Karoline Bjerkeli Grøvdal tok bronse under EM i terrengløp. Dette er første gang Norge tar medalje i seniorklassen. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Karoline Bjerkeli Grøvdal tok bronse under EM i terrengløp. Dette er første gang Norge tar medalje i seniorklassen.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tok Norges første medalje i terrengløp: – Det er dette som har drevet meg

Endelig kom medaljen for «det evige talentet» Karoline Bjerkeli Grøvdal (25).

Søndag formiddag tok hun bronse under EM i terrengløp. Det er første gang Norge tar medalje i seniorklassen i terrengløp.

Den norske jenta lå i tetgruppa nesten hele løpet, men kunne ikke hamle opp med storfavoritten Sifan Hassan fra Nederland.

Før siste runden hadde Hassan et forsprang på Grøvdal som passerte på fjerdeplass bak de to britiske jentene Stephanie Twell og Kate Avery.

Men Grøvdal satte inn en sterk sluttspurt og tok bronsemedaljen bak Hassan og Avery.

– Det er dette som driver meg
Etter år med spiseforstyrrelser og skader lyktes det altå endelig for Bjerkeli Grøvdal.

– Jeg har aldri vært inne på tanken av å gi opp. Det er dette som har drevet meg hele tiden. Det har aldri vært noe alternativ å gi opp. Nå føles det bare så godt å få det ut det jeg hele tiden har visst at jeg har hatt inne. Jeg har hele tiden visst at jeg er så god hvis jeg bare får være frisk og trene bra, sier Grøvdal til TV 2.

Selv trodde hun medaljeslaget var tapt da det gjenstod én runde av den åtte kilometer lange rundløypa. Nederlandske Sifan Hassan hadde en luke på to britiske jenter, og Grøvdal var pinne stiv og på fjerdeplass.

– Da hadde jeg nesten gitt opp å ta medalje, og kikket bak meg for å sikre fjerdeplassen. Men da jeg så at Stephanie Twell begynte å slite, så fikk jeg nye krefter. Og da jeg løp forbi henne i den siste lille kneika, så var det bare å kjøre på inn. Det er utrolig hvor mye krefter man får når andre begynner å slite, ler hun.

– Fantastisk! #stolt #damasidet
Den norske jenta lå i tetgruppa nesten hele løpet, men kunne ikke hamle opp med storfavoritten Hassan, som rykket fra etter den andre runden.

– Jeg var bare glad hun satte fart, for da kunne vi andre ligge bak i vårt eget tempo. Det var aldri aktuelt for meg å følge. Jeg er veldig fornøyd med løpet, og at jeg tar medalje i dette selskapet. For her var egentlig alle de beste i Europa, fra 1500 meter og opp til maraton. Jeg er glas jeg tok medalje når Sifan Hassan var med, for da vet man at kvaliteten på feltet ikke kan bli bedre, fortsetter Grøvdal.

Kjæresten Vladimir Vukicevic var meget imponert.

– Hun viste råskap. Dette er lping, ingen utstyrsfordeler, skriver han på Twitter.

Da medaljen var klar, la han ut følgende melding på mikrobloggstedet.

– Bronse i EM for senior for Karoline!! Fantastisk! #stolt #damasidet.

– Det er ikke bare å komme fra langrenn og hevde seg i toppen
Også Kristin Størmer Steira var med, men etter en sterk start, fikk hun det tungt mot slutten.

Til slutt ble det en 39.plass på den tidligere langrennsløperen.

– Det gikk nok litt for fort for henne i starten. Det viser kanskje hvor høyt nivået er. Det er ikke bare å komme fra langrenn og hevde seg i toppen, sier Grøvdal om Størmer Steira.

– Viktig for friidretten
Den norske landslagssjefen jublet hjemme i stua da Grøvdal løp i mål til bronse.

– Dette var strålende. Det virket som hun hadde bra taktikk gjennom hele løpet. Det var smart av henne ikke å følge Hassan. De som gjorde det fikk svi. Dette var et veldig bra felt, med mange sterke løpere, sier sportssjef Ronny Nilsen til TV 2, etter et vanskelig år for norsk friidrett.

– Det betyr mye for oss at vi får noen utøvere som henter medaljer i seniormesterskap. Vi trenger blant annet gode resultater for å skaffe sponsorer. Men også internt er det viktig for selvfølelsen og moralen at vi lykkes. Så dette betyr veldig mye, sier Nilsen.

Det er Grøvdal glad for å høre.

– Det er jeg enig i. Det er godt å få være med å løfte det litt opp. Dette gir meg selvtillit inn mot banesesongen. Der blir det 10 000 meter som blir hovedsatsingen både i Rio og i EM. Etter dette så er målet helt klart å ta medalje under EM i Amsterdam. Det mener jeg er realistisk, sier Grøvdal, som lover at det ikke blir noe utagerende feiring på banketten.

– Hehe, vi skal nok på bankett, men det blir en matbit, og tidlig kveld. Jeg får heller ta feiringen hjemme til jul, sier hun.