Selv Frp-kritiker Per Fugelli mener partiet fortjener respekt for klar innvandringspolitikk

Velgerne mener Frp har den beste innvandringspolitikken, ifølge en ny meningsmåling.

I april spurte TNS Gallup på vegne av TV 2 velgerne om hvilket parti de mente hadde den beste innvandringspolitikken.

Den gang svarte 28,8 prosent av de spurte med en mening at Arbeiderpartiet hadde den beste politikken på feltet. Fremskrittspartiet ble med sine 24 prosent nummer to.

Frp-vekst

Det var før landsmøtet til Arbeiderpartiet hvor Jonas Gahr Støre ønsket å ta i mot 10 000 syriske kvoteflyktninger over to år. 

Da TNS Gallup stilte det samme spørsmålet syv måneder senere, og etter at antall asylsøkere til Norge hadde passert 30 000, var det et annet parti som toppet listen.

I desember er det nemlig Fremskrittspartiet flest peker på når de blir spurt om partiet med den beste innvandringspolitikken.

– Jeg synes dette viser at debatten har endret karakter. Det er mange mennesker i Norge som er urolige over den utviklingen som vi nå ser, sier Frp-leder Siv Jensen til TV 2.

Lekkasje

Hele 35,4 prosent mener Frp har den beste politikken på området, langt flere enn de 15,6 prosentene som i den samme undersøkelsen svarer at de ville stemt på partiet om det var stortingsvalg i morgen.

Bakgrunnstallene viser at hver 5. Ap-velger og hver 3. Høyre-velger foretrekker Frps innvandringspolitikk.

Selv Fugelli gir respekt

Til og med Per Fugelli, som har vært en markert Frp-kritiker gjennom mange år, innrømmer at partiet har stått klarere enn andre partier i debatten om asylstrømmen.

– Det må gå an og å gi dem en rimelig respekt på at de har stått klarere enn andre partier på at vi må være et land med grenser. Vi kan ikke ha helt åpen, snillistisk innvandring, for det tåler verken folkesjelen, eller alt det praktiske arbeidet som skal gjøres for integrering, sier Fugeli til TV 2.

Likevel ønsker ikke den uhelbredelig kreftsyke professoren å gi partiet mer ros enn han har gjort til nå. Til det er han for kritisk til resten av partiets innvandringspolitikk. 

– Altså, nær sagt mitt siste ønske det er faen ikke å bli omfavnet av Frp, det vil jeg ikke! For meg har Frp i hovedsak stått for en veldig skummel politikk som har bestått i å bygge fiendebilder av innvandrerne, og særlig muslimer.

– Men altså, det må da ikke misforstås dit at på slutten har Per Fugelli meldt seg inn i Frp. Nei, nei nei! humrer Fugelli. 

Nedgang

Mens Fremskrittspartiet får mer tillit når det gjelder sin innvandringspolitikk fra april til desember opplever Kristelig Folkeparti, Venstre og Sosialistisk Venstreparti alle en nedgang i samme periode.

Det største fallet i tillit i innvandringsspørsmålet får Venstre. I april mente 9,8 prosent av de spurte at Trine Skei Grandes parti hadde den beste politikken. Nå i desember mener bare 4,3 prosent av de spurte det samme.

– Har asylstrømmen gjort det vanskeligere å fronte en liberal linje i innvandringspolitikken?

– Nei, men det har gjort det enda viktigere å forklare folk den politikken vi står for. Nå har vi blitt enige om et bredt forlik for å få kontroll på de norske grensene, sier Trine Skei Grande (V).