TUNG START: Magnus Carlsen står uten seier etter fire runder av London Chess Classic. Her er han under VM i lynsjakk og hurtigsjakk i Berlin. Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix
TUNG START: Magnus Carlsen står uten seier etter fire runder av London Chess Classic. Her er han under VM i lynsjakk og hurtigsjakk i Berlin. Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix

Carlsen fortsatt uten seier i London Chess

Verdensmesteren klarte ikke bryte gjennom egen VM-hjelpers solid forsvarsblokade. 

Magnus Carlsen (25) klarte ikke å slå sin VM-hjelper Michael Adams i fjerde runde av London Chess Classic.

Verdensmesteren skaffet seg en solid fordel, men sluttspillet som fulgte viste seg etter godt forsvar fra Adams å være svært vanskelig å vinne. Carlsen lyktes ikke med å få ballen i mål. Etter over 70 trekk og seks timer endte partiet i poengdeling.

- Den gripende kreativiteten og effektiviteten er vekke, og gjør at det for Magnus nå heller blir stang ut enn stang inn. Han sliter med å score mål, var Hans Olav Lahlums kommentar etter partiet.

25-åringen har altså etter fire runder fortsatt til gode å ta en seier i turneringen som er den siste i Grand Chess Tour, og med sine to poeng ligger han stadig et halvpoeng bak lederne.

Nesten, men ikke helt

Det så dog lenge svært lovende ut for Carlsen. Etter en åpning som gav ham det han ofte sier han er ute etter - en stilling å spille på - bygde han sakte, men sikkert opp et press. Spillet minnet litt om en Magnus vi husker fra før den siste tidens skuffende resultater. 

Motstander Michael Adams gjorde nemlig aldri noen store feil. I midtspillet fant han både snedige utveier og gode forsvarstrekk. Små unøyaktigheter tillot derimot verdensmesteren å gjøre det han er så god på - utnytte disse små unøyaktighetene. 

Da spillerne hadde satt med brettet i over tre og en halv time kom den første materielle gevinsten for verdensmesteren. På elegant vist skaffet han seg fordelen av et tårn, verdt fem poeng, mot en løper og en bonde, tilsammen verdt fire poeng.

Det store spørsmålet var om Magnus Carlsen ville klare å vinne partiet, eller om sorts forsvar ville bli for solid.

Verdensmesteren skulle med tikkende klokke og flere spilletimer bak seg finne vinstplanen, men han tråkket feil. I en vurdering om avvikling valgte han tårnbytte, og fikk et sluttspill som så lovende ut.

Det skulle dog vise seg at Adams var god. Han fant forsvarsblokaden som fungerte ypperlig. Opplegget så svært solid ut. 

Til tross for at det var tydelig at et helpoeng virket vanskelig å få i mål, ville ikke verdensmesteren gå med på å gjøre det enkelt for sin tidligere hjelper. Engelskmannen måtte pent forsvare seg i over seks timer før partene til slutt ble enige om poengdeling. 

Femte runde spilles tirsdag 17.00. Da spiller Carlsen med de sorte brikkene mot Levon Aronian. Sending på TV 2 Sumo og chat på tv2.no starter 16.30.

- Nå trenger Magnus en seier i morgen! slo sjakkekspert Espen Lie i studio etter fjerde runde var over.

Etter fire runder ser tabellen foreløpig ut som følger:

1. Vachier-Lagrave, Giri, Nakamura 2,5 poeng
4. Carlsen, Aronian, Grischuk, Adams, Caruana 2 poeng
8. Anand 1,5 poeng
10. Topalov 1 poeng