#

2SITERT
Cathrine Heienberg tar et oppgjør med både journalister, folk i kommentarfeltene og avisredaktørene i dette blogginnlegget. FOTO: TINA REKDAL
Cathrine Heienberg tar et oppgjør med både journalister, folk i kommentarfeltene og avisredaktørene i dette blogginnlegget. FOTO: TINA REKDAL

Ønsker vi et samfunn der de med silikon mister retten til å være samfunnsengasjert?

Blogger og forfatter Cathrine Heienberg (25) tar et kraftig oppgjør med Sophie Elise-kritikerne.

Innlegget ble først publisert på Heienbergs blogg, og er gjengitt med tillatelse fra forfatteren. 

Dette innlegget har ligget i tenkeboksen hos meg lenge, og nå vil jeg lufte tankene med dere. Det ble selvfølgelig trigget av den nå berømte artikkelen til Anki Gerhardsen, men lignende holdninger ser vi hver eneste dag, i kommentarfelt, og i forskjellige medier.

Kjære avisredaktør, som ikke ville skrive om boken min av denne grunnen (og jeg siterer) «Jeg vil ikke skrive om bloggere. De tror de vet alt, men de vet absolutt ingenting». Det er dere som er problemet.
Cathrine Heienberg

Kjære journalist. Kjære mann 42 fra Toten som tilbringer ettermiddagene dine med å spre hatefullt oppgulp i VGs kommentarfelt. Kjære avisredaktør, som ikke ville skrive om boken min av denne grunnen (og jeg siterer) «Jeg vil ikke skrive om bloggere. De tror de vet alt, men de vet absolutt ingenting». Det er dere som er problemet.

En viktig lærdom om forhåndsdømming er at det sier alt om avsenderen, og ingenting om mottakeren. Anki Gerhardsens artikkel sier alt om henne, og ingenting om Sophie Elise. Noe så nedverdigende som Gerhardsens ord er det lenge siden jeg har lest, og den største grunnen til at jeg blir forbannet er at Sophie Elises meninger liksom ikke skal telle, fordi hun er interessert i skjønnhet og utseende. Ønsker vi virkelig et så svart-hvitt samfunn – der øyeblikket du opererer silikon inn i puppene eller tar på et strøk lipgloss, mister du rettigheten til å være samfunnsengasjert?

Ønsker vi et samfunn der det kun er høyt utdannede eksperter som skal få lov til å uttale seg? Så lenge denne høyt utdannede eksperten ikke har botox i pannen selvfølgelig, da kan hun bare stille seg i et hjørne med alle de andre med farget hår, restylane i leppene eller solariumsbrun hudfarge.

«DEN SISTE TIDEN HAR ISACHSEN BLANDET SELVDYRKINGEN MED EN TOUCH AV MOR THERESA»

Sitatet er hentet fra Gerhardsens artikkel, og jeg kjenner det koker inni meg. «Åå, skal du være så søt og smart, du da? Skal du komme her og ha en mening, du da? Lille venn, gå tilbake til sminkespeilet du..». Jenter som er interessert i mote og skjønnhet har nemlig ikke noe i samfunnsdebatter å gjøre! Eller vent litt.. Jeg er interessert i mote og skjønnhet, og jeg har gitt ut en bok som gikk rett inn på bestselgerlisten første uken etter utgivelse.

Bestevenninnen min bruker hårextensions fast, og hun har en høy stilling i en av Norges største hjelpeorganisasjoner. En annen venninne er sykepleieren, som kanskje tar seg av deg når du ligger døden nær med kreft eller annen sykdom, hun bruker også gjerne hair extensions og til og med vippeextensions i blant! Søsteren min elsker det meste av skjønnhetsprodukter, og hun ble nylig ferdig med en mastergrad i geologi. Legen min møter meg alltid i åletrangt skinnskjørt og full sminke hver eneste gang jeg besøker henne.

Tenk det – en dame som er opptatt av sminke og utseende, som samtidig er fastlege? Helt sykt, ikke sant? Og Sophie Elise da. Jenta fra Nord Norge som fikk hele landet til å innse hvor skadelig palmeolje faktisk er for planeten. Jenta som stupte med hodet først inn i flyktningdebatten og fikk mange til å åpne øynene. Jenta som engasjerer, rører, og opplyser. Som står stødig i enhver storm, uansett hvor mye folk prøver å rive ned verdigheten hennes basert på de lange lokkene og de forstørrede puppene. Hennes mening teller! Og vi skal være så jævlig glad for at hun finnes.

