Derfor studerer Kristoffersen bare én av storslalåm-kongene: – Det er fremtiden

Ekspert etter slalåmbragden: – Kan bli best i storslalåm allerede i vinter.

SPÅR KRISTOFFERSEN-JUBEL: TV2s alpintekspert Lars Elton Myhre tror Kristoffersen kan plukke de to hvasseste i storslalåm, Ted Ligety og Marcel Hirscher, på nesen allerede i vinter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SPÅR KRISTOFFERSEN-JUBEL: TV2s alpintekspert Lars Elton Myhre tror Kristoffersen kan plukke de to hvasseste i storslalåm, Ted Ligety og Marcel Hirscher, på nesen allerede i vinter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Henrik Kristoffersen har for alvor begynt å blande seg helt i verdenstoppen i de tekniske alpine disiplinene.

Først med 3.plass i storslalåm i Beaver Creek.

Så med en knusende seier i sesongens første slalåmrenn i franske Val-d’Isère.

Nå lyder fasiten i verdenscupen fire(!) seire i slalåm, og èn seier i storslalåm siden 21-åringens gjennombrudd for to sesonger siden.

Nå vil han bli like suveren i storslalåm.

Studerer Hirscher i storslalåm
– Jeg ser egentlig bare på èn bortsett fra meg selv, og det er Marcel Hirscher, avslører han overfor TV 2.

Mannen Kristoffersen studerer i treningsarbeidet har vunnet verdenscupen sammenlagt de siste fire årene på rad.

– Jeg digger måten han kjører på. Han kjører brutalt. Noen ganger er det litt armer og ben, men han bare fosser fram. Det er korte linjer og små vinkler mot snøen. Det er sånn jeg vil kjøre, utbroderer Kristoffersen.

Kontrast til verdensmesteren
Og Hirschers kjøring står i kontrast til amerikanske Ted Ligety, mannen som på mange måter oppfant en helt ny måte å kjøre storslalåm på, og som har kapret det siste OL- og VM-gullet i disiplinen. 

– Da de nye skireglene i alpint kom for et par år siden (regler fra FIS innebar at skiene ble lengre og smalere på midten journ. anm) var det Ligety som i starten taklet dette best, forklarer Kristoffersen.

– Han kjører ekstremt mye på finesse, med mye vinkel mot snøen og store, rene svinger, legger han til.

Minnes felles hylekor
TV 2s alpinekspert Lars Elton Myhre minnes hvordan verdenseliten reagerte da de nye utstyrsreglene ble innført for et par sesonger siden:

– Ligety var mest kritisk i starten. Han var jo også blant de beste på de gamle skia. Men nå har han funnet en helt unik måte å kjøre på, forklarer Myhre. 

Og selv om den unike teknikken til Ligety har sørget for overbevisende VM-gull i storslalåm de siste tre mesterskapene, i tillegg til OL-gull i Sotsji, mener Kristoffersen amerikaneren snart vil bli forbigått. 

Fremtiden

Av den enkle grunn at teknikken er i ferd med å gå ut på dato.

– Jeg mener stilen til Hirscher er mye mer riktig å bygge videre på. Han har de siste to sesongene tatt enorme steg i storslalåm, og vist hele verden at det går ann å kjøre like raskt som Ted med kortere linjer og mindre vinkler mot snøen. Kunsten i framtiden blir å tilpasse seg underveis i løpet, slik at man kan kjøre like brutalt som Hirscher noen steder, og like dypt som Ted andre steder i henget.

Lars Elton Myhre tror Kristoffersen er i posisjon til å utvikle en helt ny teknikk:

– Kristoffersen er ikke like tung som Hirscher men lenger, og også kvikkere enn Ligety. Klarer han å plukke de rette elementene fra verdens to beste, kan han bli veldig vanskelig å hamle opp med. Allerede i vinter.