Krekar entret retten med håndtegnet til Det muslimske brorskapet i Egypt. FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX
Krekar entret retten med håndtegnet til Det muslimske brorskapet i Egypt. FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX

Skjebneuke for Krekar – Italia må be om å få mullaen utlevert 

– Vi er sikre på at han blir utlevert, sier den italienske statsadvokaten.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Italienske myndigheter har oversendt en kopi av den formelle begjæringen om utlevering for den 59 år gamle kurderen Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar.

Kopien som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har mottatt, er datert 30. november.

Torsdag ble Krekar og en medsiktet 42-åring fengslet i åtte nye dager i Oslo tingrett.

Fristen utløper fredag

Fredag 11. desember utløper fristen for fortsatt varetektsfengsling av den terrorsiktede 59-åringen. Da må PST ha den originale versjonen av utleveringsbegjæringen med underliggende kjennelse fra italiensk domstol og oversettelse, fremgår det av fengslingskjennelsen. 

En utleveringsbegjæring skal fremmes «så snart som mulig», heter det i Justisdepartementets rundskriv om internasjonalt rettslig samarbeid. Ifølge politiadvokat Signe Aalling måtte italienske myndigheter innen 30 dager fremme en formell utleveringsbegjæring.

Italiensk politi vil også ha utlevert en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen, som de mener har tilknytning til gruppen.

Den 38 år gamle kurderen fra Fredrikstad, som ble fengslet i fire nye uker i Oslo tingrett, er norsk statsborger, og kan derfor ikke utleveres.

Pågrepet for tre uker siden

De tre ble pågrepet i en koordinert politiaksjon natt til 12. november. Krekar ble pågrepet på cella i Kongsvinger fengsel, i påvente av ankebehandlingen av en dom for trusler som kom frem under et intervju med NRK tidligere i år.

Tingrettens kjennelser 13. november om varetektsfengsling ble anket, og i forrige uke kom kjennelsen. Krekar fikk ikke medhold i Borgarting lagmannsrett:

Vilkårene for fengsling var til stede, det forelå skjellig grunn til mistanke for brudd på den gamle straffelovens terrorparagraf og det forelå fare for bevisforspillelse.

– Vi er sikre på at han vil bli utlevert. Vi ba om utlevering for terrorforbundet Krekar og hans følgesvenner har inngått for å begå internasjonal terrorisme, og derfor er vi sikre på at han vil bli utlevert, sa statsadvokat Franco Roberti da han fikk beskjeden om at Krekar var fengslet for tre uker.

Omfattende avlyttingsmateriale

TV 2 har fått tilgang til 1200 sider med etterforskningsdokumenter i saken italiensk politi har mot mulla Krekar og de andre siktede i organisasjonen Rawti Shax som de mener 59-åringen leder. Svært mange timer med avlytting ligger til grunn for bevisene:

I fengslingsmøtet torsdag avviste Krekar avviser anklagene fra italienske myndigheter, som mener han leder en terrororganisasjon kalt Rawti Shax.

– Rawt er ingen organisasjon. Det er jeg som er Rawti, fastholdt Krekar da han ble fremstilt for forlenget varetekt i Oslo tingrett torsdag morgen.

Krekar entret retten med håndtegnet til Det muslimske brorskapet i Egypt, som han har vist i retten flere ganger før, mens han utbrøt «Egypt», «Egypt».

Håndtegnet knyttes til opprøret fra de som støttet landets avsatte president Muhammed Mursi. Deretter holdt han en kort tirade på arabisk til de fremmøtte pressefolkene. Også under fengslingsmøtet 13. november snakket han om Egypt. Da sammenlignet han PST med egyptisk politi.

– Det er ikke noe forskjell på Egypt og PST her. Samme situasjon her og i Egypt, det er bare falske anklager, sa mulla Krekar.

Ville kontakte egyptisk islamistadvokat

I det italienske etterforskningsmaterialet gjengis forøvrig avlyttede samtaler der Krekar snakker om å knytte kontakter med egyptiske og algeriske islamister.

Ifølge en samtale oktober 2012 skal Krekar ha ønsket å sende en delegasjon til Egypt for å møte den fremtredende advokaten Montasser el-Zayat, som bor i Kairo.

Egypteren fortalte i TV 2-dokumentaren «Trusselen mot Norge» i 2004 at han tidvis sonet i nabocella til den nåværende al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahiri etter attentatet på den egyptiske presidenten Anwar Sadat i 1981.

Foruten Zawahiri skal han hatt den egyptiske islamistbevegelsen Al-Gamaa al-Islamiyya på kundelisten. Advokaten har imidlertid tatt et kritisk oppgjør med Zawahiri i en bok.

I en annen samtale desember 2012 sier Krekar ifølge italiensk politi at støtten fra Algerie og Egypt var viktig for å legge press på norske myndigheter.

Krekars advokat Brynjar Meling mener samtalene om å kontakte den egyptiske islamisten og advokaten bare var løs prat som aldri ble realisert.

– Å kalle det en plan er vel å ta noe sterkt i, skriver Meling i en tekstmelding til TV 2.

På spørsmål om hvordan Krekar forholder seg til den kommende behandlingen av utleveringsbegjæringen, svarer Meling:

– Han avviser bastant alle anklager. Det synet som jeg tilkjennegav under fengslingen torsdag er hans standpunkt, som han står fast på.

I fengslingsmøtet hevdet den terrorsiktede 59-åringen at det er storpolitikk som ligger bak siktelsen mot ham. 

– Jeg er ikke i tvil om at saken i Italia er en politisk sak. Jeg har ikke noe i mot å svare på alle spørsmål som italienerne kan ha, slik jeg gjorde tidligere da PST hadde spørsmål, sa Krekar torsdag.