Geir (45) engasjerte hele Norge med sin advarsel:
– Det har vært helt fantastisk

Ungdomsskolelæreren fra Haugesund traff en nerve da han postet sitt innlegg på Facebook. Onsdag topper hans flammende advarsel til alle nordmenn listen over Norges mest delte saker.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Adjunkt og lærer ved Håvåsen ungdomsskole i Haugesund, Geir Tangen (45), kunne ikke i sin villeste fantasi forestille seg at han skulle dominere sosiale medier i Norge onsdag.

– Jeg satt tirsdag kveld og så på TV 2 Nyhetskanalen og der kom det innslag på rekke og rad som gjorde meg skremt og urolig. Som mangeårig historielærer dro jeg en god del paralleller til ting som skjedde i mellomkrigstiden i Italia og Tyskland. Deretter delte jeg tankene mine på Facebook, forteller han til TV 2.

Se intervjuet med Tangen øverst

Onsdag kveld klokken 21:30 er innlegget hans delt over 63.000 ganger via ulike medier i Norge og har fått over 44.000 likes på hans Facebook.

– Det har vært helt fantastisk. Jeg hadde jo ingen anelse om at dette skulle skje. Veldig mange har funnet varme og støtte i de ordene jeg skrev. Jeg tror det er veldig mange som synes at det var godt at noen tør å gi beskjed, for en blir jo litt redd opp i det hele, sier han.

Tangen er skremt over asylmottakene som er satt i brann og holdninger som kommer til uttrykk i kommentarfeltene.

– Jeg tror det er veldig mange som tenker akkurat som jeg gjør, at nå er det på tide at vi står opp, nå er det på tide at vi gir beskjed og sier at dette er ikke greit. Når noen forsøker å sette fyr på et asylmottak der det befinner seg 140 barn, da må noen voksne stå opp og gi beskjed om at dette er ikke noe vi hyller, dette er ikke noe vi kan stå inne for at skal skje i vårt moderne samfunn i 2015, sier han.

Sammenligner Trump med fascisme

Ungdomsskolelæreren, som snart debuterer som krimforfatter, er også skremt over presidentkandidat Donald Trumps behandling av muslimene som folkegruppe og sammenligner det med fascisme som verden opplevde på 30-tallet.

– Da sikter jeg til fascisme i praksis slik som den kom til uttrykk spesielt i Tyskland på 30-tallet. Der en forfølger en eller flere spesielle folkegrupper og gir de all skyld og putter på de navn som rotter, utyske, pest. Det er litt av det samme jeg ser foregår i kommentarfeltene og i større og større grad i full offentlighet i dag, forteller han.

– De sa det samme om Hitler

Tangen bet seg spesielt merke i Trumps uttalelser om at ingen muslimer bør få innreise til USA og at de som allerede er der må bære synlig id. Han uroes av at Trump kan bli neste president.

– Det skremmer meg. De sa jo det samme om Hitler på begynnelsen av 30-tallet, at han vil aldri bli valgt inn som ledende politiker i Tyskland. At han var en narr, en klovn. Så ble han valgt inn. Jeg tror også amerikanerne er nødt å ta til seg at dette er faktisk noe som kan skje med Trump, og at han sier at de skal merke hver enkelt muslim i USA. At de er nødt å gå id-papirer på seg som viser at de er muslimer. Det er akkurat det samme som jødestjernen som Hitler brukte på jødene rett før andre verdenskrig, utdyper han.

– Det er skremmende

Historielæreren har ingen betenkeligheter med å sette likhetstegn mellom Hitler og Trump.

– Nei, jeg har faktisk ikke det. Jeg skjønner jo at det er en forenkling, men likevel så ser jeg såpass mange tegn på det gjennom det han går ut og sier. Det er så skremmende at du skal være ganske historieløs for ikke å klare å dra noen av de parallellene tilbake til det som skjedde i mellomkrigstiden i Tyskland, sier Tangen.