Her er to av de utbrente bilene i garasjeanlegget. En tredje bil ble også sterkt skadet. I tillegg til omfattende bygningsmessige skader fikk flere leiligheter i blokken store sotskader. Foto: Politiet/ba.no/Amedia.
Her er to av de utbrente bilene i garasjeanlegget. En tredje bil ble også sterkt skadet. I tillegg til omfattende bygningsmessige skader fikk flere leiligheter i blokken store sotskader. Foto: Politiet/ba.no/Amedia.

32-åringen påsto han bare kikket på bilene i garasjen ...

Gikk med solbriller, midt på natten.

32-åringen har verken bil eller førerkort, men sier han er svært interessert i bildesign. Politiet mener han tente på og ødela verdier for fire millioner kroner, skriver ba.no.

135 beboere ble evakuert under den voldsomme garasjebrannen i Klauvsteinen i Bergen natt til 2. juli i år.

32-åringen nektet straffskyld for grovt skadeverk da rettssaken mot ham begynte i Bergen tingrett onsdag.

I tillegg til fengsel risikerer han å måtte betale over fire millioner kroner i erstatning. Det er de samlede kravene fra forsikringsselskapene etter brannen.

Flere vitner la merke til mannen både før og etter brannen denne sommernatten. Også en politipatrulje som rykket ut fattet mistanke da han var på vei bort fra brannstedet.

«Uttrykksløs og mistenkelig»

Iført solbriller og sekk virket han uttrykksløs og oppførte seg mistenkelig. Politipatruljen tok opp personalia, og neste formiddag ble han arrestert.

Da viste overvåkningskameraet at han hadde gått inn gjennom den åpne garasjeporten klokken 0037, og var der inne i 45 minutter. Like etter at han forlot garasjen begynte det å brenne.

32-åringen bor ikke i borettslaget. Han er tidligere straffedømt, og får LAR-behandling for rusavhengighet.

– Jeg fikk ikke sove, og gikk ut en tur for å kikke på biler, fortalte mannen i Bergen tingrett.

Han sier han ikke opplevde noe spesielt i garasjen, før han noe senere hørte jenter som sa det var brann. Da sto han utendørs og røykte. Han ringte da og meldte fra om brannen.

I det første avhøret forklarte han at han følte seg «forfulgt» og «freaket ut» og så i baksetene på bilene da han var inne i garasjen. Dette rettet han i det samme avhøret til «følte seg iakttatt».

– Ubehagelig avhør

I retten onsdag gikk han tilbake på forklaringen i avhøret, som han karakteriserte som meget ubehagelig.

– Hvorfor gikk du rundt med solbriller midt på natten, ville aktor vite.

– Jeg har såre øyne og har for vane å gå med solbriller, fortalte han.

Politiet konkluderer med at brannen var påsatt. Det er ikke funnet tekniske problemer med bilene eller andre forhold som skulle tilsi at en brann startet av seg selv. Bilene som begynte å brenne hadde også stått parkert i flere timer.

Da mannen ble pågrepet ut på formiddagen samme dag, fant etterforskerne tre lightere i 32-åringens bukselomme.

– Det kan jeg ikke huske. Jeg trodde de lå i sekken, sa tiltalte i retten onsdag.

Selv om han gir uttrykk for stor interesse for bildesign kan han ikke huske hvilke bilmerker som fanget interessen hans da han var inne i garasjen i 45 minutter.

– Jeg har ikke gjort noe annet enn å se på biler.

– Hvilke detaljer er det som fanger interessen, ville aktor, politiadvokat Jan Grahl Madsen vite, før han konfronterte ham med at han verken har førerkort eller bil selv.

– Det kan være farger, linjer og lykter, sa tiltalte.

– Dramatisk brann

Ingen kom alvorlig til skade i den voldsomme brannen 2. juli, men flere beboere ble sendt til legevakten for sjekk.

Politiets innsatsleder denne natten, politioberbetjent Ivar Kvant, var først på brannstedet denne natten. Han satte på sirenene og prioriterte arbeidet med å vekke opp beboere og få dem evakuert.

– Det var dramatisk. Den svarte og grå røyken lå tett oppover beboerdelen av blokken. En rekke leiligheter ble evakuert og det ble bestemt å bryte opp dører i leiligheter hvor vi ikke fikk kontakt med folk, sa Kvant.

Rettssaken avsluttes torsdag med porsedyrer og påstand om straff.

Du kan lese mer om bil og motor i Motormagasinet hos ba.no – her:

Hun skal tenne på eksens bil, se hva som skjer da!