I løpet av året som har gått har politiet, organisasjoner, rettsvesenet og journalister hørt og skrevet «seksuelle overgrep mot barn» flere ganger enn tidligere. Nordmenn har kunnet lese om noen av norgeshistoriens verste overgrepssaker og flere kampanjer for å forebygge og avdekke kriminaliteten er lansert. 

Lena Reif, leder, seksjon for seksuallovbrudd i Kripos. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Lena Reif, leder, seksjon for seksuallovbrudd i Kripos. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Vi ser en stor økning i saker som omhandler seksuelle overgrep mot barn i 2015. Den kraftigste økningen er seksuelle handlinger mot barn under 16 år, med en økning på 82 prosent i 2.tertial fra 2013. Det er også en økning på over 100 prosent når det gjelder saker som omhandler besittelse og distribusjon av overgrepmateriale på internett, sier Lena Reif, leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, til TV 2.

– Viser den kraftige økningen at det er flere overgrep nå enn tidligere, eller at man er blitt flinkere til å avdekke dem?

– Det er nok en kombinasjon. Det er vanskelig å si om det skjer flere fysiske overgrep mot barn i nære relasjoner nå enn tidligere, fordi de ofte avhenger av at noen varsler, men det foregår mer overgrep mot barn på internett enn tidligere – som også førere til flere overgrep. Tilgangen på barn er større enn før fordi de fleste barn har en smarttelefon og bruker med tid på nettet, forteller Reif.

Svært grove overgrep gjør ekstra inntrykk

Tall fra Kripos viser at én av tre av overgriperne som befinner seg på internett også begår fysiske seksuelle overgrep mot barn.

– Er det noen saker fra i år som har gjort ekstra sterkt inntrykk på deg?

– Ja, det er flere. Men overgrepssaken som har blitt ført i Tromsø tingrett nå i november, hvor en tidligere barnehageansatt er tiltalt for å ha forgrepet seg på flere av barnehagebarna, har gjort inntrykk. Også saken gikk i Gjøvik i desember hvor en familiefar sto tiltalt for en rekke seksuelle overgrep over en 10 års periode, har vi jobbet mye med. Sånne saker er jeg glad for at blir avdekket – fordi det er viktig å stoppe serieovergriperne så de ikke gjør mer skade enn de allerede har gjort, forteller Reif.

Har du erfaringer i tilknytning til denne saken som du ønsker å dele, åpent eller anonymt? Kontakt vår journalist her.

Ikke nok etterforskningskapasitet

De fleste fysiske overgrepene, ofte i nære relasjoner, avdekkes gjennom graving i saker som etterforskes i politidistriktene. Reif sier at hver eneste sak er svært omfattende å etterforske og at det ikke ligger nok ressurser og kompetanse hos politidistriktene.

– Norge er tilknyttet Interpol sin bildedatabase, og Norge har identifisert 253 fornærmede barn og 68 overgripere som ligger i denne databasen.

Reif har store forventninger til at sammenslåingen av politidistriktene vil bidra til mer ressurser og kompetanse, slik at enda flere overgrepssaker vil bli avdekket neste år.

TV 2 har samlet en rekke overgrepssaker som har vært i mediebildet i 2015 og som har endt i dommer. Overgrepssaker som er anmeldt, som ikke har endt i dom eller som ikke er omtalt i media, er utelatt. Oversikten et tydelig bevis på det enorme omfanget – og mørketallene er store. 

Seksuelle overgrep mot barn 2015:

Her er et utdrag av noen av overgrepsdommene som er blitt omtalt det siste året.

Januar:

 • En 19 år gammel mann ble i Larvik tingrett i januar dømt for overgrep mot flere barn. Han ble dømt for seksuelle overgrep mot seks barn, under mellom 12 og 16 år, samt overgrep mot en lettere psykisk utviklingshemmet person. Mannen nektet straffskyld for de alvorligste tiltalene. 19-åringen ble dømt til syv års fengsel.
 • En mann i 30-årene ble i mai 2014 dømt til åtte års fengsel i Nordhordland tingrett for å ha begått seksuelle overgrep mot ei halvsøster, stesøster og kusine. Saken ble anket, men lagmannsretten konkluderte med det samme. Overgrepene skal ha skjedd på en periode over ti år, og det skal være snakk om flere hundre overgrep mot stesøsteren.
 • En mannlig lærer i 40-årene ble dømt for voldtekt av sin 12 år gamle elev på skolens lærerværelse. Læreren ble i Søre Sunnmøre tingrett dømt til fem år og ni måneders fengsel for voldtekten, selv om han nektet straffskyld.
 • En mann i 60-årene ble i Sør-Trøndelag tingrett dømt til seks måneders fengsel for seksuell omgang med to gutter i 14-15-årsalderen. Overgrepene skjedde i 2013. 

