Sparket dommerne etter VM-miss

Delegatene og dommerne får ikke lede flere kamper.

VM-dommerne og delegaten som overså en klar scoring mellom Sør-Korea og Frankrike mandag, får ikke lede flere kamper i mesterskapet. Det skriver forbundet på sin hjemmesideDet dreier seg om blant annet Jonas Eliasson og Anton Gylfi Palsson fra Island.

Se situasjonen øverst i saken!

– Delegatene og dommerne som var involvert i kampen skal ikke dømme noen av de ytterligere kampene i VM i Danmark, skriver IHF i en pressemelding.

– Synd for dommerne

Tidligere landslagsspiller i håndball Karoline Dyhre Breivang synes det er merkelig at det ikke ble mål etter å ha sett det på video.

– – Det blir en veldig spesiell situasjon. For det første så ser det ut som ballen er inne, men dommerne er usikker og søker til dommerbordet siden det nå er tatt med videodømming med i håndballkamper. Det blir en veldig spesiell situasjon i og med at bildene viser at ballen er inne og så ser ikke delegatene det. De sier at det ikke er mål, sier tidligere landslagsspiller Karoline Dyhre Breivang til TV 2.

– Med de bildene vi ser i dag kan jeg ikke forstå at han underkjenner målet, fortsetter hun.

Hun synes det synd at dommerne ikke får dømme mer i mesterskapet.

– De gjør det som for meg er riktig. De søker til dommerbordet når de er usikker på om ballen er inne eller ute. Når de har videodømming så bør det være greit å se om ballen er inne eller ute, forklarer den tidligere landslagsspilleren.

– At delegaten ikke ser at den ballen er inne synes jeg er veldig merkelig, så jeg har mer forståelse for at delegaten ikke får være med videre, sier hun.

Skroter mållinjeteknologien

Tabben kan få konsekvenser for Norge ettersom gruppe C og D krysses. Ettersom uavgjortresultatet står seg kan det få innvirkninger på hvem Norge møter. Dyhre Breivang mener det er det uansett er to gode lag Norge kan møte.

– Det er to gode lag som spiller vidt forskjellig håndball, så det er hipp som happ. Frankrike har vi møtt mange ganger. Sør-Korea spiller en type håndball vi ikke er vant til. Det er vanskelig å svare på det. Det er to veldig gode lag som virker å være i form, forklarer den tidligere landslagsspilleren.

Samtidig skroter Det internasjonale håndballforbundet mållinjeteknologien i dette mesterskapet, kommer det fram på forbundets hjemmeside. Teknologien har kun vært i bruk i herrenes VM-sluttspill i januar i 2015. Det er dermed første gangen teknologien brukes i mesterskapet for kvinnene.

– Det kan få store konsekvenser i viktige kamper er det greit at de har muligheten. Når de ikke klarer å se det når det er såpass klart som i går, så er det like greit å vrake det, fortsetter Dyhre Breivang, som ikke vil kalle systemet en fiasko.

– Skal ikke skje

Kjempetabben kan ha kostet Sør-Korea seieren i mandagens kamp mot Frankrike. På stillingen 6-6 i den første omgangen satte Hyun-Ji Yoo ballen via tverrliggeren, ned i bakken og opp i tverrliggeren igjen.

Linjedommeren ved siden av målet valgte å be sekretariatet se nærmere på situasjonen for å bedømme om ballen var inne. Den danske observatøren Bjarne Munk Jensen ristet på hodet og markerte at det ikke var scoring. Tv-bildene viser derimot klart og tydelig at ballen var over streken. 

– Det der skal ikke skje. Når du har en som sitter med kun den oppgaven, så skal det ikke skje. Det er for å unngå sånne situasjoner man har videodømming. Dette kan være direkte avgjørende for hvem de møter i en åttedelsfinale, sa TV 2s håndballekspert Randi Gustad om situasjonen(©NTB/TV 2)