JULEBAKST: Mye deilig julebakst på menyen hos Wenche Andersen.  Foto: TV 2
JULEBAKST: Mye deilig julebakst på menyen hos Wenche Andersen.  Foto: TV 2

Med Wenches oppskrifter blir det garantert julestemning

God morgen Norge-Wenche gir deg gode førjulstips for uken som kommer. Se innslagene og la deg inspirere!

MANDAG:  Julebakst helt uten gluten

Lussekatter

Dette trenger du:

Forsats:

  • 1 1/2 dl rismelk, usøtet
  • 2 eggeplommer
  • 1 ss honning
  • 1/2 pk tørrgjær
  • 1 1/2 ss fiberhusk

Hovedsats:

  • 75 g smør
  • 3/4 dl sukker/rårørsukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1/2 ts Gurkemeie (ev. 1/2 g safran)
  • 200 g Schär Mix C + B (70 g B resten C)

Stekes på plate midt i stekeovnen ved 225 grader i ca. 8 minutter.

Slik gjør du:

1. Varm melken til 40 grader og ha over i forvarmet bolle. Tilsett honning, eggeplommer,
tørrgjær og fiberhusk, og visp jevnt. La stå under lokk i minst 10 minutter på lunkent sted.
2. Smelt smør og avkjøl til ca. 40 grader. Forsatsen tilsettes mel, sukker og krydder vekselsvis med smeltet smør. Rør sammen og elt til en jevn deig.
Trill ut og legg sammen tre ganger for å få en mer elastisk deig.
3. Smør et tynt lag olje på tørr og ren benkeplate som ikke er kald, og på hendene.
4. Trill ut og del deigen i 12 emner.
5. Form etter ønske: S-formet, hjul osv. Legg på stekeovnsplate dekket med bakepapir. Trykk rosiner på plass.
6. Smør inn emnene med olje, dekk til med plast og la heve på lunt sted (ev. i stekeovnen ved 40 grader) i ca. 35 minutter.
7. Smør inn med sammen-pisket egg. Trykk ned rosiner som har poppet opp.
8. Stek som anvist under oppskriften.
9. Avkjøl på rist.
Kan fryses.

 

Julekake

Dette trenger du:


Forsats:

  • 2 dl rismelk, usøtet
  • 2 eggeplommer
  • 1 ss honning
  • 1/2 pk. tørrgjær
  • 1 1/2 ss fiberhusk

Hovedsats:

  • 100 g smør
  • 1 dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts kardemomme
  • ca. 250 g Schär mix B & C

Rosiner og tørket frukt etter ønske.

Stekes i avlang brødform (1,2 - 1,4 l) på rist på nederste rille i stekeovnen ved
180 grader i ca. 55 minutter.

Slik gjør du:

1. Varm melken til 40 grader og ha over i en forvarmet bolle. Tilsett honning, eggeplommer,tørrgjær og fiberhusk og visp jevn. La stå under lokk i minst 10 minutter på lunkent sted.
2. Smør formen med olje eller smeltet smør og dekk bunn og kortsider med en bred strimle bakepapir som stikker opp over kanten på kortsidene.
3. Smelt smør og avkjøl til ca. 40 grader. Forsatsen tilsettes mel, sukker og krydder vekselsvis med smeltet smør. Rør sammen og elt til en jevn deig.
4. Smør et tynt lag olje på tørr og ren benkeplate som ikke er kald. Smør inn hendene.
5. Klem deigen flat, legg på rosiner og føret frukt og brett sammen.
6. Trill ut og form så den passer formen.
7. Smør inn toppen med olje, dekk til med plast og la heve på lunt sted (ev. i stekeovnen ved 50 grader) til omtrent dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
8. Smør inn toppen med sammen-pisket egg før steking.
9. Stek som anvist under oppskriften.
10. Avkjøl på rist.

Bør deles i to før frysing, så skorpen ikke løsner.

 

Pepperkaker

Dette trenger du:

  • 75 sukker/rårørsukker
  • 125 g mørk sirup
  • 1 ts ingefær
  • 1 1/2 ts kanel
  • 1 ts nellik
  • 1/2 ts kardemomme
  • 75 g smør
  • 1/2 egg
  • 1 ts natron
  • 125 g Toro fin glutenfri

Stekes på stekeplate midt i ovnen ved 175 grader i ca. 9 minutter.

Slik gjør du:

1. Kok opp sukker, sirup og krydder.
2. Trekk kjelen til side, og rør inn smør i biter til en jevn røre.
3. Rør inn mel og natron til en jevn røre.
4. La deigen stå tett tildekket i minst 8 timer.
5. Legg halve deigen formet som en kule mellom to ark bakepapir. Kjevle til ca. 3 mm tykkelse. Fjern det øvre papiret og stikk ut kakene med former, og fjern mellomdeigen. Gjenta til all deigen er formet.
6. Trekk bakepapiret over på stekeplaten.
7. Stek som anvist under oppskriften.
8. Avkjøl på rist
9. Oppbevares i tørr og tett boks.

