TYSK JUBEL: Sist Norge møtte Tyskland i mesterskap, var det de tyske jentene som jublet etter 31-28. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
TYSK JUBEL: Sist Norge møtte Tyskland i mesterskap, var det de tyske jentene som jublet etter 31-28. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Er det en nasjon tyskerne tror de kan slå, så er det Norge

Men veien ligger nå åpen for de norske jentene - dersom de er gode nok til å ta sjansen.

«Det er nå VM begynner» er nærmest blitt for en klisjé å regne.

Men etter at Det internasjonale håndballforbundet (IHF) innførte cupspill etter gruppespillet, så er det mer riktig enn noen gang.

For nå er transportetapper mot Puerto Rico og Kasakhstan unnagjort. Nå er det vinn eller forsvinn.

Til tross for at Thorir Hergeirsson alltid messer om at det ikke har noe å si hvem man møter, for skal en være god nok til å ta gull så må en slå alle uansett, så var nok de norske jentene lettet etter seieren over Spania.

For tap for Spania ville betydd en åttedelsfinale mot Frankrike, et lag mange har holdt som en outsider til VM-gullet.

I stedet er det Tyskland som er motstander.

I utgangspunktet en mye greiere motstander. Men slett ikke noen walkover.

For de tyske jentene satt nok også å håpet på norsk seier over Spania, for er det en toppnasjon tyskerne tror de kan slå, så er det Norge.

Tyskland har ikke vært å regne med i toppen siden Grit Jurack og Nadine Krause ledet troppene, men de slo Norge sist lagene møttes i mesterskap.

I åpningskampen i VM 2011 gjorde trener Heine Jensen alt rett. Han hadde en plan på hvordan Norge skulle slås, og traff 100 prosent med taktikken. Tyskland slo bare Kina av de øvrige lagene i gruppen og endte opp i President's Cup. Men de kommende verdensmesterne ble slått.

Jeg blir overrasket om ikke tyskernes landslagssjef Jakob Vestergaard har tatt en telefon til sin landsmann og fått noen innspill.

Og da kommer det til å være ganske så tett i midtforsvaret til Tyskland, mens Norges kantspillere vil få ganske så fritt spillerom. Så får de vise at de er gode nok. For Norge er ikke kjent for å bruke banens bredde i angrep.

I angrep kommer tyskerne til å roe ned og bruke lang tid. Og de kommer til å sette opp storskytterne Susann Müller og Xenia Smits fra distanse. For også i Tyskland er holdningen at et Norge uten Katrine Lunde mellom stengene er et Norge det er mulig å slå. Og både Kari Grimsbø og Silje Solberg vil heller ha kantskudd og nærskudd enn skudd fra ni-ti meter.

Men til tross for at Norge kanskje ikke har det mentale overtaket det ligger i at motstanderen føler de skal ut mot overmakten, så skal dette tyske laget være for svakt til å gi Norge kamp om seieren.

For Tyskland er inne i et generasjonsskifte. De har øynene rettet mot VM på hjemmebane om to år, og Vestergaard prøver å bygge et lag som kan slåss om en medalje der. Men for å få best mulig rammevilkår, så trenger de støtte fra den tyske versjonen av Olympiatoppen. Og for å få denne, så må de kvalifisere seg for OL-kvalifiseringen. Da må Norge slås. 

Russland er det eneste landet som står med fem av fem seirer i gruppespillet. Men det er en annen nasjon som har imponert meg mest til nå.

Før VM så var det mange som sa at dersom Nederland hadde hatt de norske målvaktene, så ville de vunnet VM.

Vel, så langt i VM har Tess Wester vært mesterskapets beste målvakt. 22-åringen var fantastisk i kampene mot Sverige og Polen. I siste gruppekamp mot Polen kunne du se hvordan selvtilliten lyste av henne. Og en målvakt som tror hun kan redde alt som kommer mot henne, er ikke lett å møte. 

I Lois Abbingh og Estevana Polman har også nederlenderne to bakspillere som ikke står tilbake for noen i VM. 

I Møbelringen Cup skjøt Sanne van Olphen hull i selvtilliten til de norske målvaktene. Men hun er bare et andrevalg på høyrebacken når nederlenderne topper laget. Da må hun se at Laura van der Heijden er førstevalget.

Men først og fremst så er Nederland et forsvarslag. Det gjør vondt å komme inn i det nederlandske midtforsvaret. Og når ballen er vunnet, så går det fort i kontra.

Noen som har hørt det før? Godt forsvars- og målvaktsspill med påfølgende kontringer? Det er en vinnerresept som har holdt mål i internasjonal kvinnehåndball i noen år nå.

