er barnas tid. På Facebook flommer det over av strålende barn, ukebladene er fulle av tips og på TV ruller barnas julefavoritter over skjermen. 

Hvordan er høytiden for de som ikke har den familien de ønsker seg? 

Tina Avantis Johnsen er 42 år og har et brennende ønske om å få barn. Aller helst ville hun ha hatt en hel familie, men fordi hun ikke har funnet en partner, har hun nå valgt å prøve å få barn alene. 

Det er ikke mulig i Norge, men både i Danmark og i de fleste andre europeiske land kan enslige forsøke å bli gravide ved hjelp av sæddonor. 

Mistet to ganger 

Men fem reiser til Danmark har så langt bare resultert i tre prøverørsforsøk, to insemineringsforsøk, to graviditeter - og to spontanaborter. Det har så langt kostet Tina 150.000 kr, og nå frykter hun at det er økonomien som vil sette en stopper prøvingen.

Tina får ikke den julen hun ønsker seg i år. Men kanskje neste år... FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN / TV 2
Tina får ikke den julen hun ønsker seg i år. Men kanskje neste år... FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN / TV 2

Selv om hun ikke har gitt opp håpet for godt og planlegger flere nye reiser i 2016, vet hun at mulighetene for å bli biologisk mor ikke er store. Det gjør vondt å tenke på at hun kanskje aldri blir mamma. En del av følelsene rundt prosessen deler hun på bloggen Ønskemamma

Når desember kommer strømmer de vonde følelsene på. 

– Jeg synes det er en skikkelig nedtur, rett og slett. Det er så mange ting jeg gjerne skulle vært med på: Skoleavslutning, luciatog, pepperkakebaking. Det vanlige julestresset, forteller Tina til TV 2. 

Hun sier at selv om hun også har mye å gjøre i desember, så er det en måned hvor hun hele tiden blir minnet om at hun er på utsiden av et fellesskap. Mammafellesskapet. 

– Jeg er åpen om at jeg ikke gleder meg til jul. Andre sier «joda, Tina, det er fint med jul», men det blir bare ikke det jeg skulle ønske det var. Julaften er stusselig, selv om jeg har familie å være sammen med. Å oppleve juletiden med et barns forventning, det der det jeg vil ha. 

Påsken og sommerferie kan også være vanskelig for Tina, men det er så mye med jul som minner om barn. Og det at hun egentlig er en person som elsker jul, gjør det kanskje enda vanskeligere for henne. Men selv om det gjør vondt når postkassen fylles opp av julekort med bilder av glade barn i juleskrud, så ønsker hun at vennene med barn inkluderer henne.

– Jeg vil oppfordre de som kjenner ufrivillig barnløse til å inkludere dem mer. Spør om vi vil komme på julelunsj eller pepperkakebaking. Ja, det kan være sårt, men det er jo koselig samtidig – og for meg er det i alle fall koseligere å være med enn å bruke desemberettermiddagene alene. Og orker jeg ikke, så sier jeg bare nei. Heldigvis har jeg en del som spør, men ikke alle har det sånn.

 

Frykter ensomheten 

Etter de to spontanabortene har følelsene rundt juletiden blitt enda vanskeligere for Tina. Begge abortene inntraff flere uker etter at hun hadde sett små hjerter slå på ultralyd, og hun legger ikke skjul på at det har vært tungt.  Hun føler at alle rundt henne får barn, og at folk kanskje ikke er så flinke til å skjønne hvor vondt det føles å stå utenfor. 

– Er du redd for å bli bitter? 

– Jeg har opplevd vanskelig ting i livet uten å bli bitter, så det tror jeg at jeg skal klare å unngå. Men jeg er veldig redd for å bli ensom og deprimert, det tror jeg at jeg kommer til å bli om jeg ikke en gang får bli mamma. . 

Tina er utdannet psykolog. En del av pasientene hennes sliter også med barnløshet. 

– Bruker du de samme verktøyene du gir pasientene dine på deg selv? 

– Jeg prøver det, men det fungerer ingen verktøy som fjerner realiteten. Jeg går på avspenningsyoga, jeg trener og jeg snakker med andre i samme situasjon og blogger mye om prosessen. Det hjelper på kort sikt, men det endrer jo ikke på situasjonen jeg er i. Derfor gjør jeg alt det jeg kan for å selv forandre den situasjonen, og det er nok det samme rådet jeg ofte gir pasientene mine.Det viktige er å finne en vei som leder dit man vil. 