 

TIRSDAG: Biscotti -italienske sprø kaker

I Italia får du ofte et glass søtlig hvitvin, gjerne Vin Santo, til disse smakefulle sprø kakene. De kan like gjerne dyppes i en kopp god kaffe eller te, eller rett og slett nytes som de er!

Dette trenger du:

  • Ca 250 g skåldede hakkede/skivede mandler. Valnøtter, pistasjenøtter eller macadamianøtter kan også brukes, alene eller sammen.
  • 3 store egg
  • 250 g sukker
  • 1-2 ss Amaretto (mandellikør) Kan evt. erstattes med annen likør for eksempel Vointreau eller Drambuie.
  • frø fra 1 vaniljestang, eller 2 ts vaniljesukker
  • 1 krm salt
  • finrevet skall (kun det gule) av 1 stor sitron (skrubb først sitronen godt under rennende kaldt vann og tørk av den)
  • 1 1/2 ts bakepulver
  • Ca 250 g hvetemel

Slik gjør du:

Begynn med å riste/lett steke mandler eller nøtter i stekepanne, skal ikke bli brune!
Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.
Tilsett likør, vaniljefrø/vaniljesukker og salt, og pisk sammen.
Bruk en slikkepott til å vende inn nøtter, finrevet sitronskall og hvetemel tilsatt bakepulver.

Deigen skal være ganske løs/klissete, men fast nok at den kan trilles/formes til 2-3 ”pølser”/stenger.
Pølsene legges på bakepapirkledt stekebrett med litt avstand i mellom.
Klapp dem ut, slik at de blir 5-6 cm. brede.
Stek i varm stekeovn, 175 grader i ca. 20 min., på midterste rille.
Ta ut stekebrettet og senk temperaturen til 100 grader.
Skjær ”pølsene”/stengene i 1 ½ cm. skiver på skrå.
Trekk dem litt fra hverandre og sett stekebrettet tilbake i stekeovnen.
Stek/tørk videre i ca. 20 min.
Avkjøl på rist.

Oppbevar i tett kakeboks.

 

ONSDAG:  Riskremkake med pepperkakebunn og bringebærsaus

Bakeblogger, Ida Gran-Jansen, var stand-in for Wenche. Hun bakte en nydelig kake med smak av jul.

Kakebunn:

  • 225 g pepperkaker
  • 75 g smør

Knus og tilsett smeltet smør.
Stek på 200 grader i ca. 8-10 minutter.
Avkjøl.

Kaken:

  • 1,5 gelatinplate bløtlagt
  • 2 dl kremfløte
  • 350 g grøt
  • 1 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 75 g hakkete mandler

Fyll en stor skål med kaldt vann og legg gelatinplatene i bløt i 10 minutter.
Varm opp 0,5 dl kremfløte til kokepunktet og trekk kjelen av platen.
Tilsett bløtlagt gelatin.
Husk å klemme ut vannet før du tilsetter gelatinen.
Rør rundt slik at gelatinen løses opp.
Avkjøl kremfløten til lunken/kald.
Pisk resten av kremfløten til krem sammen med sukker og vaniljesukker.
Tilsett kremfløten som har gelatinen i, og rør så alt blander seg.
Tilsett grøten og hakkete mandler og rør alt godt sammen.
Hell over kaken og sett i kjøleskapet i minst 4 timer eller natten over.

Bringebærsaus:

  • 400 g frosne bringebær som er tint
  • 1,5-2 ss sukker

Bland de tinte bringebærene sammen med sukker i en blender eller med en stavmikser. Sil av frøene.
Smak gjerne til med sukker, om du ønsker en søtere saus så har du i litt mer sukker. Selv synes jeg det er godt at sausen er litt syrlig.

 

TORSDAG: Peppernøtter, krumkaker og strull

Wenche besøkte Fevang gård i Sandefjord, og fikk hjelp av hele familien Engelstad med å bake peppernøtter og krumkaker.

Fevang gårds peppernøtter

Dette trenger du:

  • 250 g sirup
  • 250 g sukker
  • 0,3 dl fløte
  • 62,5 g smør
  • 5 g malt stjernanis
  • 1/2 ts pepper (i dag har vi brukt Villpepper fra Fat og Fe i oppskriften).
  • 1/4 ts natron

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene sammen og gi det et oppkok.
Tilsett deretter 0,5 kg mel.
Trilles ut til små runde kuler mens deigen enda er varm og stekes på 200 grader i 10-12 min.
Gir små og veldig harde peppernøtter som er supergode å dyppe i teen.
Det er også viktig å smake på deigen under laging. Den er veldig god.

 

Krumkaker

Ca. 20 stk.
Les fremgangmåten før du begynner å lage røren!

Dette trenger du:

  • 2 store egg
  • Sukker (ca 100 g)
  • Smeltet smør (ca 100 g)
  • Hvetemel (ca 100 g)
  • ½ ts kardemomme eller vaniljesukker
  • 4-5 ss kaldt vann

Slik gjør du:

Begynn med å veie eggene (med skall).
Vei opp samme mengde med sukker, hvetemel og smør.
Smelt smøret, avkjøl.
Visp egg og sukker til eggedosis.
Vend inn siktet hvetemel og avkjølt smeltet smør med hjelp av en slikkepott.