Mars:

 • I mars startet norgeshistoriens verste overgrepssaker. I Drammen tingrett ble saken mot fem overgrepstiltalte nordmenn rullet ut, etter at politiet knuste pedo-ringen de var en del av. Tiltalen inneholdt seksuelle overgrep mot mange barn, blant annet egne babyer som bare var et par måneder gamle, samt overgrep mot en psykisk utviklingshemmet, og et enormt video- og bildemateriale av svært grove overgrep som de selv filmet og spredte. Ei 24 år gamle kvinnen fra Kongsberg ble i mai dømt til åtte år og seks måneder i fengsel. En 32 år gammel mann fra Drammen ble dømt til elleve års forvaring, mens en 28 år gammel mann fra Oslo fikk åtte års forvaring. En 34 år gammel mann, med en mer perifer posisjon når det gjelder de groveste overgrepene i saken, er dømt til seks og et halvt års forvaring, mens den femte tiltalte, ei 43 år gammel kvinne fra Hønefoss, fikk et halvt års fengsel, hvorav fem måneder er gjort betinget.
 • En mann i 30-årene fra Salten ble dømt til seks og et halvt års fengsel for voldtekt av fire kvinner, tre av dem i bevisstløs tilstand, hvor én av dem var 14 år. Mannen jobbet som freelancefotograf og var i besittelse av flere tusen bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn. Noen av bildene hadde mannen selv tatt. Fotografen anket, men lagmannsretten kjente ham skyldig i fem voldtekter – ikke fire.
 • Faren og broren til en kvinne ble i Øvre Romerike tingrett dømt til ti års fengsel for å ha voldtatt og mishandlet henne gjennom en årrekke. Overgrepene ble avdekket da hun rømte hjemmefra som 17-åring, etter å ha blitt seksuelt misbrukt siden hun var elleve år gammel. Ifølge dommen forgrep broren seg på henne først også skal faren ha begynt senere. Enkelte av overgrepene betegnes som rene voldtekter der han blant annet har bundet henne fast. 

April:

 • En mann i 30-årene fra Vestoppland ble dømt til ni års fengsel i Gjøvik tingrett for overgrep mot sine tre døtre fra den yngste av dem var seks år gammel. Døtrene har fått alvorlige plager etter hendelsen, heter det i dommen. Han er også dømt for vold mot samboeren. Han erkjenner delvis straffskyld.
 • En mannlig lærer i 30-årene fra Aust-Agder ble dømt til to år og to måneder i fengsel for seksuelle overgrep mot to 15-åringer og besittelse av overgrepsbilder av barn. Mannen erkjente straffskyld. 

Mai:

 •  En 18 år gammel mann ble i Bergen tingrett dømt til tre års fengsel for overgrep mot en seks år gammel skolejente i Åsane. Jenta var på vei hjem fra skolen da han 18-åringen skal ha befølt henne grovt. Mannen nekter straffskyld.

Juni:

 • En 21 år gammel mann fra Aust-Agder ble dømt til ett år og fire måneders fengsel for å hatt sex med to mindreårige gutter på 14 og 15 år. Han skal også ha truet med å sende en torpedo guttene hvis de fortalte noen om de seksuelle handlingene.

August:

 • En 90 år gammel mann bosatt i Nordland er i Øst-Finnmark tingrett dømt til fengsel i to år for seksuelle overgrep mot tre barnebarn. Overgrepene skal ha startet da de tre barnebarna var under 14 og 16 år gamle – alle er nå voksne. I retten erkjente mannen straffskyld for overgrep mot de to eldste barnebarna, men ikke den yngste.

September:

 • En 71 år gammel pensjonert tingrettsdommer, ble for andre gang dømt for seksuelle overgrep mot barn. Han var tidligere dømt for å blant annet ha befølt to mindreårige jenter på et tog og på Tusenfryd, og for å ha hatt uanstendige samtaler på internett med flere andre. I september ble han nok en gang dømt, denne gangen til åtte måneders fengsel for å ha befølt to småjenter på en Oslo-skole.

