Klare for å avsløre hvordan de skal redde klimaet

Verden venter i spenning på det endelige utkastet til en klimaavtale i Paris.

Gul maling er tømt utover gaten på Champs-Elysee av Greenpeace-aktivister i Paris. FOTO: CHRISTOPHE ENA / AP / NTB SCANPIX
Gul maling er tømt utover gaten på Champs-Elysee av Greenpeace-aktivister i Paris. FOTO: CHRISTOPHE ENA / AP / NTB SCANPIX

Det endelige utkastet til en klimaavtale i Paris er ferdig og klart til å legges fram lørdag formiddag. Det opplyser franske kilder på toppmøtet til AFP. Samtidig er det varslet at Frankrikes president François Hollande og FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil tale på klimatoppmøtet når det siste utkastet til klimaavtale legges fram lørdag.

FN-ansatte og det franske vertskapet ble ferdige i de sene nattetimer natt til lørdag etter nesten to ukers dragkamp og tøffe forhandlinger for å komme fram til en avtale som kan bidra til å redde klimaet på jorden.

– Vi har en tekst å presentere, sier et ikke navngitt medlem av den franske delegasjonen til nyhetsbyrået AFP.

Også nyhetsbyrået Reuters får bekreftet fra en kilde i den franske regjeringen at utkastet er klart.

– Blir det vedtatt, har vi en avtale, sier kilden.

Dokumentet skal oversettes til FNs seks offisielle språk før det presenteres på et ministermøte klokken 11.30. Det er et par timer senere enn det som ble varslet fredag, og nesten seksten timer etter at konferansen etter planen skulle vært avsluttet. 

Talen til Hollande skal holdes klokken 11.30, opplyser presidentens kontor. Dette er tidspunktet hvor det endelige avtaleutkastet legges fram, ifølge kilder i den franske delegasjonen på toppmøtet.

Hollandes tale vil dreie seg om hvor viktig det er at utkastet nå blir vedtatt. Under åpningen av toppmøtet i forrige uke var både Hollande og en lang rekke andre statsledere til stede, men ansvaret for selve forhandlingene ble deretter overlatt til ministre og erfarne forhandlere i landenes delegasjoner på møtet.

USAs president Barack Obama og den kinesiske presidenten Xi Jinping diskuterte klimaforhandlingene på telefon fredag, da toppmøtet egentlig skulle vært ferdig. Fristen er blitt utsatt, og planen er nå å vedta avtalen lørdag.

(NTB)