Carlsen spilte remis i nest siste runde av London Chess Classic .  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Carlsen spilte remis i nest siste runde av London Chess Classic . Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Carlsen-remis skaper spenning før slutt

Flere spillere er med i striden om førsteplassen i London Chess bare en runde før slutt.

Magnus Carlsen (25) spilte remis mot Veselin Topalov (40) i åttende runde av London Chess Classic. 

Med bare én runde igjen av den siste turneringen i Grand Chess Tour, står halvparten av feltet igjen med mulighet til å kunne ta seieren i storturneringen! Magnus Carlsen jager sammen med Levon Aronian og Aleksander Grischuk et halvpoeng bak ledende Maxime Vachier-Lagrav og Anish Giri. 

Solid, men inget nådestøt

Det var et taktisk åpningsvalg fra Magnus Carlsen og hans team i dagens runde av London Chess Classic. Åpningen var fra verdensmesteren var verken spektakulær eller offensiv, tvert i mot var den svært solid og forsiktig. Mot en motstander som Topalov virket det som et logisk valg. 

- Det kan spekuleres i om taktikken til Magnus er å kjede motstanderen til døde, kommentertes det i TV 2s sjakkstudio. 

Topalov er nemlig kjent for å sky slike posisjonelle manøvreringsstillingen og heller foretrekke de mer Texas-liknende angrepsstillingene. En slik stilling ble det aldri.

40-åringen sikret seg en behagelig, men midlertidig, terrengfordel, mens Carlsen med de sorte brikkene hadde en mer permanent svakhet i motstanderens stilling å spille på. 

Da Veselin Topalov aldri klarte å utnytte at hans brikker hadde bedre plass en sorts, ble situasjonen på brettet plutselig en annen. Det var kun hvits dårlige bonde på e4 som gjenstod som en svakhet i stillingen. 

Spørsmålet var fra det tidspunktet av om Veselin Topalov ville klare å stå imot presset, eller om han ville bukke under og gjøre en tabbe stor nok til å gi Carlsen tilstrekkelige sjanser til å kunne konvertere fordelen til en seier. 

Etter en fem timers forsvarsjobb var det dog klart at Topalov hadde lyktes. Det fantes ikke flere måter for verdensmesteren å forsøke å presse vann ut av stein på, og spillerne ble etter nesten 100 trekk enige om å dele poenget.

Siste runde spilles søndag klokken 15.00 norsk tid. Magnus Carlsen spiller med de hvite brikkene mot Aleksander Grischuk. Partiene sendes på både Sportskanalen, Sumo og tv2.no.