Ole Paus utfordret Erna Solberg på TV

Visesangeren oppfordret statsministeren til å be alle stortingsrepresentanter bli faddere for flyktningfamilier.

Ole Paus (68) utfordret statsminister Erna Solberg (54) under innspillingen av TV 2s førjulsprogram Lille julaften.

Under en samtale om flyktningekrisen, tok Paus ordet og henvendte seg til Solberg.

–  Norge blir aldri det landet det var igjen. Nå kommer det så mange som trenger oss, og vi må virkelig vise at vi er dem vi har gitt oss ut for å være hele tiden. Jeg har besøkt et par asylmottak og den gode nyheten er at det er en utrolig fin gjeng som kommer hit. Det er leger, lærer, ingeniører, bønder. De ligner fullstendig på oss i utgangspunktet, sa Paus innledningsvis før han kom med oppfordringen:

– Jeg har én ting vil be deg om. Et forslag som du kan ta med deg og snakke med de andre på Stortinget om. Et forslag med utrolig symboleffekt. Vi trenger en symbolsk gjerning; ikke bare fortelle hvor vanskelig det blir, men at noen faktisk går frem med en gjerning som et symbol. Hvis du kan gå på Stortinget og foreslå at hver enkelt stortingsrepresentant stiller som fadder for en innvandrerfamilie … det ville hatt en voldsom effekt på hele nasjonen, det er jeg helt sikker på. Da kan man signalisere for all verden at dette er et land hvor man tar virkeligheten på alvor, sa Paus ektefølt.

Se Paus' oppfordring til statsministeren øverst i artikkelen.

Statministeren: – Det er godt forslag

Erna Solberg startet svaret med å fortelle at flere stortingsrepresentanter allerede er faddere og bidrar med å hjelpe på forskjellige vis. Hun understreket samtidig viktigheten av at det norske folk stiller opp, slik at integreringen går mer sømløst.

– Det trengs mye hjelp inn i det norske samfunnet for de som kommer. Det viktigste prosjektet nå for nasjonen Norge er at vi inkluderer. Det er ikke så lett når man går tre timer på en skole for å lære norsk, men så snakker man sitt eget språk hele tiden ellers.

Solberg svarte videre at hun ikke kommer til å pålegge noen på Stortinget om å være fadder for en flyktningfamilie, men at hun setter pris på forslaget.

– Det er godt forslag. Jeg skal ikke forplikte alle stortingsrepresentantene, for jeg vet at de stiller opp mye på mange ting, men jo flere som kan bidra, jo bedre er det. I det lille eller det store. Fra det å være fosterforeldre, som det nå er en del har meldt seg til, til det å være besøksfamilie slik at de kan se hvordan en norsk familie har det.

Fikk svaret han håpet på

Paus forteller til TV 2 at han er fornøyd med svaret han fikk av Solberg.

– Ja, faktisk. Hun er en klok og forstandig dame, hun. Og jeg tror hun har et stort hjerte.

Visesangeren forklarer hvorfor han valgte å ta opp forslaget overfor statsministeren.

– Jeg synes det er en god idé. Jeg synes det er viktig at man får en symbolhandling. At de som styrer landet er ansvarlige for hver sin familie. Nå hvor Norge står overfor en så stor forandring, er det veldig viktig at de som styrer landet går foran som et godt eksempel.

– Jeg synes det er veldig viktig å forsøke å fortelle at dette er folk som deg og meg. Det er ikke noen svart sky av ulovlige gjerninger og mørkets ansikt som kommer inn her, det er familier. Det er fine folk som har kommet seg over middelhavet med livet som innsats og ungene inntil brystet, og endelig kommet hit. Og det eneste de vil er å få en ny sjanse til et nytt liv, sier Ole Paus til TV 2.

  • Lille julaften sendes på TV 2 onsdag 23. desember klokken 20.00.