Opptil to barn i hver barnehage blir mobbet

Ny forskning viser at det i hver barnehage er ett til to barn som utsettes for mobbing. Samtidig mener hver fjerde voksne at fokuset på mobbing i barnehagen er overdrevet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mobbing er å være veldig, veldig, veldig slemme, sier fem år gamle Pernille Stensholt-Olsen i Melløsparken barnehage i Moss. Hun har lært at det ikke er greit å stenge andre barn ute fra lek.

Men det er det ikke alle barnehagebarn som har lært.

Ny mobbe-definisjon

I en ny rapport, utarbeidet av Universitet i Agder, Sørlandets sykehus og Kristiansand kommune for foreldreutvalget for barnehager (FUB), kommer det fram at ett til to barn per barnehage blir mobbet.

Undersøkelsen bygger på en ny definisjon av mobbing, som har blitt til gjennom samtaler med barn. Her er mobbing definert som systematisk avvisning eller utestenging fra lek av andre barn.

Tas ikke på alvor

Samtidig som det nå kommer fram at mobbing faktisk skjer i barnehagen, viser den ferske rapporten at én av fire barnehageansatte og foreldre mener at fokuset på mobbing er overdrevet eller til dels unødvendig. Dette bekymrer forskerne.

– Konsekvensen av dette er at når barn forteller voksne om utestenging, så er det ingen som hører. Når voksne bagatelliserer, så vil de heller ikke ta barna på alvor når de forteller sine historier. Og da vil situasjonen bare fortsette, sier forsker Ingrid Lund.

Hun har tidligere jobbet med ungdom som har falt ut av skolen, og forteller at flere av disse kunne peke på hendelser allerede i barnehagen som har ført til at de senere i livet fikk problemer.

– Konsekvensene av mobbing i barnehagen viser seg å være like alvorlige som andre traumatiske opplevelser. Sammenhengen mellom mobbing og svekket psykisk helse, og også mellom mobbing og frafall i skolen, er stor, sier Lund.

Mobbing på agendaen

Nå blir mobbing i barnehagen også en politisk sak. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil inkludere barnehagene i anti-mobbearbeidet til Utdanningsdirektoratet.

– Det har ikke vært så mye oppmerksomhet rundt det, så det å få mobbing på agendaen i barnehagen er et viktig første steg, sier Isaksen.

Ett av tiltakene som skal sette i gang til neste år er programmer som skal bevisstgjøre de ansatte i barnehagen.

De voksnes ansvar 

– Det er de tilstedeværende, varme voksne, som ser og som handler når de oppdager mobbing og utestengelse som er avgjørende, sier FUB-leder Skinstad-Jansen.

Det er styrer i Melløsparken barnehage, Thea Gustavsen, enig i.

– Vi som voksne må være tett på barna, og fange opp det som skjer. Vi må skape et trygt miljø så barna tør å komme til oss hvis det noe som ikke er som det skal, sier Gustavsen