Angrer på at hun begynte sent 

Tina forteller at hun er lei seg for at hun ikke satte i gang prosessen tidligere i livet. Men årene gikk, og plutselig var hun blitt 40. Ønsket var kjernefamilien. Hun hadde hele tiden håpet å finne en mann først, men en utfordrende barndom hvor far var fraværende og ukjent gjorde at hun hadde vanskelig for å knytte seg til menn. Når hun først var klar for å lete etter kjærligheten, var det vanskelig å finne den rette. Hun er lei av at folk antyder at hun har tenkt for mye på karriere, for det er ikke derfor hun er barnløs i dag. 

Da hun fylte 40, blir det klart for henne at hun må gjøre ting i «feil» rekkefølge: Barn først, så forhåpentligvis en mann. Gjerne en som også har barn fra før, for en stor og sammensatt familie, det vil Tina gjerne være en del av. 

– Jeg får ofte høre at jeg «jo kan adoptere». Men jeg kan ikke det, fordi det ikke er mulig for enslige. Hadde det vært mulig hadde det vært mitt førstevalg. Det har tidligere vært det fra enkelte land, men det er stoppet nå. Det er så mye feilkunnskap og uvitenhet hos de som har så mange meninger om hva jeg kan og burde gjøre, og det er veldig frustrerende, rett og slett. Men de aller fleste er heldigvis positive og støttende. 

Vil ha åpen donor 

Tidligere har Tina tenkt at det er uaktuelt for henne å bruke eggdonor. Nå kan hun ikke utelukke at det kan bli aktuelt på et senere tidspunkt. Men hun ønsker at barnet skal ha muligheten til å få vite identiteten på donor, dersom hun eller han ønsker det som voksen.

– Som psykolog har jeg sett at det kan være viktig for enkelte å finne sitt opphav. Selv fikk jeg ikke vite min fars identitet før jeg var over 20 år gammel. Det er jo ikke sikkert det ville være viktig for mitt barn selv om det var slik for meg, sier hun, men jeg ønsker at barnet skal ha den valgfriheten ved 18 års alder.

Ønsket om åpen donor setter sterke begrensinger for hvilket land man kan få gjennomført prosessen i, for i motsetning til ved bruk av sæddonor er mange flere eggdonorer anonyme. Tina synes etikken i det er utfordrende.

Vil ha omsorg for noen 

Å bli fostermor er også noe Tina vurderer. Men om hun ville blitt godkjent som enslig vet hun ikke. Akkurat nå har hun bestemt seg får å gjøre alt for å få biologisk barn før hun hopper ut i noe annet.

– Hva tror du er det beste med å være mamma? 

–  Det å kunne ha omsorgen for noen, og å ha noen å bry seg om. Og det å kunne vise frem verden til noen som ikke har sett den før, det tenker jeg er en veldig fin ting. En som ikke aner hva gress, himmel og toleranse er. Det blir som å leve en gang til. Og så har jeg lyst til å gjøre de kjedelige hverdagstingene, som å smøre matpakker og gå på foreldremøter. 

Tina understreker at hun ikke er av typen som alltid tror det er moro å ha barn, og er sikker på at hun ville ha klaget og vært frustrert som alle andre.  

– Jeg ville gruet meg til trassalder og sykdom. Og ensomhet etter at barnet har lagt seg. For jeg tror ikke det er lett å være alene med barn, og jeg tror absolutt det beste er å være to. 

– Klarer du aldri å nyte tilværelsen som barnløs og singel? 

Tina nøler på dette spørsmålet. 

– Joda, jeg elsker å reise, og koser meg når jeg er på tur. Samtidig klarer jeg ikke å tenke på hvor koselig det ville være å reise med et barn.  Og jeg kan gå på konserter eller i middager uten å tenke på andre enn meg selv. Men så er det nå en gang sånn da, at jeg helst skulle hatt noen å tenke på å ta hensyn til.

– Jeg er glad i livet mitt, men jeg er ikke så glad i den livsformen jeg har nå.