Julebakst helt uten gluten

Wenche slår et slag for glutenfri julebakst. Ca 10 prosent av Norges befolkning, en halv million, sliter med gluten-intoleranse. I dag baker hun Lussekatter, Julekake og Pepperkaker helt uten gluten!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

 

 

GLUTENFRI JULEBAKST: Nydelige Lussekatter, pepperkaker og julekake uten gluten.       Foto TV 2.
GLUTENFRI JULEBAKST: Nydelige Lussekatter, pepperkaker og julekake uten gluten.       Foto TV 2.

 

Oppskriftene er hentet fra boken “Basic glutenfri baking” av Mone Sæland

Lussekatter

Dette trenger du:


Forsats:

  • 1 1/2 dl rismelk, usøtet
  • 2 eggeplommer
  • 1 ss honning
  • 1/2 pk tørrgjær
  • 1 1/2 ss fiberhusk

Hovedsats:

  • 75 g smør
  • 3/4 dl sukker/rårørsukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1/2 ts Gurkemeie (ev. 1/2 g safran)
  • 200 g Schär Mix C + B (70 g B resten C)

Stekes på plate midt i stekeovnen ved 225 grader i ca. 8 minutter.

Slik gjør du:
1. Varm melken til 40 grader og ha over i forvarmet bolle. Tilsett honning, eggeplommer,
tørrgjær og fiberhusk, og visp jevnt. La stå under lokk i minst 10 minutter på lunkent sted.
2. Smelt smør og avkjøl til ca. 40 grader. Forsatsen tilsettes mel, sukker og krydder vekselsvis med smeltet smør. Rør sammen og elt til en jevn deig.
Trill ut og legg sammen tre ganger for å få en mer elastisk deig.
3. Smør et tynt lag olje på tørr og ren benkeplate som ikke er kald, og på hendene.
4. Trill ut og del deigen i 12 emner.
5. Form etter ønske: S-formet, hjul osv. Legg på stekeovnsplate dekket med bakepapir. Trykk rosiner på plass.
6. Smør inn emnene med olje, dekk til med plast og la heve på lunt sted (ev. i stekeovnen ved 40 grader) i ca. 35 minutter.
7. Smør inn med sammen-pisket egg. Trykk ned rosiner som har poppet opp.
8. Stek som anvist under oppskriften.
9. Avkjøl på rist.
Kan fryses.

Julekake

Dette trenger du:
Forsats:

  • 2 dl rismelk, usøtet
  • 2 eggeplommer
  • 1 ss honning
  • 1/2 pk. tørrgjær
  • 1 1/2 ss fiberhusk


Hovedsats:

  • 100 g smør
  • 1 dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts kardemomme
  • ca. 250 g Schär mix B & C

Rosiner og tørket frukt etter ønske.

Stekes i avlang brødform (1,2 - 1,4 l) på rist på nederste rille i stekeovnen ved
180 grader i ca. 55 minutter.

Slik gjør du:
1. Varm melken til 40 grader og ha over i en forvarmet bolle. Tilsett honning, eggeplommer,tørrgjær og fiberhusk og visp jevn. La stå under lokk i minst 10 minutter på lunkent sted.
2. Smør formen med olje eller smeltet smør og dekk bunn og kortsider med en bred strimle bakepapir som stikker opp over kanten på kortsidene.
3. Smelt smør og avkjøl til ca. 40 grader. Forsatsen tilsettes mel, sukker og krydder vekselsvis med smeltet smør. Rør sammen og elt til en jevn deig.
4. Smør et tynt lag olje på tørr og ren benkeplate som ikke er kald. Smør inn hendene.
5. Klem deigen flat, legg på rosiner og føret frukt og brett sammen.
6. Trill ut og form så den passer formen.
7. Smør inn toppen med olje, dekk til med plast og la heve på lunt sted (ev. i stekeovnen ved 50 grader) til omtrent dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
8. Smør inn toppen med sammen-pisket egg før steking.
9. Stek som anvist under oppskriften.
10. Avkjøl på rist.

Bør deles i to før frysing, så skorpen ikke løsner.

Pepperkaker

Dette trenger du:

  • 75 sukker/rårørsukker
  • 125 g mørk sirup
  • 1 ts ingefær
  • 1 1/2 ts kanel
  • 1 ts nellik
  • 1/2 ts kardemomme
  • 75 g smør
  • 1/2 egg
  • 1 ts natron
  • 125 g Toro fin glutenfri

Stekes på stekeplate midt i ovnen ved 175 grader i ca. 9 minutter.

Slik gjør du:
1. Kok opp sukker, sirup og krydder.
2. Trekk kjelen til side, og rør inn smør i biter til en jevn røre.
3. Rør inn mel og natron til en jevn røre.
4. La deigen stå tett tildekket i minst 8 timer.
5. Legg halve deigen formet som en kule mellom to ark bakepapir. Kjevle til ca. 3 mm tykkelse. Fjern det øvre papiret og stikk ut kakene med former, og fjern mellomdeigen. Gjenta til all deigen er formet.
6. Trekk bakepapiret over på stekeplaten.
7. Stek som anvist under oppskriften.
8. Avkjøl på rist
9. Oppbevares i tørr og tett boks.

LIK TV 2 Underholdning PÅ FACEBOOK