SKRØT: Den amerikanske talkshow-legenden Jay Leno skrøt av Norge under Nobel-pressekonferansen fredag.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKRØT: Den amerikanske talkshow-legenden Jay Leno skrøt av Norge under Nobel-pressekonferansen fredag.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Jay Leno om Norge: – For en vakker by

Den amerikanske talkshowlegenden roste Norge under pressekonferansen. 

Både Nobel-artistene og verten Jay Leno møtte pressen i forkant av Nobels fredspriskonsert fredag formiddag 

Den populære talkshow-verten innrømmet at han ikke kjenner så veldig godt til de norske artistene som skal opptre. 

– Jeg prøver å huske. Jeg vet vi har hatt norske artister med i programmet. Var dere med meg for ti-femten år siden, spøkte Leno, som blant annet har ledet «The Tonight Show», og snudde seg mot a-ha. 

– Nei, vår boikott av Norge er over, la han til. 

– Vi er husbandet

Tidligere er Nobels fredspriskonsert blitt holdt i Oslo spektrum, men i år er arrangementet flyttet til Telenor Arena på Fornebu utenfor Oslo. Konserten holdes til ære for nobelvinnerne, som i år er Den tunisiske dialogkvartetten. Kvartetten har fått prisen for bidraget til å bygge demokrati i Tunisia i etterkant av Jasminrevolusjonen i 2011.

Blant artistene finner vi a-ha – som vil opptre på Nobels frespriskonsert for tredje gang. 

– Vi er husbandet, sa a-has Magne Furuholmen.

– Det gir håp å se at prisen går til noen som viser viktigheten av dialog i en tid hvor dialog nesten bryter sammen, fortsatte han. 

Flere kjente artister

I tillegg til a-ha, skal også Aurora Aksnes, Kygo, Jason Derulo, MØ og den tunisiske artisten Emel Mathlouthi stå på scenen på Telenor Arena. 

– Vi har en plattform hvor vi kan nå ut til mange og promotere fred. Det er slik vi som artister kan gjøre en forskjell, sa det norske stjerneskuddet Kygo. 

– En vakker by

Mot slutten av pressekonferansen fikk Jay Leno spørsmål fra salen om hva han synes om Norge så langt. 

– Det er en vakker by, utbrøt han. 

– Jeg snakket med noen i dag. I Norge er heisene smale og høye fordi folk er tynne og høye. I USA er heisene korte og feite, fordi vi spiser McDonalds. Det var mitt første inntrykk da jeg landet, la han til. 

Han er også imponert Oslos horisont. 

– Det andre var for en vakker by det er, som har en normal horisont. Jeg er så lei av overbyggede byer med 80-90 etasjers bygninger, sa Leno.

Sendes på Youtube

Årets Nobels fredspriskonsert er utsolgt, men i år vil den også bli overført direkte på Youtube. 

– Konserten er viktig fordi vi vil nå unge mennesker over hele verden, sa leder for Nobelinstituttet, Olav Njølstad.