Gledestårer for ny klimaavtale

PARIS (TV 2): En historisk klimaavtale ble vedtatt i Paris lørdag. Norges klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har ledet deler av forhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er første gang verdens land samlet vedtar en avtale om å redusere klimagassutslippene.

Norges klima- og miljøminister Tine Sundtoft var glad og rørt etter vedtaket og spratt champagnen.

– Jeg er lettet. Det har vært noen nervepirrende timer. Nå har vi vært med på å skrive historie, sier hun til TV 2.

JUBEL FOR AVTALEN:  Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius løfter hendene for avtalen, sammen med Frankrikes president Francois Hollande og FNs generalsekretær Ban Ki-moon. FOTO: FRANCOIS GUILLOT / Scanpix
JUBEL FOR AVTALEN:  Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius løfter hendene for avtalen, sammen med Frankrikes president Francois Hollande og FNs generalsekretær Ban Ki-moon. FOTO: FRANCOIS GUILLOT / Scanpix

Egentlig skulle kveldens møte begynne klokken halv seks. Folk stod ved plassene sine, men det varte og det rakk før møtet ble satt. Da møtet endelig ble satt, like før klokken halv åtte, tok det to minutter før jubelen brøt løs.

Da hadde en dypt rørt Laurent Fabius fastslått at han ikke så noen som hadde motforestillinger mot teksten.

– Jeg ser dette rommet, jeg ser at reaksjonen er positiv. Jeg hører ingen protester. Parisavtalen er vedtatt, erklærte Fabius idet han klubbet avtalen gjennom.

TØRKER TÅRENE: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft var glad og rørt etter at en ny global klimaavtale lørdag kveld.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TØRKER TÅRENE: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft var glad og rørt etter at en ny global klimaavtale lørdag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Historisk

Voldsom applaus brøt ut i plenumssalen på konferansesenteret i den franske hovedstaden da avtalen var et faktum. Delegater omfavnet hverandre og noen gråt, melder nyhetsbyrået AP.

Lettelsen er stor blant delegatene som kommer ut av plenumssalen. Det er tydelig at folk er fornøyde.

Den historiske avtalen er den første globale klimaavtalen der det legges opp til at alle verdens land skal bidra til å få ned utslippene av klimagasser.

Solberg gratulerer

Norges statsminister Erna Solberg (H) var kjapt ute på Twitter og gratulerte klima- og miljøminister Trine Sundtoft som har ledet deler av forhandlingene den siste uken.

«Avtale i boks i Paris! Gratulerer til alle og takk for iherdig innsats @TSundtoft og hele forhandlingsteamet», skriver Solberg.

Utkastet til avtalen ble presentert tidlig lørdag ettermiddag, 16 timer på overtid, etter nesten to ukers intensive forhandlinger.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre kaller avtalen ambisiøs.

– Etter skuffelsen i København er avtalen som nå er forhandlet fram og vedtatt, ambisiøs, men den avhenger av målrettet innsats i hvert enkelt land, sier Støre til NTB.

– For Norges del blir avtalen startskuddet for omfattende utslippsreduksjoner i alle sektorer. Dette vil kreve klare politiske vedtak og nye virkemidler, sier Støre.

– Dere kan endre verden

Frankrikes president Francois Hollande ba i sin appell landene om å godta avtalen.

– Frankrike ber dere om å vedta den første universelle avtalen om klima i historien. Det er sjelden man får muligheten til å endre verden, dere har den. Dere har muligheten, sa Hollande.

Obama: – Et vendepunkt for verden

Også USAs president Barack Obama kalte klimaavtalen vår beste sjanse til å gjøre noe med dagens klimautvikling, i en tale han holdt i etterkant av det historiske vedtaket. 

– Ingen kunne sitte på sidelinjen. Vi måtte løse dette sammen, sa Obama i en kort TV-sendt tale fra Det hvite hus lørdag kveld.

Han kaller avtalen et vendepunkt for verden.

– Dette er den beste sjansen vi har til å redde den ene planeten vi har.

Samtidig understreket han at selv om målene som er satt i Parisavtalen blir oppfylt, så er ikke problemet med karbonutslipp løst.

– Men dette gir oss et rammeverk og en mekanisme for å fortsette å takle problemet.

(TV 2/ NTB)

Saken oppdateres.