Oktober:

 • En 44 år gammel mann fra Lister ble dømt til syv og et halvt års fengsel for overgrep mot tre barn under 14 år ved flere anledninger – inkludert sin biologiske datter og stedatter. 44-åringen ble også dømt for å besitte omfattende seksualisert overgrepmateriale mot barn. Mannen erkjente delvis straffskyld.
 • En mann i slutten av 40-årene ble dømt til ni års forvaring for seksuelle overgrep i Asker og Bærum tingrett i oktober i fjor, men anket saken. Borgarting lagmannsrett dømte ham i oktober til ni års forvaring for å ha utsatt fire jenter for seksuelle overgrep, hvor tre av dem er voldtekt. To av de fornærmede er småjenter som ble lokket inn i et skogholt i Asker. Etter at mannen ble pågrepet avdekket politiet flere forhold. Familiefaren er tidligere dømt for å ga blottet seg og onanert offentlig.
 • En gutt i slutten av tenårene fra Nordmøre er dømt til fire år og seks måneders fengsel for å ha hatt seksuell omgang med flere mindreårige jenter. Han erkjente straffskyld.

November:

 • En 35 år gammel mann ble i Kristiansand tingrett dømt til tre år og fire måneder i fengsel for seksuelle overgrep mot en ni år gammel jente i et svømmeanlegg i Kristiansand i sommer. Mannen tok med seg familien sin og jenta, som er en bekjent av familien, på badeanlegget. Da jenta gikk for å dusje tok mannen seg inn i garderoben og forgrep seg på henne.
 • En 71 år gammel mann ble i april dømt til fire års fengsel i Nordhordland tingrett for å ha forgrepet seg på to småjenter, som han er i familie med – én av dem er hans barnebarn. Overgrepene skjedde ved flere anledninger, blant annet i et familiesommerhus og i en trailer. Mannen nektet straffskyld og anket. Domen ble stående i Gulating lagmannsrett i november.
 • En 45 år gammel trebarnsfar ble i Nord-Troms tingrett dømt til åtte års fengsel for å ha misbrukt og voldtatt sin nå 12 år gamle datter gjennom flere år, og ei annen jente. Mannen skal også ha filmet og fotografert de grove overgrepene. 45-åringen erkjenner delvis straffskyld. 
 • En mannlig lærer i 50-årene ble i Kristiansand tingrett dømt til syv års fengsel for å ha begått omfattende seksuelle overgrep mot sin datter fra hun var seks til hun var 15 år. Læreren ble også funnet skyldig i å ha oppbevart flere tusen ovegrepsbilder og 21 videoer. Han nekter straffskyld.
 • I slutten av november startet en svært omfattende overgrepssak i Nord-Troms tingrett hvor en 30 år gammel er tiltalt for å ha forgrepet seg på 17 barnehagebarn. Mannen jobbet tidligere i barnehagen og er beskrevet av foreldre som barnas store helt. Han har i retten forklart i detalj hvordan han tok med seg et barn inn på et toalett og forgrep seg. Mannen har også tatt bilder av barna delvis nakne med barnehagens kamera og laminert dem hjemme for å se på dem ved onanering. 30-åringen skal også ha filmet overgrep med mobilen sin. Han erkjenner delvis straffskyld. Strafferammen er fengsel i inntil 21-år og det kan også bli lagt ned påstand om forvaring.

Desember:

 • En mann i 40-årene fra Hedmark bla dømt til 12 års fengsel for overgrep mot sin egen sønn og en kamerat. Overgrepene startet da sønnen var åtte år gammel og pågikk i fire år. Sønnens kompis ble seksuelt misbrukt i noen måneder i 2013. Overgrepene beskrives som grove og massive. Familiefaren nektet straffskyld og anket på stedet.
 • En bestefar i 60-årene fra Trondheim ble dømt til fem års fengsel for å ha forgrepet seg på to barnebarn over flere år. Den ene jenta var bare fem, og den andre var elleve år gammel da overgrepene startet. Barnebarna er i dag tenåring og voksen. Han nekter straffskyld. 

2016:

 • En musikklærer og korpsdirigent i 40-årene fra Østlandet er tiltalt for en stort antall overgrep mot barn. Mannen er tiltalt for hele 225 seksuallovbrudd mot 115 barn. Musikklæreren skal ha vært svært aktiv på chattetjenester på internett og utgitt seg for å være ulike tenåringsgutter. Saken skal opp i Gjøvik tingrett i januar 2016, og det er satt av to måneder til saken.