Så ikke undervurder Nederland bare fordi det skurrer litt i håndballsammenheng. De har jobbet målrettet siden slutten av 1990-tallet, og har nå en utrolig spennende generasjon på gang.

Russland skal ut mot Sør-Korea. Etter å ha sett Sør-Korea mot Brasil og Frankrike, fryktet jeg at de skulle bli Norges motstander i en åttedelsfinale.

For de har sluttet med tanken på å tilpasse seg europeisk håndball og gått tilbake til sitt lynhurtige vekslingsspill og ultraoffensive forsvar.

Både Brasil og Frankrike ble stresset veldig av å bli møtt på midtbanen, og det er ikke til å stikke under en stol at det nok ville blitt nok av tekniske feil dersom de norske bakspillerne skulle stått overfor dette forsvaret. Sør-Korea hadde fortjent å vinne både mot Brasil og Frankrike, men kan bare takke seg selv for at det ble uavgjort i de to kampene.

Men en totalkollaps mot Tyskland sørget for at det blir Russland som må bryne seg på koreanerne i stedet. Ingen skjønner hvordan de klarte å gå fra ledelse 15-14 til pause til tap 28-40. Spesielt med tanke på at Sør-Korea ikke slapp inn mer enn 24 mål i noen av sine øvrige gruppekamper.

Regjerende mester Brasil har så langt ikke kommet opp på det nivået de var på i Serbia for to år siden.

De er fortsatt fysisk overlegne de fleste, men mangler den entusiasmen og fandenivoldskheten som kjennetegnet dem da de gikk hele veien i 2013. Men den gangen var de utfordrere og ingen trodde på dem. Nå er det de som skal forsvare gullet.

Nøkkelspillerne er blitt et år eldre, og spesielt målmaskinen Alexandra Nascimento bærer preg av dette. I Danmark er det blitt mer og mer spilletid på Jessica Quintino på høyrevingen. Spilleren som gikk glipp av VM-gullet etter at korsbåndet røk i siste treningskamp før mesterskapet.

Men brasilianerne har Barbara Arenhart i mål, og Eduarda Amorim og Ana Rodrigues er fortsatt klassespillere som er vanskelige å stoppe. Jo nærmer en finale de kommer, jo mer kommer nok Fabiana Diniz til å fyre dem opp. Og kommer de i nærheten av 2013-nivå i forsvar, så er det ikke mange som slår dem.

Frankrike rotet bort gruppeseieren mot Brasil i siste kamp. Det gjør at de møter Spania i sin første sluttspillkamp. Frankrike har fått opp farten. Og de kan veldig fort spille seg godt opp utover i sluttspillet.

Dersom Norge slår Tyskland i kveld, så blir trolig Montenegro motstander i en kvartfinale. Hvis det er et forsvar som har imponert i VM, så er det montenegrinernes. Det har aldri vært noe gøy å få kroppskontakt med Suzana Lazovic og Andrea Klikovac. Og det gjør ikke mindre vondt nå. Bare spør danskene.

Det er moro at det er så åpent som det er i VM nå.

Men skulle Norge gå på trynet mot Tyskland eller i Montenegro, så la oss slippe noen heksejakt på Thorir Hergeirsson. 

Da det ble stopp i kvartfinalen mot Serbia for to år siden, så var det krisestemning. Ikke fordi Norge hadde underprestert så voldsomt, men mest fordi det var så uvant at Norge ikke skulle spille om medaljer.

Hergeirsson er et av de klokeste håndballhodene vi har her i landet. At Norges Håndballforbund ga ham en ny femårskontrakt før VM viser at de har tro på det han driver med.

Og skulle Norge ikke klare å gå til en semifinale i årets VM, så er det fordi man ikke er gode nok. Ikke fordi treneren har gjort så mye feil. For det er lenge siden Norge har stilt med et så begrenset mannskap som man har i årets VM. Man mangler forsvarsspillere i verdensklasse, og det er ikke så mange spillere som dominerer internasjonalt på klubbnivå offensivt heller.

Da får vi heller stikke fingeren i jorden og innse at Norge er inne i en prosess med å bygge opp et nytt lag. Et lag som skal prøve å vinne mesterskap takket være godt angrepsspill og ikke nødvendigvis fordi man er best i forsvar.

Men mot Tyskland skal det bli seier, og gjennom seirer bygger man selvtillit. Og med selvtillit kan man slå hvem som helst.

Veien til finale kunne ikke vært enklere enn den er nå for de norske jentene. For i mine øyne er de tre beste lagene i VM på andre siden av tablået. Det er Nederland, Russland og Frankrike. La oss håpe de norske griper den sjansen de nå har fått.

God kamp!