Svein-Ivar (53) fikk vite om dramatisk hjertediagnose ved en tilfeldighet

Svein-Ivar Simonsen hadde puls bare på annethvert hjerteslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tromsø-mannen Svein-Ivar Simonsen (53) kom på medisinsk undersøkelse med et hjerte som legene ikke trodde det var mulig å leve med.

– Det er sjeldent , så du er en sjelden fugl, sier hjertespesialist Henrik Schirmer.

Schirmer var på vakt på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø da han fikk tilsendt  videobilder som var tatt av Svein-Ivars hjerte under Tromsø-undersøkelsen.

– Det var så spesielt at jeg valgte å ta initiativ til operasjon umiddelbart, sier den erfarne hjertelegen.

DIAGNOSE: Svein-Ivar Simonsen (53) er inne til enda en legesjekk. FOTO: TV 2 / TV 2
DIAGNOSE: Svein-Ivar Simonsen (53) er inne til enda en legesjekk. FOTO: TV 2 / TV 2

Nå vet også Svein-Ivar hva som fikk legene til å reagere.

Farlig lav puls

– Jeg hadde puls bare på hvert annet hjerteslag, forteller han til TV2.

Sjeldent – og dødsens alvorlig. Selv levde han lykkelig uvitende om at kamrene i hjertet hans ikke jobbet i takt. Pulsen ble målt til 30, som er farlig lavt.

– Skjønte du ikke at noe var galt?

– Jeg hadde mistanke om at jeg hadde luftveisproblemer, fordi jeg hostet mye, spesielt de to siste årene. Men at det var hjertet det var noe feil med hjertet skjønte jeg ikke. Jeg har jo ikke noe å sammenligne med, jeg har bare min egen kropp, og den er jo som den er.

Unik undersøkelse

Men heldigvis var Svein-Ivar en av 33.000 som var innkalt til den såkalte Tromsø-undersøkelsen, en medisinsk totalsjekk av innbyggerne i ishavsbyen som har gitt ny og verdifull kunnskap om helse og sykdom, forebygging og behandling.

– Den er faktisk helt unik, ikke bare i Norge, men på verdensbasis. Her har vi altså fulgt ei befolkning i over 40 år, det er enestående og har gjort de data vi henter inn ettertraktet av forskere over hele verden, forteller prosjektleder Hilde Johansen ved UiT.

– Denne syvende runden siden oppstart, omfatter mer enn 50 forskningsprosjekter, og målet er at 22 000 av byens innbyggere over 40 år stiller opp.

Friske og syke

På Tromsø-undersøkelsen stiller friske, men også folk med sykdommer de ikke vet de har, opp til grundige undersøkelser og får en topp tilstandstandsrapport av egen kropp helt gratis. Blant dem var altså Svein-Ivar.

– Det som skjer her er av og til, er at vi oppdager ting som deltakere ikke vet at de har og dermed ikke har gått til legen for, bekrefter prosjektlederen.

Svein-Ivars hjerte ble fotografert og resultatene analysert fredag 9. november. Lørdag ble han oppringt av hjertespesialist Schirmer. Han var ikke i tvil.

Pacemaker ga nytt liv

– Denne fyren er det noe gærnt med, sier han for å forklare hvorfor han ba om innleggelse og operasjon umiddelbart etter at han så bildene av 53-åringens hjerte.

– Søndag ble jeg skrevet inn på Universitetssykehuset i Tromsø, og mandag fikk jeg operert inn pacemaker. Jeg følte meg pigg umiddelbart. Det er jo et enkelt inngrep, men etter operasjonen skulle jeg ligge i fire timer. Jeg slet med det.