DERFOR SKAL VI STØTTE SOPHIE ELISE

Som det så ofte blir påpekt har hun titusenvis av daglige lesere, en hel haug av de unge jenter. Lettpåvirkelige.

Ser ikke du, journalist, mann 42 fra Toten, avisredaktør – at dette er en fantastisk mulighet til å nå en gruppe som ikke nødvendigvis klikker seg inn på sidene der kun de høyt utdannede eksperters mening teller?
Cathrine Heienberg

Ser ikke du, journalist, mann 42 fra Toten, avisredaktør – at dette er en fantastisk mulighet til å nå en gruppe som ikke nødvendigvis klikker seg inn på sidene der kun de høyt utdannede eksperters mening teller?

Sophie Elise kunne gitt faen i samfunnsdebatter. Hun kunne droppet å opplyse om pelsindustrien, konsekvensene av palmeolje og hennes synspunkter i flyktningdebatten. Hun kunne utelukkende skrevet om lipgloss og extensions hver eneste dag, folk hadde fortsatt lest, og Sophie Elise hadde fortsatt tjent like mye penger, om ikke mer. Det gjør hun ikke! Hun opplyser dagens unge om temaer de kanskje ikke hadde blitt bevisst på, hvis ikke det hadde vært for denne frittalende og fryktløse nordlendingen.

Det er en grunn til at Sophie Elise skiller seg sånn ut fra resten av bloggerne. Det å dele sterke meninger kan være skummelt, takket være deg, journalist, mann 42 fra Toten, avisredaktør.. Det er lettere å bare la være, så man ikke får nedverdigende hatoppgulp kastet etter seg fra dere. Så man ikke får «Åå, er du liksom Mor Theresa siden du har sett en flyktning gråte, du da?» slengt etter seg. Sophie Elise er den bloggeren i Norge som gir faen i det. Og vet dere hva? Det er jævlig kult gjort. Det er sterkt, og det er tøft.

Gerhardsens ultimate low-blow må være antydningen om at økende selvskading blant unge og Sophie Elise går hånd i hånd.

En oppfordring til deg, kjære Gerhardsen: Google «Sophie Elise + selvskading» og se hva som kommer opp. That’s right – innlegg på innlegg om Sophie Elises historie med selvskading. Er du klar over hvor verdifull denne rå ærligheten er? Brøkdelen av de daglige bloggleserne hennes som driver med selvskading får vite at de ikke er alene. Idolet deres har vært på samme sted, og se hvor hun er nå. Det finnes håp. Enda en grunn til at vi trenger Sophie Elise.

«GJØR SOM SOPHIE ELISE ISACHSEN – KJØP DEG EN KROPP, OG SÅ SIER DU HEI TIL EN FLYKTNING ETTERPÅ!»

Dette sitatet er rett og slett så nedverdigende og latterlig at jeg ikke vil rettferdiggjøre det med et svar. Men herregud, så flau jeg blir på journalistens vegne..

Det var egentlig ikke meningen å bruke eksempelet med Sophie Elise såpass mye i dette innlegget, men det illustrerer tankene jeg har gått rundt med lenge perfekt.

Mote og skjønnhet er en interesse. Det samme er frimerkesamling. Det samme er golf. Det samme er fotball. Så si meg, hvorfor skal den ene interessen definere hele personen, frata dem rettigheten til å bry seg om annet, og ekskludere han eller henne fra å kunne uttale seg om andre ting?

Jeg vil rett og slett slå et slag for oss jenter som liker å pynte oss. Som liker å dyrke selvpleie og føle oss vel, uansett hva det måtte bety for deg. Et lag med fuktighetskrem i ansiktet om morgenen, eller silikon i lepper, pupper og rumpe – who gives a shit. Det er plass til alle. Utseendet ditt definerer deg ikke som person. Meningene dine teller like mye enten du aldri har rørt en mascara i ditt liv, eller om bh-størrelsen din er over eller under gjennomsnittet.

Verden er ikke svart-hvit. Det er ikke enten/eller. Istedenfor å tvinge jenter og kvinner inn i en av to båser, der det enten er «dum og deilig med et touch av wannabe-Mor Theresa» eller «Uinteressert i skjønnhet, men med verdige meninger» – er det på tide å innse at samfunnet trenger oss alle. Alles mening er like mye verdt, enten man bruker fritiden sin på å skrive rosablogg eller benket foran TV’en hver eneste Liverpool-kamp.

Kjære journalist. Kjære mann 42 fra Toten som tilbringer ettermiddagene sine med å spre hatefullt oppgulp i VGs kommentarfelt. Kjære avisredaktør

Det er dere som er problemet.