HELSESJEKK: Røde Kors medarbeidere på ankomstmottaket i Råde.  FOTO: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX
HELSESJEKK: Røde Kors medarbeidere på ankomstmottaket i Råde. FOTO: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX

Svineinfluensa trolig spredt til flere mottak

Utbruddet av svineinfluensa blant asylsøkere i Norge har sannsynligvis blitt spredt mellom mottak ulike steder i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Asylsøkere i flere norske mottak kan være smittet av svineinfluensa, sier kommuneoverlege Tore Arne Martinsen i Stokke i Vestfold.

I forrige uke oppdaget han flere smittede asylsøkere ved Brunstad akuttmottak. Nå er det rundt 650 asylsøkere her, mens da smitten ble oppdaget på fredag var det nærmere 1000 beboere ved mottaket.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser i en pressemelding tirsdag kveld at svineinfluensaviruset nå er å betrakte på lik linje med andre sesongbaserte influensavirus. 

– H1N1-viruset var et større problem i 2009 fordi ingen var immune og svært mange ble smittet. Nå er en betydelig andel immune mot dette viruset og utbredelsen av smitte dermed begrenset. Trolig ble mellom 1 og 2 millioner smittet i 2009, mot normalt noen hundre tusen i en vanlig influensavinter, sier overlege Siri H. Hauge ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Minst ti personer er bekreftet smittet, men det faktiske tallet vil være langt høyere på grunn av at relativt få oppsøker hjelp.

Alle de ti bekreftede er under 30 år, som er typisk for dem som smittes med svineinfluensa.

Først om to dager vil flere hundre barn og helsepersonell ved mottaket få tilbud om vaksine.