TEAM: «Åsted Norges» Jens Christian Nørve, Hanne Kristin Rohde og John Christian Elden under innspilling av en promoteringsvideo. FOTO: JONAS FABRITIUS CHRISTOFFERSEN / TV 2
TEAM: «Åsted Norges» Jens Christian Nørve, Hanne Kristin Rohde og John Christian Elden under innspilling av en promoteringsvideo. FOTO: JONAS FABRITIUS CHRISTOFFERSEN / TV 2

Nytt TV 2 program: Direktesendt krimjakt

I «Åsted Norge» skal TV 2 ta med seerne inn i en verden få kjenner, i jakten på kriminelle, og forsøk på å løse nye og ukjente kriminalsaker. 

TV 2s erfarne krimreporter Jens Christian Nørve skal etter nyttår lede et nytt program på TV 2. I «Åsted Norge» skal TV 2 ta kriminaljournalistikken et steg lengre. Programmet vil hver uke gjøre dypdykk i norsk kriminalitet.

«Åsted Norge» med Asbjørn Hansen (t.h.), Jens Christian Nørve, Hanne Kristin Rohde og John Christian Elden.  FOTO: JONAS FABRITIUS CHRISTOFFERSEN / TV 2
«Åsted Norge» med Asbjørn Hansen (t.h.), Jens Christian Nørve, Hanne Kristin Rohde og John Christian Elden.  FOTO: JONAS FABRITIUS CHRISTOFFERSEN / TV 2

Ved hjelp av dyktige journalister og et eget ekspertteam skal Nørve avdekke og forsøke å oppklare forbrytelser. TV-seerne kan forvente en intensiv jakt på ettersøkte kriminelle. Uansett hvor de måtte befinne seg.

Jens Christian Nørve håper programmet kan være med på å oppklare norske krimgåter. 

– I alle uløste saker er det noen som vet hva som har skjedd. Jeg håper vi sammen med tv-seerne kan hjelpe politiet videre i etterforskningen. Vi skal også ta med seerne bak sperrebåndene og vise hvordan politiet etterforsker en sak. I tillegg skal vi gå ut med etterlysninger og konfrontere kriminelle på rømmen, sier Nørve. 

Dypere innsikt i politiarbeid

Tidligere drapsetterforsker i Kripos, Asbjørn Hansen, er en av de tre ekspertene i programmet. 

– Jeg synes det er et veldig spennende konsept, som jeg har tenkt på hvorfor vi ikke har hatt i Norge gjennom flere år, også da jeg selv jobbet aktivt. Da følte jeg ofte at det hadde vært greit å få ut noe informasjon for å få noe tilbake fra publikum, sier Hansen til TV 2. 

Ekspertpanelet skal gi seerne kunnskap og innsikt i både politiarbeid og rettssystemet. 

– Jeg tror det blir veldig bra når vi får belyst problemet fra forskjellige sider. Det blir dagsaktuelle saker uavhengig av størrelse. Det kan være alt fra sykkeltyverier og drap, til etterlyste og savnede personer, sier Hansen.

– Saken er ikke løst selv om noen arresteres

De to andre ekspertene er Hanne Kristin Rohde, som ledet seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo frem til 2014, og forsvarsadvokat John Christian Elden.

Sistnevnte tror programmet kan gi folk mer forståelse av gangen i straffesaker.

– Særlig kanskje forstå litt om behovet for etterforskning og bevissikring, at man ikke tenker at når politiet har arrestert en person, så er saken løst. Det er ganske sunn folkeopplysning, sier Elden til TV 2. 

Hva forventer du at blir din rolle i ekspertpanelet?

– Å være en opponent, utfordre bevissituasjoner og stille de kritiske spørsmålene om hvorfor ting ikke er så opplagt som man kanskje tror det er i første øyeblikk. 

– Kan bidra i etterforskningen

– Min tanke er at dette er en moderne måte å drive TV på, og at det er veldig interessant og hyggelig at politietaten er positive til å delta, sier Hanne Kristin Rohde til TV 2.

Som mangeårig leder av seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, har Rohde ofte stått på pressekonferanser og bedt om tips etter alvorlige lovbrudd. Det var ikke ofte de fikk mange tilbakemeldinger fra publikum, men hun håper at programmet vil føre til flere tips.

– Her får vi et program som tar for seg enten en «cold case» eller en løpende straffesak, og publikum kan få aktivert minnet på en måte som fungerer sterkere enn en pressekonferanse, og som kan bidra til etterforskningen.

Tar imot tips allerede nå

Politiet vil også være til stede i studio under sendingene for å ta imot tips fra seerne.

– Jeg håper det gir resultater, og at folk engasjerer seg og tar kontakt hvis de har opplysninger, sier den tidligere drapsetterforskeren Asbjørn Hansen.

Du kan allerede nå sende inn tips til Åsted Norge-redaksjonen, enten ved å bruke e-posten astednorge@tv2.no eller ringe 223 89 898.