Rør inn kaldt vann. Vannet gjør at krumkakene blir tynne og sprø.
La røren stå og svelle 30-40 min.
Tilsett evt. litt mer kaldt vann, røren skal ikke være som en tykk grøt.
Legg en liten spiseskje, eller stor teskje, røre i jernet og stek gylne kaker.
Bruk en liten butt flat kniv til å ta krumkakene ut av jernet.
Form kakene mens de er helt nystekte og varme.
Form dem med et «krumkakehorn» eller rull dem rundt skaftet på en tresleiv, eller legg den over bunnen av et glass slik at de blir formet som en kopp.
Avkjøl på rist.
Det er viktig at kakene er helt avkjølt før de legges i kakeboks (hvis ikke vil de bli myke).
Oppbevar i tett boks.
Krumkaker kan ikke fryses.
Server til kaffen, eller som tilbehør til dessert som feks. riskrem eller multekrem.

Strull

Nesten som krumkaker, men uten egg.
Tradisjonelt lages strull med seterrømme, men de kan også lages med fløte.

Dette trenger du:

  • 3 dl seterrømme/ ørosrømme
  • ¾ - 1 dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker (kan sløyfes)
  • 2-2 1/2 dl hvetemel
  • ca. ½ dl kaldt vann (mulig 1-2 ss kaldt vann ekstra)

Slik gjør du:

Bland sammen rømme og sukker.
Sikt inn hvetemel, evt. vaniljesukker og rør inn vann.
La røren svelle 5-10 min. Tilsett evt. litt mer vann.
Legg en stor teskje midt på krumkakejernet, og stek løvtynne gylne kaker.
Bruk en liten butt flat kniv til å ta strullen ut av jernet.
Rull rundt en tynt treskaft med det samme de tas ut av jernet.

Tips: Røren være ganske tynn, slik at strullen blir tynn og knasende sprø.
Tilsett evt. litt mer vann i røren hvis strullen blir for tykk.

Avkjøl og oppbevar i tett boks.
Egner seg ikke til frysing.

 

FREDAG:  Vegetarisk julemat

Til 4 personer

Avocadosuppe med ristede gresskarkjerner

Dette trenger du:

  • 3 avocado
  • ½ stor slangeagurk
  • ½ dl vann tilsatt saft fra 1 sitron
  • 1-2 dl kokosmelk
  • 1-2 ts hakket ingefær
  • ½ - 1 chili uten frø, evt. ½ - 1 ts red currypaste
  • 1-2 ss sweet chili
  • Salt og pepper
  • Gresskarkjerner, som ristes i en tørr panne
  • Frisk koriander eller gressløk
  • Olivenolje

Slik gjør du:

Kjør avocadokjøtt og slangeagurk i biter i en blender, til det blir en glatt mos.
Tilsett vann, sitron og kokosmelk, til passe konsistens.
Smak til med salt og krydder.
Server kald eller romtemperert med ett dryss av ristede gresskarkjerner, ringle over olivenolje og avslutt med frisk koriander eller gressløk.

 

Blomkål biryani

Dette trenger du:

  • 2-3 dl ris kokes etter anvisning på pakken.
  • 1-2 blomkålhoder (2 små)
  • 1 løk (gul)
  • 2 fedd hvitløk
  • ½-1 ts finhakket frisk ingefær
  • ½-1 chili
  • Olje til steking
  • 1-2 dl cashewnøtter
  • 2 dl rosiner
  • 6 nellikspiker, hel nellik
  • 2 stjerneanis, hele
  • 2 laurbærblad
  • 4 kardemommekapsler, hele
  • 1 ss gurkemeie
  • 1 ts fennikelfrø

Karamellisert rødløk

  • 1 rød løk
  • Olje eller smør til steking
  • 1 ½ ts sukker

Slik gjør du:

Del blomkål i buketter, kok opp og la trekke 1-2 min. Avkjøl!
Hakk opp gul løk, hvitløk, ingefær og chili.
Varm olje i en kjele og rist cashewnøtter lett før du har i litt mer olje, den hakkede løken, hvitløk, chili, rosiner og ingefær.
Rør inn resten av krydderet og la det steke til løken er myk og blank.
Tilsett godt avrente blomkålbukettene, den kokte risen og bland lett sammen.
Smak til med salt.
Ha alt over i en smurt ildfast form.
Stek i varm stekeovn ved 180 grader i ca. 10 min.
Kutt rødløk i tynne skiver og stek på middels varme i olje og sukker, til de er karamellisert, tar ca. 10 minutter.

Karamellisert rødløk
Skjær løken i tynne båter eller ringer.
Surr til den er myk i litt olje eller smør.
Dryss over sukker, øk temperaturen og stek under omrøring.
Sukkeret smelter og løken blir karamellisert.

Server blomkålformen med den karamelliserte rødløken på toppen, frisk koriander og nanbrød, og evt. en krydret yoghurtsaus.